Jacobs, Van Aert en Nash pakken winst op de Naamse Citadel

Jacobs, Van Aert en Nash pakken winst op de Naamse Citadel

Johan Jacobs, Wout van Aert en Katerina Nash zijn de winnaars van de junioren-, beloften en dames-WB in Namen. Vooral de zege van Johan Jacobs is verrassend te noemen. Die diende Eli Iserbyt zijn allereerste nederlaag van het seizoen toe. Van Aert pakte dit weekend twee dubbels. Nash won de dameswedstrijd, maar Cant blijft wel nipt leidster in het klassement.

De dag in Namen begon met een verrassing. Niet Eli Iserbyt -quasi onklopbaar gewaand- moest vroeg in de voormiddag het onderspit delven van de Zwitser Johan Jacobs. "Zonder echt te demarreren, kon ik een gaatje slaan", vertelde de pion van Lares-Doltcini achteraf. "Al denk ik dat ik vooral op de technische stukken van deze zware cross de betere was."

Eli Iserbyt pleitte schuldig. "Ik heb vandaag gewoon te veel kleine foutjes gemaakt. Daar moet ik mij bij neerleggen." De West-Vlaming van Telenet-Fidea blijft dankzij zijn tweede plaats wel leider in de Wereldbeker. "Echt ontgoocheld ben ik dan ook niet. Ik wist vooraf dat het moeilijk zou worden. Vorig jaar werd ik hier immers pas zeventiende, denk ik. Namen is dus sowieso niet echt mijn ding. Reken daar de examens van de voorbije weken bij. Die haalden mijn trainingsvolume echt wel naar beneden."

Van Aert wint en wordt ook leider in Wereldbeker

Uitkijken deden we vooral naar de beloftencategorie. Een duel Wout Van Aert - Mathieu Van der Poel zinde ons wel. Maar eigenlijk kwam het niet echt tot een échte tweestrijd. De twee staken er met kop en schouders bovenuit, maar halfkoers ging de Nederlandse hoop voor de toekomst onfortuinlijk onderuit.

Zo kreeg Van Aert de rode loper uitgerold naar een nieuwe zege én een nieuwe leidersplaats. Gisteren won hij in Essen en werd hij leider in de Bpost Bank Trofee (bij de profs), vandaag pakte hij ook de leiderstrui bij de beloften.

Van der Poel baalde, maar bleef -zoals we van hem gewoon zijn- sportief. "We zullen nooit weten hoe het was uitgedraaid zonder die val. Met twee hadden we er een spannende strijd van gemaakt want Wout werd naar het einde toe ook sterker. Maar ik moet ook toegeven: op dit moment is hij gewoon beter. Wel ga ik hard blijven werken. Frustrerend is het niet. Ik zie het eerder als een uitdaging."

Van Aert daarentegen genoot. Maar van overdreven euforie wilde de Lillenaar ook niet weten. "Voor het seizoen hoopte ik natuurlijk om enkele crossen bij de profs te winnen, maar dit had ik nooit durven dromen. Vandaag had ik wat geluk dat Mathieu ten val kwam. Dat gun je een concurrent nooit. Of ik het WK toch niet bij de elite zal rijden? Op die vraag blijft mijn antwoord hetzelfde: een wijziging van mijn programma is vooralsnog nog niet aan de orde."

Ook Laurens Sweeck en Michael Vanthourenhout deden het uitstekend met respectievelijk een derde en vierde plaats. Ook de nummers zes, zeven en acht (Daan Soete, Toon Aerts en de jonge Yannick Peeters) maakten een goede beurt.

Vos vergaloppeert zich

Bij de dames domineerde Marianne Vos de eerste koershelft, maar werd daarna overruled door Katerina Nash (foto rechts). De wereldkampioene was aan haar seizoensdebuut toe. "Ik wist dat ik nog een terugval zou krijgen. Daarom ging ik stevig van start. Dit is pas mijn eerste cross. Het is normaal dat ik nog geen 45 minuten over de limiet kan gaan", reageerde ze na afloop.

Nash profiteerde op de zware omloop optimaal. "Eens de kloof gedicht, volstond het om een strak tempo te rijden om Marianne overboord gooien. Daarna twijfelde ik niet meer. Het doet deugd om hier meteen te winnen", aldus Nash, voor wie het dit seizoen de eerste cross op Belgische bodem was. "Maar ik zal nu ongeveer de volledige kerstperiode hier afwerken, met het oog op de kampioenschappen."

Cant blijft leider en wórdt leider

Sanne Cant eindigde zesde, blijft daardoor nipt leider in de Wereldbeker, maar wordt ook leider in het UCI-klassement. Voor het eerst in haar carrière. "Dat Vos en Nash hier heel goed voor de dag komen, verbaast me helemaal niet. Ik ben blij dat Nash deze periode nog een aantal wedstrijden in Vlaanderen rijdt. Daar word ik ook beter van."


Foto's: ©Veldritkrant.be
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

februari 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829   
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!