Scherpe Blik Sven Nys: 'Wil geen WK-selectie dankzij mijn palmares'

Scherpe Blik Sven Nys: 'Wil geen WK-selectie dankzij mijn palmares'

De nationale kampioenschappen komen er aan. Tijd voor een nieuwe Scherpe Blik. Sven Nys praat openhartig en eerlijk over zijn 'miserie' van de voorbije weken. "Eigenlijk had ik een langere break moeten nemen, maar daar was geen tijd voor." Hij schat ook zijn podiumkansen voor zondag in en blikt al vooruit op het WK...

Hij is en blijft 'talk of the town', tegen wil en dank. Van Kasteren is er niet blij mee, dat Sven Nys nog steeds de voorpagina's haalt. Wij strikten de uittredende Belgische kampioen voor een openhartige babbel, waarvan we toch heel wat wijzer werden. Deze middag om klokslag 12u05 maakte hij tijd vrij voor Veldritkrant.be. Vijf minuten later dan voorzien... "Sorry, ik ben snel nog wat duikgerief gaan kopen voor zondag", grapt hij. "We gaan daar in Erpe-Mere iets meemaken, zondag."

Tijdens de verkenning gisteren leek iedereen nochtans enthousiast. 'Ferm overroepen, die modderstroken', klonk het quasi unaniem.

"Woensdag, ja. Al gezien wat er vandaag uit de hemel gevallen is? En er wordt nog een paar dagen hetzelfde weer verwacht. Het wordt daar wat, zaterdag en zondag. Geloof me, maar. En tegen dat wij aan de beurt zijn, hebben er al vijf andere wedstrijden plaatsgevonden. Maar dat is absoluut geen verwijt richting de organisatoren, hé. Het parcours is mooi. Alleen kan niemand bepalen wat ze hierboven uit de lucht laten vallen. Maar het wordt wel loodzwaar, daar ben ik van overtuigd. (ondertussen is het parcours inderdaad alweer licht aangepast, red)"

Zo heb jij het toch altijd graag gehad?

"Absoluut. Op zich vind ik dat ook niet erg. Tenminste, als ik in topvorm ben. Met de conditie waarover ik nu beschik, is het echter minder ideaal. Zondag zal je niet te veel profijt kunnen halen door even in de wielen te rijden. Het wordt elk voor zich. En dan moet ik eerlijk zijn: momenteel komt me dat niet zo goed uit. (lacht)."

Hoe gaat het nu met jou? Na Loenhout en Baal begon iedereen opnieuw in jouw kansen te geloven, maar na Leuven zijn de kansen alsnog gekeerd. Of speelde je verstoppertje?

"Was dat maar waar! Denk je dat ik me in de gegeven omstandigheden zo graag op twee minuten laat rijden door rechtstreekse concurrenten voor de titel? Niets van. Ik wilde er vertrouwen opdoen, maar ik kon gewoon niet beter. Misschien had het wel iets te maken met mijn indeling van de trainingsarbeid richting die wedstrijd. Daags voor die Soudalcross heb ik alleen wat op de rollen getraind. Misschien had ik toch de benen iets meer op spanning moeten zetten richting Leuven. Maar: dinsdag voelde ik me op training alweer een stuk beter, vinniger."

Kan je op training weten dat de benen weer beter zijn?

"Absoluut. De manier waarop je een hellinkje oprijdt, bijvoorbeeld. Dat merk je snel. Maar ook thuis. Ik voelde me fris, had zin om op te ruimen. Anders plof je in de zetel als een bloemzak, en heb je amper goesting om een brood te gaan kopen. Maar van dat gevoel was dinsdag niets meer te merken."

Niels Albert schrijft je nog niet af voor het BK. In Leuven zag hij jou een sterke vierde, vijfde en zesde ronde rijden.

"Hij heeft gelijk. Alleen lag dat aan een fietswissel. Ik was van griffo's naar rhino's gewisseld, waardoor ik meer grip had. Daardoor waren mijn rondetijden wat sneller. Maar overdrijf die maar niet. Nog eens, anders eindig ik niet op twee minuten."

Opnieuw Albert: "In 2012 paste Nys voor Baal, werd 20ste in Rome, maar deed in Mol op het BK plots wel mee voor de titel."

"Klopt ook. Maar die situatie kan je niet vergelijken met wat zich dit seizoen afspeelt. Ten eerste: in Mol kon je wel wat profiteren door in de wielen te rijden, terwijl dat zondag niet kan. En -vooral- ten tweede: toen voelde ik me ziek worden op tweede Kerst in Heusden-Zolder, maar reed ik daarna nog Bredene, Loenhout en Diegem. Pas die avond was ik een wrak, waardoor ik met koorts moest passen voor Baal. Dan besliste ik om Rome te rijden en op stage te trekken. Tegen het BK was ik zo goed als hersteld. Dit seizoen ben ik al langer op de sukkel. Eigenlijk al sinds het weekend ná Gavere. Moest ik zondag Belgisch kampioen worden, dat zou wel heel straf zijn..."

En zouden we ons misschien wel vragen stellen...

"Terecht. Anderzijds... (denkt na) Als ik terugdenk aan Loenhout en Baal, en ik denk Wout van Aert even weg... Dan was ik niet veel slechter dan de andere Belgen. Pauwels, Meeusen, noem maar op. Dus -als ik even hardop mag denken-, stel dat Van Aert een slechte dag kent, is alles mogelijk. Daar trek ik mij deze week aan op. Maar inderdaad, Wout is de absolute topfavoriet. Zeker op deze omloop, waarop kracht en loopvermogen essentieel zijn. En laat dat nu net Wout zijn sterkste wapen zijn. Zonder tegenslag, en als hij niet overmand wordt door stress, steekt hij er bovenuit en rijdt de rest voor plaats twee. En een tweede plaats zou helemaal niet zo onverklaarbaar zijn."

Van Aert en Peeters vertelden openlijk al voor een snelle start te kiezen. Kunnen ze op die manier Sven Nys 'verstikken' in de beginfase. Zoals ze in Essen deden?

"Ah, ik denk niet dat ik daar vestikt ben geweest door die verschroeiende start. Oké, ik ben minder explosief dan vroeger. Maar in zo een zware cross kom je toch altijd terug op je plaats. Dat gebeurde toen niet, omdat ik een gebrek aan vermogen heb. Hoe dat komt? Een mix van alles. Tenminste: van alles een beetje. Twee jonge gasten (Van der Poel en Van Aert, red) die plots komen opduiken, ikzelf die iets ouder ben geworden, de verandering in mijn privé-leven is ook niet te onderschatten."

Hoe groot is die impact van jouw veranderde privé-situatie dan wel?

"Misschien groter dan ik zelf altijd heb willen geloven. Mentaal had ik deze zomer het gevoel dat ik alles onder controle had. Ik vond me fysiek op niveau. Maar wellicht heb ik dat in mijn onderbewustzijn toch wel wat meegedragen. Je kent dat, hé. Iedereen wilde me helpen, maar ik wilde per sé bewijzen dat ik het alleen kon. Wat koppigheid, hé.. In elk geval, mijn dagen worden anders ingevuld dan vroeger. Ik dacht dat te compenseren door wat dingen af te bouwen. Ik bleef bijvoorbeeld weg van de Kristallen Fiets of van het Sportgala. Ik aanvaardde minder interviews, noem maar op. Maar die herschikking zal me ergens toch parten gespeeld hebben. Daarenboven bleef ik de trainingsarbeid doen die ik voor ogen had. Het zorgde ervoor dat het er net over was..."

En bij een topsporter is elk procentje belangrijk...

"Voila! Als jij je één procentje minder voelt, zal je baas daar weinig hinder van ondervinden. Dat is in het geval van een topsporter helemaal anders. Wij betalen zoiets cash en het hele land ziet het. Eigenlijk zou ik er langer tussenuit moeten knijpen. Maar wat voor zin heeft het nu nog? Het seizoen duurt maar vijf, zes weken meer. Daarna kan ik opnieuw op eigen tempo opbouwen richting volgende winter..."

Nys-tegenstanders trekken ondertussen zelfs je WK-selectie in twijfel.

"Pas op! Als ik op het BK, in Zonnebeke en in Hoogerheide even slecht presteer als in Leuven, dan hoeft het voor mij ook niet. Ik ga niet naar Tabor om de hoop te vullen, hé. Ik wil geen WK-selectie als beloning voor mijn lange erelijst. Nee, als ik naar Tsjechië afreis, dan is het om te presteren. En ik hoop uit de grond van mijn hart dat dat kan. Wellicht krijgen we daar wel een snellere omloop, wat in de gegeven omstandigheden in mijn voordeel speelt. En ook, we zijn nog drie weken van Tabor verwijderd. Ik hoop nog progressie te boeken. De vooruitgang die ik maakte in Loenhout en Baal hoop ik door te trekken."

Hoe erg vreet dat aan jou, die moeilijke periode?

"Ach, ik voel me al bij al best goed in mijn vel. Zoals ik onlangs tweette: ook een negatieve periode kan boeiend zijn. En dat is ze ook. Ik voel me niet ziek. Ik zit echt niet in de put. Alleen heb ik dit in vijftien jaar topsport nog nooit meegemaakt. Maar ik kom er wel door. Met de hulp van mijn naasten: mijn vaste entourage, mijn familie, mijn ploegmaat (Sven Vanthourenhout, red). Belangrijk is dat ik het realistisch kan blijven bekijken. Mijn fans zien het soms te rooskleurig en denken dat ik van vandaag op morgen weer ga 'vliegen'. En mijn tegenstanders schrijven me compleet af... Dan ben ik blij dat ik Paul Van Den Bosch en co rondom mij heb. Zij zien de realiteit. Dat is wat telt."


Foto's: ©Veldritkrant.be
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

februari 2023<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!