Ongezien: Klaas Vantornout zevende winnaar in evenveel klassementscrossen

Ongezien: Klaas Vantornout zevende winnaar in evenveel klassementscrossen

De voorbije zes klassementscrossen werden door zes verschillende renners gewonnen. Klaas Vantornout was de enige die wat achterop hinkte. Dat heeft de West-Vlaming vandaag met verve rechtgezet in Gavere. Kevin Pauwels en Sven Nys vervolledigden het podium.

Amper te geloven. Maar ook de zevende klassementscross leverde een nieuwe winnaar op. Na respectievelijk Mathieu van der Poel, Sven Nys, Lars van der Haar, Wout van Aert, Kevin Pauwels en Tom Meeusen was het in Gavere de beurt aan Klaas Vantornout. De kopman van Sunweb-Napoleon Games reed in de finale van een loodzware vierde manche van de Hansgrohe Superprestige weg van zijn laatste concurrenten, Kevin Pauwels en Tom Meeusen. Vantornouts ploegmakker Pauwels had professioneel het gaatje laten vallen.

Meeusen bleek uiteindelijk de pineut. De winnaar van Ruddervoorde -nochtans de meest behendige in de glibberige afdaling aan het Gaverse militaire domein- maakte in de slotronde op de koop toe nog een paar foutjes, waardoor de slecht gestarte Sven Nys hem nog remonteerde en zijn zekere podiumplek inpalmde. Meeusen baalde als een stekker.

Het contrast met de euforie bij de troepen van Jurgen Mettepenningen kon niet groter. Vooral Vantornout was in de wolken met zijn eerste 'grote vis' van het seizoen. "Ik win niet veel, maar ik heb nu toch al een paar mooie klassiekers op mijn naam staan", glunderde hij. "Na mijn Belgische titel van bijna twee jaar geleden is dit zelfs mijn mooiste. En of ik tevreden ben."

Nys' diesel

Sven Nys kende in de aanvangsfase pech door een aflopende ketting, maar moet ook toegeven dat zijn diesel in Gavere iets te traag in gang schoot. De vijftig seconden achterstand die hij in de openingsronden opliep, kon hij niet meer goed maken. Anderzijds is hij misschien wel de 'man van de match', om het in voetbaltermen uit te drukken. Als je in Gavere vijftig seconden achterstand in drie ronden tijd halveert en van plaats zeventien nog oprukt naar een podiumplaats, verdien je de leiding in het regelmatigheidscriterium.

"Vroeger won ik ooit eens de Superprestige door alle acht de manches te winnen. Wie weet word ik dit seizoen wel eens eindwinnaar zonder er ook maar één te winnen."

In elk geval, we tellen zeven verschillende winnaars in zeven klassementscrossen (vier Hansgrohe Superprestigewedstrijden, twee Bpost Bank-manches en één Wereldbeker). "Goed voor het veldrijden", aldus Vantornout. Sven Nys voegde er wel aan toe dat dit fenomeen nu wel zal stoppen. "We zijn rond", klonk het overtuigd. "De volgende weken komen dezelfde namen terug. Een achtste winnaar kan ik mij niet onmiddellijk voor de geest halen." Klopt als een bus. Zeker met aanstaande zaterdag Koksijde op het menu. En zondag volgt nieuwkomer Francorchamps, nu al een klassieker in wording. "Op deze omlopen zal de vorm van de dag en de aard van het parcours bepalend zijn. Wat nu komt is niet van de poes."

Vantornout: "ik liet Mathieu begaan"

In Gavere was het Mathieu van der Poel die het meest furieus van start ging. "Ik liet die jonge gasten doen", aldus Vantornout. "Ik weet ondertussen dat je onderweg de man met de hamer tegenkomt. Ik heb het ooit aan den lijve ondervonden. Dus liet ik begaan. Ik voelde me op elke strook bergop de beste. Ik had power in de benen. Halfkoers had ik al kunnen wegrijden, maar ik vond het te vroeg. Toen ik op anderhalve ronde van het einde een kloofje sloeg, heb ik niet meer geaarzeld. Het was in de slotronde nog bibberen, want elk foutje kan hier afgestraft worden. Maar het draaide goed uit en dat geeft me een onbeschrijflijk gevoel."

Ook in de tussenstand van de Hansgrohe Superprestige is het ongemeen spannend. Sven Nys leidt, maar Mathieu van der Poel volgt op amper twee puntjes, terwijl ook Klaas Vantornout en Lars van der Haar amper drie punten achterstand tellen. Kevin Pauwels volgt als vijfde op vier eenheden.

Foto's: ©Photopress.be
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

oktober 2023<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!