Scherpe blik Rudy De Bie: 'Kevin Pauwels was in Rome helemaal niet zo slecht'

Scherpe blik Rudy De Bie: 'Kevin Pauwels was in Rome helemaal niet zo slecht'

Een paar dagen voor de Belgische kampioenschappen is Rudy De Bie onze 'Scherpe Blik'. De bondscoach verrast af en toe. Zo schrijft hij Kevin Pauwels absoluut niet af voor het BK. Voor de gelegenheid richt De Bie ook zijn blik op de jongeren- en damescategorieën.

Stelling 1: Bij de profs is er na Rome nog minder twijfel: de driekleur gaat naar Baal of Tremelo.

"Nys en Albert staken er de voorbije weken met kop en schouders bovenuit, ja. Niels Albert was ook al een tijdje goed, maar had de tegenslag een paar keer op een superieure Sven Nys te botsen. Dat Niels in Rome zo rap reed, verbaasde me niet. Dat hij vooraf een wat ongeïnteresseerde indruk gaf? Hah, je moet Niels een beetje kennen, hé. En zijn uitspraken vooraf niet altijd au sérieux nemen (lacht). Maar ik heb er hem nog niet al te dikwijls met zijn klak zien naar gooien."

"Maar... Ook al gaven Nys en Albert de voorbije weken de beste indruk, er zijn er een paar die op korte afstand volgen. Rob Peeters en Tom Meeusen bijvoorbeeld. Tom was niet slecht in Rome. En ik ben er van overtuigd dat hij veel 'moral' heeft geput uit zijn tweede plaats in Diegem. Rob reed dan weer een hele knappe tweede koershelft in Rome en was ook in Baal al top. En dan zijn er de Sunwebboys. Kevin Pauwels niet op zijn best? Ik ben er nog niet zo zeker van. Ik heb zijn wedstrijd van Rome geanalyseerd en vond hem absoluut niet slecht. Als hij tegen zondag echt genezen is en hij trekt de positieve lijn door, acht ik hem helemaal niet kansloos. En Vantornout..."

Stop! Laat ons maar overgaan naar de volgende stelling.

Stelling 2: Klaas Vantornout gaf eerder al toe dat hij op zijn best is, wanneer hij geprikkeld wordt. Dat is de voorbije dagen gebeurd. Dus verwachten we zondag een beresterke Vantornout.

"Daar moet je nog geen seconde aan twijfelen. Bij sommigen werkt dat averechts, hé. Maar niet bij Klaas Vantornout. Over de zaak zelf wil en zal ik me zeker niet uitspreken. Ik heb daar ook geen baat bij als bondscoach. Maar ik kan je wel zeggen dat Klaas op die manier de ideale prikkel heeft om die agressiviteit en die vijandige gevoelens die hij nodig heeft op het juiste moment naar boven te halen zondag. En daardoor wordt hij aan de Gaverbeek een hele belangrijke concurrent voor Albert en co."

Stelling 3: Bij de beloften ligt alle druk op de schouders van Wout Van Aert.
 
"Logisch, hé. Zoals hij zelf vertelt, hij moet niet veel -en op sommige omlopen zelfs niét- onderdoen voor Mathieu van der Poel. Ik schat zijn tweede plaats in Niel even hoog in als Mathieu zijn podiumplaatsen in Antwerpen en Sint-Niklaas."

"Maar op het BK zijn er toch nog een paar kandidaten die je beter in het oog houdt. Laurens Sweeck is in goede doen, Gianni Vermeersch heeft de goede vorm beet, al verknoeide hij het in Rome zelf door in een gaatje te willen duiken dat er niet was toen hij werd onderuit gereden. Er is Toon Aerts, Tim Merlier, noem maar op. Ik ben heel benieuwd naar dat beloften-BK. Kandidaten zat om op het podium te staan."

"Ook Michael Vanthourenhout (foto) is opnieuw top. Ik zag hem in Rome een hele sterke finale rijden. Hij maakte indruk op me, maar omdat hij op 1 januari prof werd, moet hij in Waregem ook bij de profs van start."


Stelling 4: Yannick Peeters was in Rome een schim van zichzelf. Hij moet zich toch wat zorgen maken, want Kobe Goossens was wel top.

"Kobe Goossens gaf forfait voor Baal. Voor eigen volk, notabene. Yannick Peeters startte er wel en dat zag ik niet zo graag. Ik kan die jongens niet verbieden om daar te starten, maar eigenlijk had Yannick daar als leider in de Wereldbeker nog weinig te zoeken. Hij had de wedstrijden daarvoor al bewezen goed te zijn, dus kon hij met vertrouwen naar Rome. Ik zeg niet dat zijn mindere prestatie van Rome helemaal daaraan te wijten is, maar laat het toch maar een klein signaal zijn om niet té veel hooi op de vork te nemen."

"Anderzijds, het kalf is hiermee niet verdronken. Het is Yannick eerder al overkomen dat hij een mindere prestatie neerzette en daarna snel de draad weer oppikt. Voor hetzelfde geld is hij in Waregem top en rijdt hij al in de beginfase van de wedstrijd het hele veld aan flarden. Kobe Goossens en Eli Iserbyt moeten in principe zijn belangrijkste tegenstrevers worden. Hoe Kobe in Rome reed, was heel straf. En ook bij Iserbyt klopt het plaatje helemaal. Hij was iets minder tijdens de examenperiode, zoals gepland eigenlijk, en nu is hij weer op niveau. Hoe hij in Rome in de finale nog naar de derde plaats reed: knap werk voor een eerstejaars."

Stelling 5: Ellen Van Loy deed het niet slecht in Rome, maar als puntje bij paaltje komt, is ze geen partij voor Sanne Cant. En los daarvan, dat de Belgische kampioene bij de dames het moet stellen met honderdvijftig euro aan prijzengeld, is een schande.

"Het BK is een nationale koers. En daarin start iedereen met één doel: de driekleur. Voor de eer! Daar moet je niet naartoe om een pak euro's te verdienen. En daar moeten ze niet te veel over zeuren, vind ik."

"Wat het duel tussen Cant en Van Loy (foto) betreft: Sanne is in principe altijd beter dan Ellen, al vind ik het verschil nu ook weer niet zó groot. Het zal er vanaf hangen hoe nerveus Cant zich vooraf maakt in dat rechtstreekse duel. Maar in principe heeft ze ondertussen genoeg ervaring om daar goed mee om te gaan en moet ze haar titel nog maar eens kunnen vernieuwen."


Foto's: ©Patricia Cristens
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

januari 2023<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!