Scherpe Blik Renaat Schotte: 'Een wereldtitel bij de dames meer waard dan 22.000 €'

Scherpe Blik Renaat Schotte: 'Een wereldtitel bij de dames meer waard dan 22.000 €'

Sporza-commentator Renaat Schotte laat via onze Scherpe Blik zijn licht schijnen op de veldritactualiteit. Schotte heeft het onder meer over de WK-selectie, Sven Nys, Niels Albert, maar heeft ook zijn mening over de WK-premies. "22.000 euro voor goud bij de elite mannen, 2000 voor de regenboogtrui bij de dames. Het zou omgekeerd moeten zijn." Vijf stellingen, vijf antwoorden.

Stelling 1. Bondscoach De Bie gaf maandag zijn WK-selecties vrij. Wat die bij de profs betreft: een slimme zet om dat laatste plekje nog even open te laten.

"Ah, het is en blijft een drama, hé. De Bie moet sowieso renners thuislaten die hun plaats hebben op het wereldkampioenschap. Het blijft een 'pervers' systeem van de UCI. Er waren in het verleden al geruchten dat dit zou wijzigen, dit seizoen hoorde ik opnieuw dat veranderingen op til zouden zijn. Ik moet het eerst nog zien."

"Maar concreet: ja, het is een verstandige keuze van de bondscoach om te wachten tot na Nommay. Anderzijds vraag ik me wel af waarom Jim Aernouts niet meer krediet krijgt. Had De Bie niet beter een certitude voor het WK thuisgelaten en Jim in de selectie voor Nommay gedropt? Want laat ons eerlijk zijn, die slotmanche van de Wereldbeker wordt niet meer dan een 'selectiecross'. Wie van die jongens (Bart Wellens, Bart Aernouts en Wietse Bosmans, red) het dichtst eindigt in Nommay, krijgt die zevende plaats toegewezen. Wat mij betreft had Jim daar ook zijn kans moeten krijgen."

Stelling 2. Sven Nys is er in Nommay niet bij en gaat zich tien dagen voorbereiden op Mallorca. Het past misschien niet in de internationalisering van het veldrijden, maar naar Hoogerheide toe is het een verstandige keuze.

"Wie ben ik om Sven Nys raad te geven? Maar het lijkt me inderdaad een logische beslissing. Kijk, Sven Nys heeft niets meer te bewijzen. Het enige wat zijn rijk gevulde erelijst nog kan aandikken, dat zijn titels. Dat zeggen we al langer dan vandaag, maar dat lijkt hij nu beseft te hebben. Dus begrijp ik uiteraard zijn keuze. Die vijftigste dagzege in de Wereldbeker pakt hij later heus nog wel. Nu moet hij focussen op het WK. Dat hij zich op die manier niet een laatste keer kan meten met Van der Haar of Mourey? Wat maakt het uit? In het verleden is de winnaar van die laatste 'generale repetitie' zelden ook wereldkampioen geworden. En Nys weet goed genoeg wie Van der Haar en Mourey zijn. Daarvoor moet hij niet naar Nommay."

Stelling 3: Door zijn verbluffende prestaties van de voorbije weken is Nys de absolute topfavoriet. De bondscoach moet hem dan ook als kopman uitspelen in Hoogerheide.

"De Bie heeft zelf al dikwijls genoeg aangegeven dat in het veldrijden het woord kopman weinig voorstelt. Cyclocross is een individuele sport. De Belgen mogen alleen niet tégen elkaar rijden. En eerlijk gezegd, ik denk dat dit probleem zich dit jaar zeker niet zal stellen. Met Lars van der Haar, Francis Mourey en Zdenek Stybar -deze laatste weliswaar met een vraagteken- zijn er in Hoogerheide drie buitenlanders die de sleutel in handen hebben. Hún koersgedrag zal bepalend zijn. Sven Nys zijn overwicht zal -mede door dit trio- niet zo uitgesproken zijn als op het Belgisch kampioenschap, maar als de weersomstandigheden niet drastisch veranderen, zie ik niet in wie hem van een derde regenboogtrui kan houden."

Stelling 4: Nommay heeft nog weinig belang. Behalve voor Niels Albert, die er mits een goede prestatie zijn zelfvertrouwen wat kan opkrikken.


"Misschien. Een goed resultaat kan hem mentale rust geven na de voorbije mindere weken. Anderzijds, als hij in Nommay op anonieme manier vijfde wordt, kan dat ook in zijn voordeel spelen. Op die manier kan hij zonder druk naar Hoogerheide, onder het motto 'niets moét, alles mag'. Vanuit dat oogpunt kan een klasbak als Niels Albert tot veel in staat zijn op de Brabantse Wal. Het WK is en blijft een eendagskoers."Stelling 5: Na je tweet van deze morgen zijn we redelijk overtuigd: jij bent het niet eens met de premieverdeling van de Belgische Wielerbond.

"Toen ik deze morgen de krant las, schrok ik, ja. 22.000 euro looft de KBWB uit voor goud bij de heren elite. Daartegenover krijgen de dames 2000 euro mocht Sanne Cant de regenboogtrui pakken. Dat zou omgekeerd moeten zijn! En wat mij betreft mag het zelfs 25.000 euro zijn. De mannen hebben dit echt niet nodig, als je weet hoeveel de toppers sowieso al verdienen. Voor hen is dit niet meer dan een soort 'eendracht maakt macht-premie', die ze achteraf verplicht moeten delen met hun teamgenoten. Voor de vrouwen daarentegen zou zoiets een wereld van verschil maken."

"Pas op, ik realiseer me hoe moeilijk het voor Cant wordt om Vos en Compton te kloppen. Maar stel dat het lukt, dan zou dit het damesveldrijden in een stroomversnelling kunnen brengen. Van andere sporten in het verleden weten we hoe het werkt, hé. Een wereldkampioene in een bepaalde discipline wakkert de interesse aan. Die 25.000 euro zou een signaal zijn van de Belgische Wielerbond dat ze er iets voor over hebben. Dat het hen wat waard is. En een extra motivatie voor Cant en co. En die winstpremie, die zou zich ongetwijfeld terugbetalen via het aantal nieuwe licenties die zo een titel oplevert."Foto's: Patje Cosyn
Zoeken

Kalender

september 2021<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930