Scherpe Blik: wat als... Sven Nys bondscoach was? Zijn selectie, zijn tactiek

Scherpe Blik: wat als... Sven Nys bondscoach was? Zijn selectie, zijn tactiek

Sven Nys is het onderwerp van onze eerste Scherpe Blik van 2016. In zijn allerlaatste weken als veldrijder schotelen we hem enkele moeilijke vragen voor. Over de WK-selectie én de WK-tactiek. Nys verrast: "Het is het moment om met zijn allen de kaart Wout van Aert te trekken."

Uiteraard is Rudy De Bie de bondscoach. Hij zal maandag de selectie bekendmaken, na bevestiging van de Sporttechnische Commissie van de Belgische Wielerbond. Maar om de mening van De Bie te horen, moeten we nog even geduld hebben. Dus gingen we op zoek naar iemand anders met kennis van zaken. Sven Nys was bereid om onze moeilijkste vragen te beantwoorden. Onder het motto 'Wat als?'...

We vallen meteen met de deur in huis. Hoe zou de selectie er uitzien als jij bondscoach was?

"Voor alle duidelijkheid: ik beschik over geen enkele info van Rudy De Bie. Dus dit is mijn persoonlijke keuze. Maar ik zou al zes namen op papier hebben. Wout van Aert, Kevin Pauwels en ikzelf zijn sowieso zeker van onze plek omdat we de drie beste Belgen in de UCI-ranking zijn. Daarnaast selecteer ik Laurens Sweeck, Tom Meeusen en Michael Vanthourenhout."

Met als motivatie?

"Een WK-team vormt zich in de laatste maand voor de titelstrijd. In die periode groeit iedereen naar zijn topvorm toe. En als natie moet je met je beste manschappen naar Heusden-Zolder. Laurens Sweeck was al zeer regelmatig en heeft zich met zijn tweede plaats op het Belgisch kampioenschap helemaal in de selectie gefietst. Hij is certitude. Hetzelfde geldt voor Michael Vanthourenhout. Ook hij presteert de laatste weken zeer regelmatig. Dat hij uittredend beloftenwereldkampioen is? Dat mag geen rol spelen. Michael verdient zijn selectie puur op basis van zijn huidige vorm."

"Tom Meeusen tot slot imponeerde mij in Loenhout en in Leuven. Op het BK heeft hij zich helemaal opgeblazen, maar dat was omdat hij honderd procent voor goud ging. Koerst hij verstandig, dan eindigt hij altijd in de top vijf. Daar moet de bondscoach rekening mee houden, vind ik. Dus voor mij is ook hij certitude."

Dat zijn zes namen. Als Wout van Aert of een andere Belg de Wereldbeker wint, mag er nog een extra renner geselecteerd worden...

"Dan heb ik nog drie namen voor dat ene plekje: Toon Aerts, Tim Merlier en Klaas Vantornout. Die laatste moet zondag dan wel minstens de top vijf halen in Lignières-en-Berry."

Je vergeet Gianni Vermeersch...

"Heusden-Zolder is niet de omloop waarop Gianni het beste tot zijn recht komt. Die zie ik eerder presteren op parcours genre Baal, Loenhout in de modder, ... Op het Circuit van Terlaemen mag het pijpenstelen regenen, dan nog wordt het geen moddercross. Merlier is altijd goed op snellere omlopen en Aerts bewees de voorbije weken dat hij op elk parcours uit de voeten kan. En Vantornout mag je nooit afschrijven. Al heeft die wel één minpunt: Merlier en Aerts zullen volledig in dienst van de ploeg rijden. Aan Klaas kan of mag je dat niet vragen. Met zijn geschiedenis zal hij voor eigen succes gaan. Begrijpelijk, maar je moet er wel rekening mee houden."

Wat Aerts betreft, had je die ook genoemd, mocht je volgend jaar geen manager van Telenet-Fidea zijn?

"Absoluut. Dat staat hier volledig los van. Je vroeg om eerlijk mijn mening te geven, toch? Ik denk zelfs dat, mocht je bovenvermeld trio punten geven naargelang hun resultaten van de voorbije maand, Toon er bovenuit steekt."

Wordt de wereldbekermanche van Lignières-en-Berry dan beslissend? Of moet De Bie -zoals vorig jaar- nog wachten met zijn laatste naam tot na Hoogerheide?

"Sowieso zal die laatste naam onder voorbehoud zijn. Omdat Van Aert wellicht nog niet zeker zal zijn van eindwinst. Maar ik geef er de voorkeur aan om Lignières beslissend te laten zijn. Alles of niets, zondag. De beste van de drie mag mee. Een week langer wachten is alleen maar extra stress voor die jongens. Daar ga je als renner aan kapot."

Als Van Aert de Wereldbeker wint, is het dankzij hem dat er een zevende renner mee mag. Heeft zijn ploegmaat Merlier dan geen streepje voor?

"(kordaat) Nee. Ik heb zelf ook ooit in die situatie gezeten en hoopte dan ook dat ik Sven Vanthourenhout -na een goed BK- in steun zou meekrijgen. Dat gebeurde niet. Nog eens, wie de beste van de drie is zondag, verdient die plek."

Hoe moeten jullie het straks aanpakken in Heusden-Zolder? Van der Poel en Van der Haar zijn een te duchten duo.

"Meer dan dat. Puur wetenschappelijk (door zijn frisheid) zal het heel moeilijk zijn om Van der Poel van zijn tweede opeenvolgende titel af te houden. Bovendien is het parcours op zijn lijf geschreven en heeft hij inderdaad Lars van der Haar in steun. Dus moeten wij Belgen ook aan hetzelfde zeel trekken. En laat ons dan maar eerlijk zijn: het is de hoogste tijd om op het WK de kaart Van Aert te trekken. Hij is de absolute kopman."

Dus iedereen in dienst van de Belgische kampioen? Ook Sven Nys?

"Als Wout zijn start mist en ik zit in zijn buurt, zal ik me met plezier opofferen. En zelfs een 'streep' trekken op het lange stuk weg. Trouwens, als ik er in slaag hem naar voor te brengen, schuif ik zelf ook op. Anderzijds, als Wout zijn start mist en ik zit goed voorin, ga ik me niet laten afzakken. Maar ik heb ervaring genoeg om dat goed in te schatten, denk ik."

Zal iedereen met die ingesteldheid van start gaan?

"Dat moeten de jongens stuk voor stuk voor zichzelf uitmaken. Maar in principe zijn we het aan Wout verplicht hem bij te staan indien de situatie er zich toe leent."

Tot slot: stel dat jij wereldkampioen wordt... Blijf je bij je beslissing om er op het podium mee te kappen?

"Absoluut. Een mooier afscheid is onmogelijk. Winnen in Heusden-Zolder is onmiddellijk stoppen. Maar ik blijf zeer realistisch. Al is de vorm meer dan oké. Na mijn dipje in de WB-manches van Namen en Heusden-Zolder ben ik opnieuw op dreef. Maar het is tot op vandaag een atypische winter geweest, waardoor mijn goede conditie minder tot zijn recht kwam dan gehoopt."

"Denk aan Loenhout, Diegem, het BK ook. Razendsnelle crossen. En als er iets afbot op je 39ste, dan wel die pure intrinsieke snelheid. Misschien krijgen we op het WK een andere ondergrond. Maar dan nog. Van der Poel en Van Aert blijven de grootste kanshebbers op goud."

Foto's: ©Photopress.be / Tekst: NicoDick
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

oktober 2023<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!