Velofollies 2023

Gezonde stress bij Marianne Vos voor Essen

Gezonde stress bij Marianne Vos voor Essen

Vandaag, 22 december 2020, staat de CX Essen op het programma. Bij de dames treedt meervoudig wereldkampioene Marianne Vos voor het eerst dit veldritseizoen aan. In 2019 was dat ook zo en toen won Vos meteen.

Marianne Vos sloot haar wegseizoen af met een vierde plaats in Luik-Bastenaken-Luik. Door een coronabesmetting binnen haar team CCC-Liv moest ze later forfait geven voor de Brabantse Pijl en daarna was ze zelf niet fit genoeg voor de Ronde van Vlaanderen. Dat heeft ervoor gezorgd dat Vos meer dan tien weken uit competitie bleef.

"Wat het veldrijden betreft, is het wel altijd de bedoeling geweest nu pas in te stromen", zegt Vos. "Het was een bijzonder wegseizoen. Voldoende rust nemen, was dan ook nodig. Intussen ben ik al een poos opnieuw aan het opbouwen, want de drukke periode komt er nu wel snel aan."

Crossen tot en met 't WK Oostende

Vorig jaar kende Vos een korte crosswinter, nadat ze in januari werd geopereerd aan de lies (lees hier). Dit jaar wil ze crossen tot en met het WK in Oostende, waarna ze opnieuw wat rust inbouwt vooraleer ze aan de opbouw richting weg begint. "Ik heb aan bondscoach Gerben de Knegt aangegeven dat ik kandidaat ben voor de komende wereldbekerwedstrijden. Voor Dendermonde ben ik alvast geselecteerd, maar ik moet me uiteraard bewijzen voor de volgende manches. In de eerste crossen kan ik het nodige ritme opdoen."

Toppers stuwen elkaar naar hoger niveau

Vorig jaar won Vos in Essen (lees hier). Maar dit jaar is de tegenstand net iets groter dan toen. "Ik ben gezond nerveus", bekent Vos, die aan haar laatste wedstrijden voor CCC-Liv bezig is. "Noem het gerust een soort angst. Ga ik wel goed genoeg zijn? Ik heb dat steeds weer, maar daar is dan ook niets fout mee, denk ik."

ESS_5512 Marianne wint.jpg (193 KB)

"Of ik mij de komende weken tussen het rijtje toppers kan scharen, weet ik niet. Er steken momenteel vijf, zes – vooral Nederlandse - vrouwen bovenuit. Ik heb de wedstrijden gevolgd en vastgesteld dat de toppers elkaar naar een nog hoger niveau stuwen. Ook in de breedte is het vrouwenveldrijden er opnieuw op vooruit gegaan. Het zal niet meevallen om er meteen tussen te rijden. Niet dat ik het gevoel heb dat ik het niet meer kan, maar het zal op zijn minst wat tijd vergen."

Ploegmaatje van Wout van Aert

Tot slot kijkt Vos ook al even vooruit naar 1 januari, wanneer ze in Baal voor het eerst in het geel-zwarte shirt van Jumbo-Visma zal crossen (lees hier). "Als ploegmaatje van Wout van Aert", lacht ze. "Het is een mooie ontwikkeling dat Jumbo-Visma na het wielrennen en het schaatsen nu ook met een vrouwenteam komt. En dat ik er onderdeel kan van uitmaken is nog meer bijzonder. Ik zie het als een win-winsituatie voor zowel het vrouwenwielrennen als voor Jumbo-Visma."

Nog dit: het parcours in Essen is behoorlijk gewijzigd. Start en finish zijn verhuisd naar de site van Robotland, aan de andere kant van het oorspronkelijke parcours.

Info CX Essen klik hier

Fotocredits TFoto - tekstbron: Golazo

 

 
Zoeken

Sport Vlaanderen 2022

Kalender

December 2022<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!