Velofollies 2024

Broer en zus De Bruyckere scoren in Hamme

Broer en zus De Bruyckere scoren in Hamme

Met Xenna en Kay stonden zus en broer De Bruyckere in Hamme beiden op het podium. Waar Kay zich nog tevreden moest stellen met de derde plaats, wist Xenna de hoofdprijs mee naar Maldegem te nemen.

"Mijn start was niet echt goed te noemen" Zei Xenna De Bruyckere na afloop van haar race bij de junioren dames in de Flandriencross in Hamme. "Geleidelijk aan verbeterde ik telkens mijn positie. Vooral omdat ik als sterke loopster aan de materioaalpost in het voordeel was. In de laatste ronde tenslotte kon ik nog over de Poolse Alicja Matula gaan en zo mijn eerste overwinning van het seizoen behalen."

(lees verder onder de foto)
Xenna De Bruyckere credit Bram.jpg (92 KB)

Het blijft opvallend hoe moeilijk jonge meisjes de weg naar de (cross)fiets vinden. In Hamme stonden welgeteld acht juniores aan de start. Daaronder slechts drie landgenotes. "Omdat er zondag in Besançon een Wereldbekerwedstrijd was, konden de Belgische geselecteerden niet deelnemen aan de Flandriencross. Maar dan nog is het inderdaad jammer dat we niet met zoveel mesijes waren. Als je ziet naar het aantal jongens dat steeds start, is het niet te begrijpen. Temeer er in Nederland wel veel jonge veldrijdsters beginnen. Ikzelf ben met deze hobby begonnen doordat broer Kay al gepassioneerd was door het fietsen" aldus de Oostvlaamse die 's avonds ook nog present was op de ploegvoorstelling van Acrog-Tormans.

Broer Kay mocht dus eveneens in Hamme op het podium klimmen, bij de beloften heren. Als derde achter winnaar Joran Wyseure en ploegmaat Lukas Vanderlinden . "In tegenstelling tot zus Xenna sta ik geen twee schavotjes hoger. Maar toch ben ik met deze derde plaats zeker tevreden" aldus de Pauwels Sauzen Bingoal renner. "Gezien een aantal afwezigen was het podium halen ook de doelstelling. Aan Wyseure was niets te doen. Hij ontsnapte al in de tweede ronde. Daarachter bleven we met drie jongens strijden voor de twee overige podiumplaatsen. Een ploegenspel met Lukas konden we niet spelen. Het kwam er vooral op neer om David Haverdings (vierde) en Ward Huybs (vijfde)af te houden."

Hamme 23 credit Bram podium beloften heren.jpeg (968 KB)

De 18-jarige De Bruyckere is eerstejaars belofte. "Vooral de eerste wedstrijden was het aanpassen aan de langere wedstrijdduur. Komt er ook nog eens bij dat je meermaals samen met de profs moet rijden. Ondertussen is de aanpassing achter de rug. De volgende jaren hoop ik de progressie die ik maakte verder te zetten."

Uitslagen Flandriencross in Hamme klik

Tekst Lieven Verheyen - Fotocredits Bram van Lent

 

 
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

december 2023<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!