Scherpe blik Paul Herygers: 'Nys' gebrek aan rust kan hem zuur opbreken'

Scherpe blik Paul Herygers: 'Nys' gebrek aan rust kan hem zuur opbreken'

Daags voor de wereldbekermanche in Koksijde komen we voor onze 'Scherpe blik' bij voormalig zandvreter Paul Herygers terecht. De Kempenaar komt een paar keer verrassend uit de hoek. Zijn hamvraag voor Koksijde: 'Hoe fris komt Sven Nys aan de start?' Verder dribbelt Herygers probleemloos onze stellingen...

 

Stelling 1: Kort en bondig: Sven Nys is de terechte winnaar van de Kristallen Fiets.

 

"Da's een gemakkelijke om te beginnen. Ook mijn antwoord is kort en bondig: uiteraard is hij de terechte winnaar! Zonder discussie. Pas op, er zijn er nog een paar die hardleers zijn, hoor. Zo las ik dat Edwig Van Hooydonck vindt dat topprestaties van een crosser niet in de buurt komen van die van een wegrenner. Persoonlijk vind ik dat wat ouderwets klinken, al zit er ergens wel wat logica in zijn redenering. Maar in deze editie van de Kristallen Fiets heeft Edwig het niet bij het rechte eind. En ik word daarin bijgetreden door een pak anderen. Van Patrick Lefevere tot Marc Sergeant, toch uitgerekend de managers van 's lands grootste wegteams, allemaal zijn ze Nys-gezind. Nee, dit is een hele terechte winnaar. En ik ben niet weinig blij dat de cross het nog eens haalt van de weg."

 

Stelling 2: Terug naar vorig weekend. Nys pakte de dubbel Hasselt-Gavere. Omdat hij de beste is, luidt het. Nee, omdat hij de leepste is, zeggen wij.

 

"Straffe kerel is het. De ene dag is hij stroper, de andere jager en nog een derde dag is hij ze allebei ineen. En de tegenstand krijgt hem maar niet doorgrond. Zaterdag in Hasselt domineerde hij in elk geval de wedstrijd niet. Anderzijds, achteraf gezien heeft hij de cross wel gedomineerd: door zo lang afwezig te blijven. Maar die laatste honderden meters, die hebben me toch verrast. Een sprint der stervende lijken (hij bedoelde uiteraard zwanen, red), noemde Vantornout het. Zelfs dat was het niet, hé. Er was volgens mij niet eens sprake van een sprint. Zo dood zaten Albert, Vantornout en Nys. En dan rijdt Nys ze vanuit derde positie allebei voorbij... Zomaar, zonder enige reactie. Dat terwijl ik Albert en Vantornout heel hoog inschat. En of Albert ontgoocheld was. Ik begrijp hem wel. Wat kan hij meer doen? Niets, zijn tijd afwachten, zeker..."

 

"Gavere heb ik beleefd vanuit de materiaalpost. Ik zag Walsleben in de slotfase sukkelen tijdens het schakelen. Hij herstelt dat mooi, maar dan maakt de Duitser een immense fout door veel te snel terug naar Nys te rijden. Dat had ik nooit zo bruusk gedaan. Maar Walsleben is er met beide pootjes tegelijk ingetrapt en kreeg daarna het deksel op de neus. Maar ook zonder dat schakelprobleem had Walsleben het onderspit gedolven, hoor. Omdat Nys het rijden van een finale tot in de details beheerst, ook al gutst het bloed hem door het lijf. Ja, hij is de leepste vos van het hele pak."

 

Stelling 3: Morgen in Koksijde krijgt Sven het deksel op de neus. 'Code rood', tweette hij donderdag. De vermoeidheid na een week vol verplichtingen komt hem misschien duur te staan.

 

"Afwachten. Het zou kunnen, hoor. Maar anderzijds, na dit weekend (morgen Koksijde, zondag Gieten, red) zoeken ze allemaal warmere oorden op, hé. En volgende week is er geen cross. Misschien dat Nys nog een laatste keer boven zichzelf uitstijgt. En vergeet niet, hij kan tegen een stootje, dus schrijf ik hem niet af. Maar..."

 

"... Ik zet voor Koksijde in op Niels Albert. Want die is heel, heel dicht bij. Ik maakte me een tijdje geleden trouwens nogal druk toen ik in een krant (Het Laatste Nieuws, red) de column van oud-journalist Luc Van Loon las. Die verwees naar een uitspraak van mij waarin ik voor de start van het seizoen voorspelde dat Nys en Albert de zeges zouden verdelen. Ik had het fout, vond hij. Omdat Albert niet bracht wat we van hem verwachten. Met alle respect voor die man, maar ik had het over het complete veldritseizoen. We zijn -in aantal wedstrijden- pas één derde ver, hé. En Albert heeft toch al drie zeges op zak, dacht ik. Stel dat hij dit weekend Koksijde en Gieten wint... Dan komen ze aardig in elkaars buurt, niet? Hij is trouwens mijn grote topfavoriet voor morgen."

 

"De anderen? Wereldbekerleider Van der Haar komt ietsje te kort op deze omloop. Kevin Pauwels is er al helemaal niet klaar voor. Klaas Vantornout vergeet ik zelfs voor Koksijde. Die jongen heeft het dit seizoen al zo schitterend gedaan, maar ik zie in hem geen zandkliever. Dat hij in Mol Belgisch kampioen werd? Daar lag maar één zandstrook, hé. In Koksijde moet je geen tien op tien, maar veertig op veertig halen. Ah ja, als ze tien ronden rijden, en in elke ronde moeten vier zandstroken trotseren... "

 

"Dan hebben we nog het duo Meeusen-Peeters. Tom is mijn joker. Hoe hij het voorbije weekend met dat ingetapete pootje rondfietste, knap. Peeters is ook goed op dreef, maar is een derde plaats in Niel en een vierde in Gavere voldoende om kanshebber te zijn op winst in Koksijde? Nee. Walsleben? Topper, maar het zand van Koksijde is de modder van Gavere niet. Nee, ik blijf mijn standpunt. Albert topfavoriet."

 

 

Stelling 4: Even naar onze jongeren. Toptalent Mathieu van der Poel domineert voorlopig zijn categorie niet. En dat is maar best. De verwachtingen voor die jongen waren veel te hoog.

 

 

"Dat is inderdaad goed voor Mathieu. Zo worden de verwachtingen wat getemperd. Maar vooral voor onze eigen jongeren die zich nog moeten ontpoppen, is dat een goede zaak, want zo kunnen ook zij week na week blijven meedoen voor de zege. Want ook de jonge Belgen blijven ambitieus, hoor."

 

 

"Dat ondervond ik onlangs zelf nog toen ik Mathieu van der Poel 'de nieuwe Nys' noemde. Er werd behoorlijk geprikkeld gereageerd door de entourage van Wout Van Aert. En dat is goed, hé. Dat wijst op het 'wij zijn er ook nog'-gevoel. In die zin is het niet altijd slecht eens iets fout te formuleren. Dat prikkelt."

 

 

 

 

 

 

 

 
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

februari 2023<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!