Scherpe blik Bart Wellens: 'Van der Haar mag geen enkel excuus meer inroepen!'

Scherpe blik Bart Wellens: 'Van der Haar mag geen enkel excuus meer inroepen!'

Bart Wellens is onze Scherpe Blik bij het ingaan van de drukke kerstperiode. En 'scherp' is hij, de Kempenaar. Over het idee om meer naar de States te trekken, over Sven Nys, maar ook over Lars van der Haar en zijn beperkt programma richting het WK. "We aanvaarden het, maar hij kan en mag nu wel geen excuses meer inroepen."
Veldritkrant.be schotelde Wellens een paar stellingen voor, hij beantwoordt ze zoals we hem kennen, met het hart op de tong.


Stelling 1: Sven Nys lanceerde vorig weekend het voorstel om in het begin van het seizoen -naast een wereldbekermanche- ook een Bpost- en Superprestigemanche te organiseren op Amerikaanse bodem. Kwestie van het veldrijden verder te internationaliseren. Goede zaak, denken we.

"Vind je? Zijn we niet aan het overdrijven? Plezant hoor, zo een trip naar de States, ik kan er over meepraten. Maar als we het veldrijden verder willen internationaliseren, zouden we dan niet beter beginnen met een aantal Europese landen op te waarderen? Nederland, Frankrijk, Luxemburg, noem maar op. Is dat niet belangrijker? Ik zie hoe moeilijk het nu is om Rome in de Wereldbeker te houden. En dan gaan we plots naar Amerika?"

"Ik zie het nog niet voor mij, dat we in september met zijn allen tien dagen naar ginder trekken. Wie gaat dat financieren? Zo eenvoudig is het allemaal niet. Sven Nys stond een paar jaar geleden trouwens zelf weigerachtig tegenover het idee. Nu hij een Amerikaanse sponsor heeft, ziet hij de zaken uiteraard anders en is hij plots dolenthousiast."

"Hij mag zo een tiendaagse wel niet vergelijken met zijn tripje naar Las Vegas, hé. Een crossje rijden zonder stress, casinootje doen, wat op 'The Strip' flaneren in mooi weer. Maar nu hebben we het wel over klassementscrossen. En waar vinden die plaats? Moeten we ter plekke ook nog het vliegtuig nemen? Trouwens, Sven zal er ook niet veel last meer van hebben, want tegen dat dit allemaal rond is, is hij misschien al gestopt."

"Begrijp me niet verkeerd, ik ben ook voorstander van internationalisering. Maar dan wel stap voor stap. Laat de Bpost Trofee en de Superprestige een extra manche organiseren buiten België, maar in Europa."


Stelling 2: Vorige week gezien: het beperkte programma van Lars van der Haar. Opmerkelijk hoeveel wedstrijden hij laat schieten. Die zal echt wel súperfris aan de start van het WK staan. Daar haalt hij zijn voordeel uit!

"Straf, vind ik het. Als Sven Nys vertelt dat hij Bredene en Otegem laat schieten, springt de pers daar op en krijgt hij commentaar. Terwijl Nys wel degelijk in alle klassementscrossen start. Bij Van der Haar is dat blijkbaar geen probleem."

"Omdat hij jong is? Hmm. Ikzelf indertijd, Nys, Albert,... Wij reden wel van jongsaf aan alle klassementscrossen. Lars heeft de capaciteiten om dat ook te doen. Meer zelfs, ik vind dat de organisatoren het verdienen om een topper als Van der Haar aan de start te hebben. Hij wordt de komende jaren één van de jongens die het veldrijden wat meer élan moet geven."

"Of wij als collega-concurrenten dat beperkte programma aanvaarden? Ik wel, maar met een dubbel gevoel. Hij heeft geluk dat hij een Nederlander is, als Belg kan dat niet. Maar ik vind wel dat hij nu ook geen enkel excuus meer mag inroepen. Hij kan naar elke wedstrijd honderd procent toeleven, dus moet hij overal meedoen voor winst. Geen uitvluchten!"Stelling 3: Op naar de echte veldritactualiteit. Sven Nys was in onze vorige 'scherpe blik' kritisch voor Kevin Pauwels. Iets te voorbarig, als we Pauwels vorige zondag in Kalmthout zagen rondfladderen.

"Ik was verrast toen ik die 'scherpe blik' las. Zelf lag ik in de lappenmand, maar ik zag Antwerpen en Overijse wel op tv. Zo slecht vond ik Pauwels toen al niet. Meer zelfs, maakt Vantornout in Overijse die slipper niet in de laatste afdaling, dan denk ik dat we er een spurtduel krijgen tussen Van der Haar en Pauwels."

"Maar, en dat is wel zéker, Pauwels heeft zijn drie weken stage optimaal benut en heeft zowel in Calpe als in Mallorca keihard gewerkt. En zijn koersen komen er straks aan, hé. Hij won vorig jaar al in Namen, Heusden-Zolder is hem op het lijf geschreven. Hij zal sterk uit de hoek komen, denk ik. En zo zie je nog maar eens, de start van de tweede helft van het seizoen is voor iedereen een nieuw begin. Sommige renners halen echt hun voordeel uit die stage, het enige moment in zo een seizoen waarin je echt kan bijsturen. Om dat extra tikkeltje dat je te kort komt, aan te vullen."

"Of Pauwels effectief gepanikeerd heeft? Wie kan daar op antwoorden? Ja, ik heb jaren met hem op de kamer geslapen, maar Kevin is niet te doorgronden. Vraag het maar aan Klaas Vantornout nu. Die kan daar ook geen zinnig antwoord op geven. Ik denk dat Bart Risbourg, zijn neef en vaste begeleider, de enige is die dat wel kan. Maar wat ik wel zeker ben, is dat Kevin net als ons allemaal honderd procent bezig is met zijn job"


Stelling 4: Niels Albert en Sven Nys zijn dit seizoen wel echt aan elkaar gewaagd.

"Klopt. Al wil ik eerst dit kwijt: de wedstrijden die ik op tv zag, was ik aangenaam gecharmeerd door Klaas Vantornout. Hij neemt zoveel initiatief, wacht nooit af. Hij toont zoveel regelmaat ook, maar tezelfdertijd is dat veel op kop rijden zijn grote probleem."

"Wat Albert en Nys betreft... Als Niels goed is, is hij goed en rijdt hij van iedereen weg. Hij durft wel al eens zijn kop laten hangen als het wat minder vlot loopt, waardoor hij de indruk geeft soms wat wisselvallig te zijn."


"Bij Sven Nys merk ik meer lef dan vroeger. Hij is zowaar een bluffer geworden. Knap dat hij dat durft. Zoals hij in Overijse in de klim naast Kevin Pauwels kwam rijden... Mooi, vond ik het. Anderzijds laat hij zich ook wel iets rapper gaan. Het is alsof alleen het podium telt, en hij zich niet meer ten volle geeft voor een ereplaats."

Stelling 5: Laatste onderwerp, Bart Wellens blijft bondscoach De Bie overtuigen opgenomen te worden in de Wereldbekerselectie. Jim Aernouts had het nochtans ook verdiend.

"Ik ben de laatste om dat te ontkennen. Aernouts was al goed in Antwerpen en Overijse. Ik weet dat ik in de weegschaal lag. Was ik in Kalmthout vijftiende geëindigd, had ik er alle begrip voor opgebracht dat Jim mijn plaats had ingepikt. Maar ik heb het goed gedaan in de Bosduincross. Na een mindere start teruggeknokt en daarna standgehouden."

"Ik heb ook heel hard gewerkt om dat niveau te halen. In Mallorca werd ik de laatste dagen ziek, waardoor ik moest passen voor Antwerpen en Overijse, maar achteraf gezien is me dat niet slecht uitgekomen. Die vier dagen rust hebben me goed gedaan. Maar uiteraard blijft het jammer voor Jim. Duimen maar dat Kevin Pauwels de leidersplaats in de Wereldbeker overneemt. Dan mag de bondscoach een mannetje extra selecteren voor Heusden-Zolder."Foto's: ©Patje Cosyn/Rudy De Backer
Zoeken

Kalender

september 2021<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930