Scherpe Blik De Bie: 'Pauwels die eigen kans gaat, is goede zaak voor Van Aert'

Scherpe Blik De Bie: 'Pauwels die eigen kans gaat, is goede zaak voor Van Aert'

Deze week staat de cross in het teken van het WK in Heusden-Zolder. Niemand beter geplaatst dan bondscoach De Bie om zijn visie te geven op enkele heikele vragen. Over zijn selecties, over de tactiek en de medaillekansen. "Voor het eerst hebben we in elke categorie een favoriet(e)."

Rudy De Bie, eerst even terug naar Hoogerheide. Naast Mathieu van der Poel was de emotionele Toon Aerts hét gespreksonderwerp na afloop. Wat doet dat met een bondscoach?

"Goh... (denkt na). De ene renner reageert chagrijnig en boos op een niet-selectie. De andere laat zijn emoties de vrije loop. Toon Aerts behoort duidelijk tot die laatste categorie. Zijn reactie was opmerkelijk, maar verantwoord en zeer menselijk. Ook voor mij was het voor dat laatste plekje een moeilijke bevalling. Maar we zijn niet over één nacht ijs gegaan. Er is over nagedacht. En er zijn altijd winnaars en verliezers."

Hij wilde niet reageren voor de camera. 'Vraag het maar aan De Bie', klonk het.

"Bij zo een eerste interview durf je al eens uitspraken doen waar je snel spijt van hebt. Daar moet je mee opletten. Dat Toon geen reactie gaf, siert hem. Het typeert ook de familie Aerts. Goedaardige, rustige mensen. De renner zelf antwoordde wel met de pedalen. Wat hij nu laat zien, zal hem op termijn geen windeieren leggen."

Vooral Karl Vannieuwkerke was hard in een tweet. "Nu weten we waarom De Bie Hoogerheide niet afwachtte. Hij had niet om Aerts gekund."

"Kort door de bocht. In eerste instantie wilde ik de jongens die geselecteerd waren rustig en zonder druk laten toewerken naar Heusden-Zolder. En dat heeft tot gevolg dat je moet opletten met de uitslagen één week voor dat WK. Wie niet geselecteerd is, koerst met een dubbele motivatie om zijn gelijk te bewijzen, terwijl de meeste geselecteerden een zware trainingsweek achter de rug hebben. Dat kan een ietwat vertekend beeld geven. Trouwens, Merlier deed het in zware omstandigheden allesbehalve slecht. Hij heeft zijn selectie niet gestolen."

Ook niet goedgezind: Hans van Kasteren. Die meent dat Telenet-Fidea niet genoeg beloond wordt voor zijn jeugdwerking. Hij had naast Toon Aerts ook een junior uit zijn team in de selectie gewild. "Misschien omdat té veel beloften geselecteerd zijn. Of omdat zijn broer Danny bij mij weg is", zei hij.

"Flauwekul. Toogpraat noem ik dat. Bij de junioren zou ik niet weten wie ik uit de selectie moest halen om er een renner van Telenet-Fidea bij te nemen. Ik moet zelfs Jari De Clercq thuislaten, ook al reed die jongen een dijk van een koers in Hoogerheide. Zelfs nadat hij de eerste rondes in dienst van Jappe Jaspers had gereden."

"Nee, zijn junioren hebben veel kansen gekregen dit seizoen, maar hebben die te weinig benut. Jarne Driesen? Die liet een paar mooie resultaten optekenen, maar kwam niet in de buurt van de jongens die ik meeneem. Trouwens, bij de beloften zijn vijf van de zeven geselecteerden van Telenet-Fidea. Hoe zou ik dan geen respect hebben voor zijn jeugdwerking. Hij zou beter moeten weten."

Ander opmerkelijk feit: Mettepenningen liet noteren dat Kevin Pauwels niet in dienst van Van Aert moet rijden. En daar lijkt Pauwels blij mee.

"Mettepenningen heeft gelijk. Pauwels krijgt in Zolder een parcours op maat. En in de Wereldbeker in december liet hij zien dat hij er een goed resultaat kan rijden. Bovendien maakte hij ook in Hoogerheide indruk. Hij is in orde. Natuurlijk mag Kevin zijn kans gaan. Niet vergeten dat, toen een paar jaar geleden werd bekendgemaakt dat het WK 2016 in Zolder zou worden verreden, Pauwels toen al door kenners als topfavoriet werd naar voor geschoven. Maar toen waren Van Aert en Van der Poel nog niet doorgebroken."

"Weet je, ik zou niet liever hebben dat Kevin meestrijdt voor de titel. Op die manier is hij toch ook een steun voor Van Aert. Ja, toch?"

Kan je wat meer kwijt over de tactiek die je voor ogen hebt? Krijgt iemand de specifieke taak om vooruit te gaan rijden als de kans zich voordoet?

"Twee jongens hebben een specifieke opdracht. Tim Merlier en Michael Vanthourenhout -allebei goede starters- moeten proberen hun respectieve kopmannen Wout van Aert en Kevin Pauwels in een zo gunstig mogelijke positie door de eerste kilometer te loodsen. Die start is belangrijk. Lang en breed, gevolgd door enkele hindernissen waar het op een lint getrokken wordt."

"Iemand vooruitsturen? Als Van der Poel rijdt zoals in Hoogerheide, zal hij meteen fors tekeer gaan. En is het alle hens aan dek en moet iedereen proberen volgen. Van vooruitsturen is dan geen sprake. Anderzijds... Als Mathieu niet onmiddellijk voor de aanval kiest en het toch wat dreigt stil te vallen, is het aan jongens als Laurens Sweeck om hun kans te gaan. Die jongens moeten elke mogelijkheid met beide handen grijpen."

Er wordt vooral over de profs gepraat. Maar ook in andere categorieën hebben we reële kansen op medailles en zelfs op titels. Voor het eerst heeft ons land in elke reeks een top- of medefavoriet.

"Dat is inderdaad nieuw en mooi om zien. Bij de junioren Jappe Jaspers, bij de beloften hebben we er zelfs meerdere (Iserbyt, Thijs Aerts, Hoeyberghs, Hermans, red), bij de dames elite is Sanne Cant in staat haar eerst wereldtitel te pakken en bij de dames beloften is Femke Van Den Driessche een te duchten kandidate."

"Maar wat nog opmerkelijker is: we kunnen inderdaad vijf keer goud pakken, maar voor hetzelfde geld is het vijf keer niets. Want de omloop op het Circuit van Terlaemen is internationaal en levert een open strijd op. Jens Dekker, de Brit Pidcock (wat een talent!) en een pak Fransen bij de junioren. Budding en Nieuwenhuis, Toupalik, Andreassen en Russo bij de beloften."

"Katie Compton zal weerstand bieden bij de dames. En zie wat Sophie de Boer en Thalita de Jong zondag lieten zien. Ook bij de beloften dames heeft Femke Van Den Driessche het niet zomaar voor het grijpen. Nu, dat is ook het mooie aan het WK. Het mag niet voorspelbaar worden. Maar dat we in elke categorie over troeven beschikken, staat vast. En daar ben ik blij om."

Foto's: ©Photopress.be / Tekst: NicoDick
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

oktober 2023<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!