Scherpe blik Roger De Vlaeminck: 'De minst getalenteerde is de meest regelmatige'

Scherpe blik Roger De Vlaeminck: 'De minst getalenteerde is de meest regelmatige'

In zijn carrière stond Roger De Vlaeminck 180 keer aan de start van een veldrit. Pakweg 120 ervan sloot hij winnend af. "Misschien hoor ik wel thuis in de top vijf aller tijden", vindt hij. "Want zeg zelf, wie doet percentagegewijs beter?" Toegegeven, Monsieur Paris-Roubaix komt soms wat controversieel uit de hoek. Maar daartegenover staat dat De Vlaeminck altijd recht voor de raap is. Dus gunnen we hem met plezier deze Scherpe Blik, waarin we hem een paar stellingen voorschotelen.

 

 

 

Stelling 1: Roger, jou een beetje kennende zijn we overtuigd dat je gisteren genoten hebt van lefgozer Wout Van Aert. We voorspellen de jonge Kempenaar een grote toekomst.

 

"Toegegeven, ik kende die kerel niet. Ik kijk wekelijks naar het veldrijden, maar de jongeren volg ik minder. En of ik gecharmeerd was door zijn prestatie in Niel. Dat hij nog maar 19 is? Maar dat maakt weinig uit: als je talent hebt, rijd je op je 19de even rap als op je 25ste. Daar ben ik van overtuigd. Maar met ouder worden kweek je uiteraard wel kracht bij. En ervaring. En die beloften rijden normaal slechts vijftig minuten in plaats van een uur. Dus wat dat betreft was het voor hem ook niet evident. Chapeau. Dat ziet er goed uit voor de toekomst. Samen met Mathieu van der Poel kan hij binnen een jaar of twee, drie voor nieuwe duels zorgen in het veldrijden. En daar leeft de cross toch van. Wat nieuw bloed kan trouwens geen kwaad, vind ik."

 

"Ik ving wel op dat hij wat in de clinch ligt met zijn ploeg, omdat hij vertrekt. Van Kasteren heeft het er moeilijk mee, me dunkt. Maar zo gaat dat nu eenmaal in de sport, toch? In het voetbal zien we niet anders. Kevin De Bruyne is ook niet opgeleid in Genk, hé. Tot zijn 14de speelde hij in Gent. In de sport draait het nu eenmaal om geld. Ik weet niet of dat de reden is van zijn vertrek naar dat nieuwe team (Vastgoedservice, red), maar indien wel, wie kan het hem kwalijk nemen?"

 

Stelling 2: We tekenden een leuke quote van Niels Albert op, na zijn zege in Hamme-Zogge. Laat dat ook onze stelling zijn. 'Een cross win je voor tachtig procent in je hoofd.'

 

"Ach, daar geloof ik niets van... (even stilte) Pas op, je mag niet met stress aan de start staan, hé. Als een sporter relationele problemen heeft, dan kan ik daar begrip voor opbrengen. Maar in het geval Albert. Nee, ik ga er verder niet te veel over uitweiden, want ik ken de echte reden van zijn falen van de voorbije weken niet. Maar een feit is, een talent als Albert moet -zonder materiaalpech- altijd in de top vijf eindigen."

 

"Ik snap niet hoe het kan dat die jongen zo slecht start, hé. Allez, als er dertig man aan de start staat, en een talent als Albert staat op de eerste rij, hoe kan die dan vijfhonderd meter verder als 25ste het veld induiken? In mijn tijd stonden we met negentig aan de start en was er lottrekking. En moesten we soms op hele smalle baantjes vertrekken. Wel, zelfs al stond ik achteraan, dan nog draaide ik in de top vijf het veld in. Enerzijds wel straf dat hij dan zoals in Hamme-Zogge toch nog wint, anderzijds niet meer dan logisch met zijn talent. Hetzelfde trouwens voor Nys. die ook dikwijls slecht weg is."

 

"Het is overigens altijd diezelfde die als eerste het veld indraait, hé. Klaas Vantornout. Ik heb verdomd veel sympathie voor die kerel. Ik ben er van overtuigd dat hij het minst talent heeft van allemaal, maar hij is wel de meest regelmatige. Die haalt er echt het maximum uit. Ja, ik ben blij dat hij er tussen rijdt. Misschien moet hij eens wat minder met zijn krachten woekeren in de eerste koershelft. Hij zou volgens mij nog beter doen. Ik denk dat hij zich op en top verzorgt, die jongen."

 

 

 

Stelling 3: We herinneren ons allemaal jouw uitspraak over Sven Nys. Ondertussen zijn we weer een klein jaar verder, maar Nys doet nog altijd mee. En wint nog steeds. Voor ons komt hij toch dicht in de buurt van 'de beste aller tijden'...

 

"Haha. Nee, man. Ik ga daar echt niet meer op reageren. Die discussie is voorbij en ik kom er niet op terug. Maar wat ik wel vaststel, dat is dat Sven Nys zich nog tot in de puntjes verzorgt. En dat maakt het verschil, of je nu 33 of 40 bent. Trainen en jezelf verzorgen. Dat de anderen dat ook doen? Klaas Vantornout ook, ja. Maar anderen toch iets minder, zo blijkt. Leg jij mij eens uit hoe het komt dat Kevin Pauwels het deze winter zo slecht doet? Met zijn talent moet die jongen toch ook altijd voorin eindigen..."

 

 
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

januari 2023<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!