Scherpe Blik Bart Wellens: 'Albert heeft eindzege in Superprestige nog niet op zak'

Scherpe Blik Bart Wellens: 'Albert heeft eindzege in Superprestige nog niet op zak'

Bart Wellens ligt in de lappenmand met rugproblemen, verveelt zich te pletter, maar voor ons heeft dat zowaar zijn voordelen. 'Bartman' zag de voorbije weken de cross 'van de andere kant', wat hem toelaat deze Scherpe Blik op te tekenen. Hij heeft het onder meer over het duel Nys-Albert van aanstaande zaterdag. "Ik vrees dat Niels geen gemakkelijke dag tegemoet gaat."

Niels Albert is beter op dreef en moet in principe in staat zijn die vier punten voorsprong op Sven Nys met succes te verdedigen, luidt onze eerste stelling. Niet akkoord?

"Ik hoop het voor Niels, hé. Op die manier zou hij toch nog een mooie trofee pakken in een wisselvallig seizoen. Maar... Ik voorspel dat hij het nog moeilijk krijgt. Niels was vorig weekend al beter dan in Nommay en op het WK, maar om de Superprestige te winnen, zal hij in Middelkerke nog sterker voor de dag moeten komen. Kijk, als me de voorbije wedstrijden één ding duidelijk geworden is toen ik voor het scherm zat, dan is het dat Sven Nys er dus echt met kop en schouders bovenuit steekt. Zaterdag in Lille was het nog spannend, op een parcours dat Meeusen op het lijf geschreven is. Maar zondag zag ik na twee ronden al hoe de waardeverhoudingen waren. Sven heeft nog geprobeerd om -in functie van het klassement- een paar renners in zijn zog 'mee te pakken', maar alleen Vantornout kon hem volgen. Voor de anderen was Hoogstraten ook te zwaar. Maar het verschil tussen hem en de rest is verdomd groot. En als in Middelkerke Vantornout, Meeusen en Van der Haar op niveau presteren, wordt het voor Niels gevaarlijk..."


Stelling 2: Sven Nys domineerde het voorbije weekend, maar we moeten er toch een kleine kanttekening bij maken: hij heeft ook nog eens het geluk aan zijn zijde, zoals tijdens de sprint in Lille.

"Dat is zo. Ik zag dat ook nog aan andere kleine dingetjes. Zo moest Van der Haar in Lille vier keer wisselen, Nys niet. Ook Meeusen moest nog een keer 'de post' binnen. Dat speelde allemaal in het voordeel van Sven. Ook in de sprint, waar Tom dan weer kettingproblemen kent. Maar geluk dwing je af, denk ik dan. Omdat je toch wat beter bent dan de rest. Het is sowieso straf wat hij dit jaar laat zien. Alle andere toppers hadden een sterke periode, maar wisselden die af met een dipje. Bij Nys was nooit sprake van een dip. De ouderdom lijkt dus echt geen vat op hem te hebben."

Stelling 3: Albert Van Damme zijn uitspraak van vorige zondag over Niels Albert was al even onrespectvol als de bewuste column van Rik Vanwalleghem...

"Wat Vanwalleghem betreft: zonde dat een slimme mens dergelijke uitspraken doet. En Van Damme die verkondigt dat Albert niet genoeg werkt? Ach, wij weten allemaal dat alle toppers keihard voor hun sport leven. Zowel Sven Nys als Niels Albert of Corné van Kessel. Maar als er één superman rondrijdt, zoals Nys de laatste weken, dan gaat men gauw de conclusie trekken dat de rest minder hard zijn best doet. Fout, natuurlijk."

"Eigenlijk heeft Niels zelf het een tijd geleden perfect verwoord in een artikel. Het werd hem kwalijk genomen dat hij de vergelijking maakte met vroeger. Hoe zei hij het ook alweer? 'Vijf toppers die het tegen een paar facteurs en een aantal bakkers moesten opnemen"? Wel, op een ludieke manier vertelde hij toen wel de waarheid. Ik heb het zelf nog meegemaakt tien, vijftien jaar geleden. Als toppers als Nys of ik ziek waren, reden we nog dik in de top tien. Als in het huidige veldrijden een van de tenoren licht verkouden aan de start van een wereldbekerproef staat, moet hij zich reppen om in de top twintig te finishen. Gewoon omdat de subtop zo breed geworden is. Dat had je in de tijd van De Vlaeminck en Van Damme niet. Daarom is het voor hen misschien moeilijker inschatten..."

Stelling 4: We hebben de indruk dat een pak toppers zich naar het einde van het seizoen sleept. Philipp Walsleben lijkt van zijn pluimen verloren te hebben, Rob Peeters vertelde zelf al dat hij het mentaal moeilijk heeft. In Hoogstraten regende het opgaves...

"Daar is een logische verklaring voor. Het is een loodzware winter geweest. In wedstrijden op bevroren omlopen, moet je minder diep gaan dan op modderparcoursen. Er was geen sneeuw of ijs, dit seizoen. Wel veel regen. Dan zie je dat er -zoals in Hoogstraten- lijken beginnen te vallen. En dan heb je het mentale aspect. Lars van der Haar bijvoorbeeld. Die heeft hard toegewerkt naar het WK, wat dan -qua resultaat- wat is tegengevallen. Dan is het niet evident je nog op te laden als je voor een vijftiende plaats rijdt. Ik denk, op Sven Nys en wellicht ook Tom Meeusen na, dat iedereen naar het einde snakt."

Geen stelling, maar een open vraag. Het seizoen zit er zo goed als op. Wie is voor jou dé revelatie van de voorbije winter?

"Dan denk ik spontaan aan twee namen. Vergeef me dat ze allebei bij Telenet-Fidea rijden, maar in eer en geweten: Wout Van Aert en Corné van Kessel. Van Kessel wordt te weinig vernoemd in de live-uitzendingen, maar hij reed een fantastische winter. Niet vergeten dat de Nederlander nog altijd maar 22 is. Hij werkt hard. Als hij die progressie kan doortrekken, zal hij nog beter worden."

"En Van Aert, dat is de toekomst, hé. En wellicht dé revelatie van het voorbije seizoen. Heel jammer dat hij bij ons vertrekt. Ook bij Telenet-Fidea wisten we dat hij tot veel in staat was. En bij Vastgoedservice-Golden Palace hebben ze dat ook goed gezien. Dat ze hem maar koesteren. Hoe hij wereldkampioen werd, was knap. Ook in die paar wedstrijden bij de profs, verbaasde hij."

Van Aert twijfelt nog hoe hij zijn volgende winter gaat indelen. Moet hij volgens jou in een klassement bij de profs aan de slag?

"Eerst wil ik wel stellen dat ik een dubbel gevoel heb bij de reglementen. Of je bent prof, óf je bent belofte. Als je betaald wordt als prof, en leeft als prof, dan zou je in principe ook altijd bij de profs aan de slag moeten, vind ik. Maar de reglementen zijn wat ze zijn, en in dat geval zou ik in zijn plaats wel degelijk alle klassementswedstrijden bij de beloften aantreden. Kwestie van geen stappen over te slaan in zijn carrière. Wout is immers nog altijd maar 19. Dit jaar reed hij een vijftal lossen wedstrijden bij ons, dat aantal kan hij opdrijven. Maar Wout moet dat uiteraard zelf beslissen. Hij is verstandig genoeg om de juiste keuze te maken."

Tot slot: hoe gaat het met Bart Wellens?

"Goed, naargelang de omstandigheden. Morgen (vrijdag, red) ga ik naar het ziekenhuis voor een check-up. Een hele belangrijke trouwens. Ik zal er na afloop onder meer te horen krijgen of er nieuwe infiltraties nodig zijn. Als alles goed evolueert zou ik eventueel lichtjes mogen beginnen fietsen op de rollen. Het zou een opluchting zijn. Ik verlang immers naar een beetje meer beweging, want nu duren mijn dagen wel heel lang. Ik verveel me steendood."


Foto's: Patje Cosyn / Patricia Cristens / Photopress.be
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

februari 2023<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!