Scherpe Blik Paul Herygers: 'Dit seizoen wint niet altijd de beste. En dat maakt het leuk'

Scherpe Blik Paul Herygers: 'Dit seizoen wint niet altijd de beste. En dat maakt het leuk'

De derde Scherpe Blik van het seizoen komt van Paul Herygers. De ex-wereldkampioen verkneukelt zich in wat er zich dit seizoen afspeelt. "Veel winnaars. En in tegenstelling tot de voorbije jaren wint niet altijd de beste. Dat maakt dat het veldrijden geen terugval kent. Maar op zijn terrein en in zijn weer, blijft Sven Nys wel 'hors categorie'."

Zes klassementscrossen. Zes verschillende winnaars. Herygers ziet het graag gebeuren. Toch was ook hij niet verrast dat Sven Nys er in Niel met kop en schouders bovenuit stak. "Een parcours als dat van Niel liegt niet. Pure cross. Dan is Nys nog altijd de nummer één", vindt Herygers.

Het verschil tussen de 'lakse' Sven Nys van Ruddervoorde en de gedreven Nys in de Nielse Jaarmarktcross was toch wel heel groot...

"Ja. Maar dat was o zo voorspelbaar. In Niel kwam Sven Nys op zíjn terrein terecht. Dan weten we dat hij op zijn best is. Net als wanneer het weer verandert. Dan is en blijft Sven Nys ook dit seizoen 'hors catégorie'. Maak er een slijtageslag van en hij wint. In Niel was ook zijn aanvangsronde super na nog geen zeven minuten koers ontnam hij de concurrentie zowaar alle moed."

Alleen Van Aert en Pauwels deden nog moeite. Had Van Aert zonder zijn oponthoud in de beginfase Nys kunnen volgen?

"Woutje had er zin in. Maar ik denk dat het oponthoud hem niet slecht is uitgekomen. Zoals Nys in Niel dartelde, had Wout toch voor de tweede plaats gereden, vrees ik. Maar... En dat meen ik: Wout van Aert wordt in de toekomst wel de man die kan regeren op de parcoursen waar Nys vandaag regeert. Maar hij zal nog een beetje moeten groeien op de 'extreme stukjes'.

Vantornout -al ontkent hij dat- en Meeusen namen blijkbaar een snipperdagje...

"Hun goed recht, vind ik. De supporter die tien euro inkom betaalt, zal dat anders zien. Maar ik -als ex-renner- heb daar begrip voor. Renners hebben hun doelen, en dat moeten we tolereren. Dat doen wegrenners toch ook? Stel je voor dat elke wegrenner in elke wedstrijd die hij rijdt, meedoet om te winnen, dan zit die na drie maanden helemaal op zijn gat. In het veldrijden is Nys misschien de uitzondering. Maar hij heeft dan ook een motor die niemand anders heeft."

Hoe interpreteren we de heisa die Mettepenningen maakte wat de Nielse zandheuvel betreft?

"Ik praat daar liever niet meer over. Muggenziften kan je altijd. Puur reglementair kon Mettepenningen dat. Maar bij de renners was geen haan die er naar kraaide. Jammer dat Jurgen zo moeilijk deed. Er zijn momenteel nochtans zoveel andere mooie dingen te vertellen over zijn eigen ploeg. Zijn renners doen het fantastisch. Waarom praat hij daar niet over? Anderzijds siert het hem dat hij het voor zijn jongens opneemt... Ach, laten we de discussie maar snel beëindigen. Die leidt nergens toe. Ik heb trouwens genoten van de Jaarmarktcross. Net zoals ik genoten heb van die cross die Philippe Gilbert in Zwitserland reed. En daar werden nog wel meer reglementen niet gerespecteerd."

We genieten met zijn allen van het hele seizoen. Veel verschillende winnaars, dat maakt het aantrekkelijk...

"Absoluut. Met dank aan de droge weersomstandigheden die we tot nu toe gehad hebben. En de doorbraak van een aantal jongeren. Dat weten we met zijn allen te smaken. En dat smaakt naar meer. Vroeger domineerde Nys, pakte Albert de rest van de koek en moesten de anderen het met wat kruimels doen. Nu stel ik vast dat je zelfs niet de beste moet zijn om te winnen. Denk maar aan Ruddervoorde. Er waren er vijf die sneller door de zandbak gingen dan Tom Meeusen. Toch won hij. Dat maakt het echt aantrekkelijk."

Op de Nederlanders na, laten de buitenlanders het opnieuw afweten. Bina trekt zelfs een maand naar Mallorca. 'Overtraind', heet het bij de ploeg.

"(zucht) Een jammere zaak, vind ik het. Vroeger konden die jongens zich verstoppen achter de verre verplaatsingen die ze moesten maken. Op zaterdag crossen in Tsjechië, daarna de wagen in om vermoeid aan de start te staan in Vlaanderen. Nu krijgen ze (bij Corendon-Kwadro) de kans en alle faciliteiten om zich te bewijzen, maar het lukt hen niet. Bina overtraind? Ach, eigenlijk maak je er beter geen woorden aan vuil. Ik zag Bina de voorbije twee maanden één keer in beeld: toen hij opgaf, onder het lint kroop en als een reebok in het bos verdween. Maar ook als ploegleider moet je daar nu niet tegenin gaan. Dat heeft totaal geen zin."

"Pas maar op voor het WK met die jongens", wordt her en der geopperd. "Als het in Tabor sneeuwt..."

"Het is inderdaad nog een eind vooraleer we naar Tabor trekken, maar ik geloof er niet in. En ik zit er eerlijk gezegd ook niet op te wachten. Die mannen die plots als een duivel uit een doosje komen en wereldkampioen worden, die tijd is voorbij. Ik zie liever iemand de regenboogtrui pakken die wat regelmaat toont. Ik hou niet zo van die eendagsvliegen. Trouwens, wat gaat Bina doen als het weer omslaat? Tot nog toe kregen we droge omlopen. Als het gaat regenen, komt hij er sowieso niet aan te pas."

Jan Denuwelaere past ook voor Niel en Gavere. Verdient hij meer krediet?

"Het is -door zijn inactiviteit- te rap moeten gaan deze zomer, zegt hij. Hij moest te snel in vorm zijn. Dat kan. Jammer, want Denuwelaere is een mooie coureur op de fiets. Hij heeft het lichaam om er iets mee aan te vangen. Maar blijkbaar is hij -na zijn vreemde passage op de Koppenberg en het bijhorende concert daags nadien in Zonhoven- even het noorden kwijt."

Wie verwacht je morgen in Gavere?

"Afwachten of het nog veel gaat regenen vanavond, vannacht of morgen. Maar Nys zal er sowieso opnieuw staan. En ik schat ook Klaas Vantornout heel hoog in. Samen met Kevin Pauwels en Lars van der Haar, al mag het voor die twee laatste niet té modderig worden. Anderzijds, Kevin haalt zijn beste niveau in drie jaar. Dat ziet er niet slecht uit. Tom Meeusen? Hmm... Die heeft andere parcoursen waar hij mee kan doen om te winnen. En ik denk dat Tom -ook al won hij Ruddervoorde- nog een paar procentjes beter moet worden."

"Er komen trouwens leuke weken aan. Het veldritseizoen begint soms op de Ronde van Frankrijk te gelijken. Op zaterdag een bergrit, op zondag een zandomloop (Koppenberg-Zonhoven). Volgende week is het opnieuw van dat met de dubbel Koksijde-Francorchamps. Mooi voor het publiek en voor de spanning. Het veldrijden floreert. Van een terugval is geen sprake, ondanks de afwezigheid van Albert. Maar geloof me, voor de renners zijn dit loodzware combinaties."

Foto's: ©veldritkrant.be
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

februari 2023<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!