Scherpe blik Rudy De Bie: 'Topprestaties op EK geen garantie op WK-medailles'

Scherpe blik Rudy De Bie: 'Topprestaties op EK geen garantie op WK-medailles'

Het hoeft niet altijd over Nys, Albert, Vantornout, Pauwels of Meeusen te gaan. Bondscoach Rudy De Bie, die deze week voor onze 'scherpe blik' zorgt, beoordeelt -en waarschuwt- de talentvolle Belgische jeugd, praat over dilemma's bij het samenstellen van nationale selecties én betreurt het afscheid van Jan Denuwelaere... Veldritkrant.be legde de 58-jarige De Bie een viertal stellingen voor.

 

Stelling 1: Het Europees veldritkampioenschap was eindelijk nog eens een voltreffer voor de Belgen. Maar... Onze jonge talenten kregen in Mlada Boleslav een parcours op maat voorgeschoteld. Dat baggeren in de modder is er bij ons met de paplepel ingegoten, terwijl de buitenlandse jongeren beter uit de verf komen op snellere omlopen. Dat geeft een vertekend beeld.

 

"Toegegeven, we hadden de omloop daar in Tsjechië in ons voordeel. Maar, en dat wil ik toch beklemtonen, het is meer dan dat! Zowel onze junioren als onze beloften fietsen al sinds de start van het seizoen op een heel hoog niveau. Beloften Vanthourenhout en Van Aert stonden op het podium in Valkenburg, Vermeersch moest in Tabor maar nipt de duimen leggen voor Van der Poel. En ook onze junioren deden het al super in die wereldbekermanches. Mlada Boleslav is dus allesbehalve een toevalstreffer."

 

"Er zat zondag trouwens nog meer in, hé. Als Gianni Vermeersch rustiger blijft, dan mag hij in de slotfase nooit die tweede plaats verspelen aan Mathieu van der Poel. Dat is een beetje eigen aan Gianni: hij durft wel eens de pedalen verliezen in de finale. Die jongen wil ook zo veel, jaagt vergeefs die eerste grote zege na, maar door omstandigheden lukt het voorlopig niet. Hij verdient het nochtans, hoor. Hij is conditioneel top. Maar soms moet hij het wat verstandiger aanpakken. Kijk naar Michael Vanthourenhout, die een paar ronden de kat uit de boom keek."

 

"Hetzelfde verhaal overigens bij Kobe Goossens bij de junioren. Ik denk dat er amper jongens rondrijden die sterker zijn dan de Vlaams-Brabander. Zondag was hij ongetwijfeld evenwaardig aan Yannick Peeters. Toch valt hij naast het podium. Ook hij verdient meer, maar ook hij maakt -net als Vermeersch- foutjes op cruciale momenten."

 

Stelling 2: Voortgaand op wat we hierboven lezen, pakken we begin februari een pak medailles tijdens de wereldkampioenschappen in Hoogerheide.

 

"Ons succes op het EK is helaas geen garantie dat het ook op het WK van een leien dakje zal lopen. En dat wil ik bij deze ook aan al onze jongeren duidelijk maken. Nog eens, talent zat in Vlaanderen. Michael Vanthourenhout bijvoorbeeld, daar zit zelfs nog veel 'rek' op. Die jongen groeit stap per stap richting zijn profbestaan. Ik schat Michael minstens even hoog in als Wietse Bosmans, die dit jaar -ondanks zijn ellende de voorbije zomer- toch vlot de overstap maakt. Ook Vermeersch en Van Aert zijn straks profrijp. Maar ik wil hen allemaal -inclusief onze junioren- waarschuwen voor overdaad. Alsjeblief, neem niet te veel hooi op jullie vork, want het seizoen is nog heel lang."

 

 

"Wat dat betreft is het dubbel zo jammer dat Vermeersch niet beloond werd voor zijn opoffering. Gianni liet de Koppenbergcross schieten om fris aan de start te staan op het EK, twee dagen later. Chapeau daarvoor! Ik zie ook dat bepaalde coaches zoals Kris Wouters (Young Telenet-Fidea) en Rudy Van De Sompel (coach van onder meer Eli Iserbyt, Nicolas Cleppe, Thomas Joseph, etc..) heel omzichtig omspringen met de samenstelling van de kalenders van hun jongens. Daar ben ik bijzonder blij om. Want laat dat de essentie zijn richting WK: overdaad schaadt, zeker op jonge leeftijd."

 

Stelling 3: Even terug naar Jan Denuwelaere, die op de Koppenberg zijn allerlaatste wedstrijd reed. We spelen advocaat van de duivel: had u als bondscoach de West-Vlaming meer opgenomen in de wereldbekerselecties, had Denuwelaere zijn carrière niet beëindigd.

 

"Een stelling waar ik me in geen geval kan mee verzoenen! Ik selecteer steeds in eer en geweten. En ik ben overtuigd dat ik iemand die een selectie verdient, nooit thuis laat. Oké, Jan heeft vorig jaar de Bpost-manche in Essen gewonnen, maar het is helaas bij die ene uitschieter gebleven. De daaropvolgende weken -dan denk ik bijvoorbeeld aan Loenhout en Baal- kreeg hij ook parcoursen die hem op het lijf geschreven waren, maar er kwam geen bevestiging. Zijn startpositie? Sorry, maar daar moet elke jonge renner door."

 

"Nee, ik zou de stelling durven wijzigen. Had Denuwelaere deel uitgemaakt van een gestructureerd team, dan had hij nu wellicht nog gecrost. Ik denk dat daar de basis van het probleem ligt. Dan was hij beter opgevangen, begeleid, enzovoort. Blijkbaar gaf hij aan dat hij het mentaal niet meer kon opbrengen. En dat begrijp ik. Je moet sterk in het 'koppeke' zijn om de top te bereiken. Nog eens, Jan bewees een paar keer dat hij de capaciteiten had, maar er kwam te weinig bevestiging, hij maakte te weinig progressie. Niettemin kwam de aankondiging van zijn afscheid als een verrassing. Zeker omdat hij nog twee jaar onder contract lag."

 

Stelling 4: Binnenkort staat Koksijde op de agenda. En moet je opnieuw selecteren. Moeilijke klus wat die laatste plekjes betreft, want wie de Wereldbeker ontzegd wordt, mist zeer kostbare UCI-punten.

 

"Dat is ook zo. In wereldbekerwedstrijden scoor je een pak UCI-punten, zelfs als je niet eens meedoet voor de top tien. Daar is al dikwijls over gediscussieerd met de Wielerunie, daar zijn zelfs al brieven over verstuurd, maar er werd nooit ingegaan op de kwestie. Ik begrijp de UCI ook wel. Stel dat elke Belgische prof mag meedoen, worden we nog dominanter. En dat is ook niet goed voor de sport. Anderzijds, het is ook niet onze schuld dat we de beste zijn. Heel moeilijk thema."

 

"Wat Koksijde betreft, heb ik nog even tijd om te bekijken wie in aanmerking komt. Bij de profs zijn de plekjes heel duur. Wat de laatste namen betreft, Bart Wellens en Wietse Bosmans waren er de voorbije wedstrijden in Valkenburg en Tabor bij. Bosmans bevestigde ondertussen, Wellens ligt momenteel in de lappenmand. Afwachten hoe goed hij is als hij terugkeert. Dieter Vanthourenhout viel vorige keer maar heel nipt naast de kern. Dat was meer dan een twijfelgeval. Maar ook Jim Aernouts (terug uit blessure) en Joeri Adams (die beetje bij beetje beter wordt) staan te drummen... Wat ze moeten doen? Vechten voor hun plekje. Het is de voorbije jaren nooit anders geweest, toch?"

 

 

Foto: ©Patje Cosyn
Zoeken

zin om te adverteren AGB 24/24

Kalender

januari 2021<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031