Happy Dog Cat

Mathieu van der Poel wint exact 20 jaar na vader Adrie in Diegem

Mathieu van der Poel wint exact 20 jaar na vader Adrie in Diegem

Mathieu van der Poel was vandaag de beste in de Diegemse avondcross. Op een besneeuwde omloop haalde de jonge Nederlander het van Tom Meeusen en Kevin Pauwels, die vanuit 40ste positie terugkeerde. Van der Poel wordt ook de nieuwe leider in de Hansgrohe Superprestige. 

Zes renners kleurden de vijfde manche van de Hansgrohe Superprestige: het BKCP-Powerplustrio Philipp Walsleben en de broers Van der Poel, het Telenet-Fideaduo Meeusen-Van Kessel en eenzaat Lars van der Haar. Belangrijkste afwezigen: Sven Nys (nog steeds niet op niveau), Klaas Vantornout (die zijn comeback maakte na ziekte) en Kevin Pauwels, die in de startfase tot twee keer toe ten val kwam en vanuit 40ste à 45ste positie moest achtervolgen.

Vooraan wast het moeilijk inschatten wie de sterkste van de kopgroep was. Walsleben en David van der Poel knapten heel wat werk op. Mathieu hield zich lang afzijdig, Meeusen en Van Kessel hingen om beurten aan het rekkertje. Van der Haar toonde -samen met Walsleben- het meeste initiatief, maar ging tot twee keer toe onderuit, wat hem uiteindelijk een podiumplaats -of wie weet zelfs de zege- kostte.

Van zes naar vier, van vier naar... één

Uiteindelijk werd het zestal uitgedund tot een kwartet, nadat David van der Poel en Corné van Kessel elkaar hinderden in de materiaalpost. Toen Van der Haar ten val kwam (hij werd onopzettelijk uit evenwicht gebracht na een lichte aanraking met Van der Poel) koos de jonge BKCP'er het hazenpad. Walsleben nestelde zich in het wiel van Meeusen, waardoor Van der Poel de rode loper richting zijn tweede SP-zege van het seizoen kreeg uitgerold.

Heel straf: uit de achtergrond kwam Kevin Pauwels na een lange inhaalrace alsnog sterk opzetten. Hij geraakte nog tot bij Meeusen, maar Van der Poel was te ver weg. Die pakte zo -exact twintig jaar nadat ook vader Adrie in Diegem de beste was- niet alleen de dagzege maar ook de leidersplaats in het regelmatigheidscriterium. Als toemaatje schudde Van der Poel aan de finish een wheelie uit de benen. "Na een weddenschap met mijn jonge ploegmakker Stefano Museeuw", lachte hij. "Die had een paar dagen geleden hetzelfde gedaan toen hij de juniorenwedstrijd in Beernem won, en stuurde me een foto door. 'Moet je ook doen als je wint', schreef hij erbij. Bij deze..."

Spanning troef

Het klassement van de Hansgrohe Superprestige blijft razend spannend. Kevin Pauwels -vandaag echt wel de beste man in koers!- volgt op één puntje, een balende Lars van der Haar op twee. Ook Tom Meeusen, die op vijf punten volgt, is nog niet uitgeteld. Klaas Vantornout (11de vandaag) en Sven Nys (16de) mogen hun ambities op eindwinst wel definitief opbergen.

Van der Poel begint ondertussen stiekem te dromen van eindwinst. "Er zijn nog twee manches te gaan. Hoogstraten wordt afwachten. Als het daar zwaar ligt, krijg ik het ongetwijfeld moeilijk. Maar Middelkerke is me dan weer op het lijf geschreven. Natuurlijk zou ik die leidersplaats graag vasthouden. Maar er liggen er wel enkele op vinkenslag."

Foto: ©Photopress.be
Zoeken

Sport Vlaanderen 2022

Kalender

mei 2022<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!