Cofidis winactie

Scherpe Blik Bart Wellens: 'Startgeld te hoog? Ik werk met bonussysteem'

Scherpe Blik Bart Wellens: 'Startgeld te hoog? Ik werk met bonussysteem'

Sven Nys beet dit seizoen de spits af. Vandaag is zijn generatiegenoot Bart Wellens aan de beurt in onze Scherpe Blik. Eén van de onderwerpen: het afschaffen van de startgelden. 'Ik voel me niet aangesproken. Ik werk met een bonussysteem: lager startgeld, dat extra gespijsd wordt als ik top vijf rijd. Fair, toch?'


In onze eerste Scherpe Blik van het seizoen stak Sven Nys je een hart onder de riem. In dank aanvaard?

"Absoluut. Het was plezant om lezen dat mijn generatiegenoot af en toe nog eens aan me denkt. Hij verwoordde op een respectvolle manier wel waar het om draait: dat het bij mij nog niet liep zoals het zou moeten. Maar ik voel beterschap. 12de in Valkenburg zondag, 5de in Woerden dinsdagavond. Beetje bij beetje kom ik terug. Maar het heeft tijd nodig. En het duurt blijkbaar elk jaar een beetje langer vooraleer ik aanvaardbare resultaten neerzet."

"En in de week merk ik net hetzelfde als tijdens de wedstrijden. Als de crosstraining er bijna opzit, kom ik op toerental. Op zondag overkomt me dat ook: vooral de eerste twee ronden heb ik het verschrikkelijk moeilijk."

Nys simuleert dikwijls daags voor een belangrijke wedstrijd al een cross. Heb jij dat al geprobeerd?

"Och, ik heb al vanalles geprobeerd. Ik testte al vijf, zes verschillende opwarmingsmethodes uit. Ik heb al teruggegrepen naar oefeningen uit het verleden. Het helpt niet. Maar wat meer is, ik ben ook al geen held in die eerste honderden meters van een cross. Daarin heb je niet alleen geluk nodig, maar daarnaast ook wat lef. Dat ontbeert me nog altijd. In Valkenburg bijvoorbeeld stond ik bij de start in het wiel van Gianni Vermeersch. Die duikt in een gaatje en komt de top vijf het veld in. Ik kon net niet mee erdoor. Of durfde er niet meer door. Zo verzeilde ik in de achtergrond, waarna ik aan een achtervolgingsrace moest beginnen."

"Ik heb plaats nodig in de start. Ik ben nooit een wringer geweest. Mijn hele carrière al heb ik in de start veel respect getoond voor mijn tegenstanders. Té veel. Ook voor diegenen die eigenlijk minder goed zijn als ik. En daarmee maak ik het mezelf moeiljk. Weet je dat ik in Ronse na twee ronden al meer dan anderhalve minuut achterstand telde op de kop van de koers? Dan weet je dat je nog vijftig minuten moet knokken voor pakweg een dertiende plaats. Mentaal niet altijd even evident."

In Valkenburg werd je twaalfde. Daags nadien merk je dan dat je in de UCI-ranking naar plaats 47 tuimelt...

"Het voelt wat raar. Jongens die in Valkenburg achter mij eindigden, springen over mij in het klassement. Anderzijds, ik was me er vooraf al van bewust. Ik was vorig jaar immers negende op de Cauberg. Dus verspeelde ik een aantal punten. En ook de weken ervoor morste ik met punten. Komt erbij dat die neoprofs het zo goed doen. Jens Adams, Gianni Vermeersch, Tim Merlier, .. Maar ik ben tevreden, hoor! Stel je maar eens voor dat ik 51ste stond in plaats van 47ste... Nu mag ik ook in Koksijde van start, en kan ik mij opnieuw opwerken. Want de komende weken heb ik weinig punten te verdedigen. Het kan alleen maar beter gaan nu. Vorig jaar moest ik met rugproblemen afzeggen voor de Koppenbergcross en Zonhoven. Daar sprokkel ik in principe sowieso extra punten. Dus op zich mag die top-50 ranking geen probleem meer opleveren."

Heb je in functie daarvan onder meer Woerden aan je programma toegevoegd?

"Deels wel. Onbewust ben je wel bezig met die UCI-ranking. Met mijn vijfde plaats in de Nacht van Woerden sprokkelde ik tien extra puntjes. Maar daarnaast ben ik ook naar Woerden getrokken omdat ik veel koersritme nodig heb."

Wat vind je van de invoering van die nieuwe regel?

"Ik heb er een dubbel gevoel bij. Het heeft zijn voor- en nadelen. Ik heb al eens geopperd om voor aanvang van het seizoen alle tellers op nul te zetten. Maar ook dat is niet ideaal. Nu zijn onder meer de neven Sven en Dieter Vanthourenhout én Joeri Adams de dupe. Jammer, want ze zijn alle drie beter op dreef dan vorig jaar. Hopelijk kunnen ze via enkele wedstrijden in het buitenland toch nog hun plaats opeisen in die top-50."

Sven Nys domineerde in Ronse, maar gaf op in Valkenburg. Ook jij schrok...

"Weet je wat ik dacht toen ik hem op de Cauberg voorbij reed? 'Aiai, wat wordt dat in de kranten morgen?' En zo gebeurde ook. Terwijl hij dit weekend opnieuw zal meedoen voor de zege volgens mij. Ah, het is allemaal zo relatief. En de pers heeft schrijfvoer nodig. Op zich vond ik het jammer voor Sven. Na één slechte wedstrijd.... Het is niet zo dat hij al weken aan een stuk minder is, hé."

Jij prijkte deze week ook op de voorpagina van één van de 'boekjes'...

"Omdat ik mijn nieuwe vriendin had meegenomen naar het Gala van de Flandrien. Groot nieuws, hé! 'Voor het eerst samen in het publiek', werd gekopt. Terwijl Nicky al meer dan eens mee is geweest naar de cross. Jammer dat zoiets gebeurt. Natuurlijk vind ik het niet leuk. Maar al bij al was het nog een positief verhaal. Het had erger gekund."

Ook in de krant deze week: Mario De Clercq wil de startgelden afschaffen.

"Mooi voorstel van Mario (zegt Wellens met cynische ondertoon, red). Hij is einde carriière en heeft er geen last meer van. Zo heeft hij makkelijk praten. Anderzijds, zoals het nu is, kan het ook niet blijven. Vooral de beloften moeten volgens mij in eigen boezem kijken. Er zijn jongens die één keer in de top tien van een beloftencross eindigden en die onmiddellijk een paar honderd euro startgeld vragen. Ze moeten investeren in hun carrière in plaats van onmiddellijk aan centen de denken. En wat de profs betreft -ik noem geen namen- zijn er een aantal die hun startgeld vlotjes opdrijven als het goed gaat, maar als ze minder presteren, doen ze er amper iets vanaf."

Jij verdient anders ook niet slecht je boterham, als de gepubliceerde cijfers kloppen...

"Ten eerste is er een groot verschil tussen klassementscrossen en losse crossen. En daarnaast pas ik -wellicht als enige- een systeem toe waar weinig op aan te merken is: een deel van mijn startgeld ligt vast, maar als ik in de top vijf rijd, komt er een bonus bovenop. Daar ben ik zelf voorstander van. Fair, toch? En misschien is dat wel een tussenoplossing voor wat De Clercq voorstelt. Trouwens, wat mezelf betreft: ik heb nooit het maximum gevraagd. En ook al heb ik een slechte dag, als mijn lichaam het toelaat, zal ik altijd de wedstrijd uitrijden en blijven knokken. Ik mag hopen dat dat ook geapprecieerd wordt."

Vraagje die we jou elk jaar -en tot vervelens toe- opnieuw stellen: Dit wordt niet het seizoen té veel?

"Nee! Al heb ik me ook nu opnieuw al een paar keer afgevraagd: loont het nog wel de moeite om er al die energie en arbeid in de steken als het zo slecht loopt. Maar dan helpt mijn entourage me er wel weer bovenop. En als de resultaten dan weer de goede richting uitgaan, doe ik het weer graag. Zo eenvoudig is het eigenlijk.

Wat vind je van de prestaties van de jeugd? Michael Vanthourenhout die wint in Ardooie, moeten we dat naar waarde schatten? De profs gaan in die losse crossen niet voluit, wordt wel eens gesuggereerd...

"Daar moet ik hartelijk om lachen. De prestatie van Vanthourenhout in Ardooie was top! Elke prof die zegt dat hij daar niet voluit is gegaan, liegt! Vroeger werd zo een wedstrijd al eens meegepikt als training. Dan werd drie keer tien minuten voluit gegaan, waarna het wat freewheelen was in het wiel van de tegenstander. Nu gebeurt dat nooit meer. Waarom is Zdenek Stybar ten val gekomen, denk je? Omdat hij voluit ging om Vanthourenhout terug te pakken."

Je rijdt straks in Kruibeke en Meulebeke. Je kon bijvoorbeeld ook naar Contern?

"Mijn camper slikt ook benzine. Dan ga ik niet naar Luxemburg, waar ik ook nog eens minder verdien. Dat is jammer in functie van de internationalisering, ja. Maar de Poldercross en de Berencross zijn twee mooie organisaties. Die verdienen ook onze steun."

Hoe gaat het bij Telenet-Fidea dezer dagen? Tom Meeusen blijft wat onder de verwachtingen, Jij deed het nog niet schitterend... Stond Hans van Kasteren nog niet op zijn achterste poten?

"In geen geval. Zo slecht gaat het de laatste weken trouwens niet. Corne van Kessel en Thijs van Amerongen doen het prima. En Tom Meeusen is aan de beterhand. Bovendien stapelen onze jongeren de successen op. Oké, dat is niet hetzelfde als zeges in de grote profcrossen, maar het houdt toch de druk wat van ons weg. Zoals een Eli Iserbyt bijvoorbeeld, die week na week wint. De toekomst lacht onze ploeg tegemoet, denk ik. Nog even geduld."


Bannerfoto: ©Photopress.be / andere foto's: ©Veldritkrant.be
Zoeken

Kalender

januari 2019<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031