Scherpe blik van Danny De Bie: 'Zelfs een wisselvallige Nys is topfavoriet op Koppenberg'

Scherpe blik van Danny De Bie: 'Zelfs een wisselvallige Nys is topfavoriet op Koppenberg'

Wekelijks kan u hier terecht voor een ‘scherpe blik’ op de veldritactualiteit. Deze week is ex-wereldkampioen Danny De Bie aan de beurt. De Bie beoordeelt het dubbele weekend van Sven Nys, Niels Albert en zijn voormalige discipelen Bart Wellens en Tom Meeusen. Momenteel is De Bie werkloos, maar de voorbije tien jaar was hij coach bij Telenet-Fidea.

 

 

Stelling 1: Ondanks zijn wisselvallig weekend, is wereldkampioen Sven Nys toch weer de absolute topfavoriet voor de Koppenbergcross.

 

"Vreemd weekend heeft Nys achter de rug. Toch ben ik overtuigd dat zijn zwakke resultaat van zaterdag in Tabor niets minder dan een offday was. De warmte? Ach, dat wordt rap ingeroepen als excuus, maar ik heb Sven in dezelfde omstandigheden ook al topprestaties zien leveren. Het was daar in Tsjechië nu ook geen dertig graden, hé. Nee, ik hou het op een mindere dag. En dat mag, denk ik. Die 37 lentes kan hij niet blijven camoufleren."

 

 

"Los daarvan, denk je dat ik in mijn carrière nooit heb meegemaakt dat ik op zaterdag slecht was en op zondag goed? Meer dan eens zelfs. Ook Nys zal deze winter nog wel zo een paar dagen kennen, maar als we na afloop het seizoen gaan overschouwen, zal dat slechts een voetnoot zijn ten opzichte van de rest van zijn winter. Want meespelen zal hij meer dan de tegenstand lief is. Ook op de Koppenberg, ja! En zoals ik na een slechte dag nooit panikeerde, zal ook Nys dat zaterdag niet gedaan hebben. Hij is oud en wijs genoeg en kent ondertussen zichzelf."

 

 

 

Stelling 2: Kort en krachtig: Niels Albert heeft een probleem.

 

"Niels is niet slecht, maar ook niet goed genoeg. Hij was nochtans heel sterk aan het seizoen begonnen, maar moest een stapje terug zetten zodra de eerste klassementscrossen er aankwamen. Wat meer is, Niels Albert is mentaal niet de sterkste van het peloton. Concreet betekent dit dat zijn mindere resultaten in het kopke gaan kruipen."

 

"In een reactie van mijn broer (bondscoach Rudy De Bie, red) in de krant Het Laatste Nieuws las ik dat dit Niels goed kan uitkomen in de januarimaand, als de kampioenschappen er aankomen. Dat kan, maar dan moet hij nu toch weten wat er scheelt, anders haalt hij daar straks geen voordeel uit."

 

"Albert en zijn BKCP-Powerplusteam hebben sinds dit voorjaar met Paul Ponnet een nieuwe coach. Een trainerswissel kan zijn invloed hebben. Maar ze zullen bij het team wel uitzoeken of dat de oorzaak van het probleem is, vermoed ik. Ik denk trouwens dat ze daar bij de ploeg niet echt blij zijn met de gang van zaken. Gelukkig doet Philipp Walsleben het uitstekend. Ja, dat compenseert wel wat. Anderzijds, Niels is toch hét uithangbord en het gezicht van het team."

 

 

Stelling 3: De coachwissel bij Telenet-Fidea (Danny De Bie werd ingeruild voor Marc Janssens) bracht voorlopig niet het gewenste resultaat...

 

"(aarzelend) Euh... Je legt mij nu wel een heel venijnige stelling voor. Ik had liever een andere vraag gekregen. Laat me in alle voorzichtigheid zeggen dat het toch af en toe een beetje knaagt als ik vanuit mijn luie zetel de geelhemden zoek op het tv-scherm. Uiteraard volg ik hun prestaties met argusogen, en dan stel ik vast dat het nog niet honderd procent loopt zoals het zou moeten. Lichtpuntjes waren wel de knappe negende plaats van Corné van Kessel in Tabor en de derde stek van Tom Meeusen in Ruddervoorde. Maar het mag iets meer zijn, niet?"

 

"Meeusen sukkelt -net als vorig jaar- opnieuw met de maag. Maar het verschil tussen de Meeusen van zaterdag en die van zondag was toch wel heel groot. Als hij zaterdag moet opgeven, en hij heeft op zondag evenveel last als 24 uur voordien, dan doet hij volgens mij nooit mee voor het podium. Waarom dat probleem niet opgelost geraakt? Ik weet dat Tom geen melkproducten mag eten. De vraag is of hij dat ook consequent blijft opvolgen als het wat beter gaat. Misschien wordt hij dan wat lakser in zijn eetgewoontes, waardoor het probleem sneller weer de kop opsteekt... Nu, zijn podiumplaats in Ruddervoorde was goed, hé. Wie weet gaat het nu echt de goede richting uit."

 

"Wat Wellens betreft, het kon niet anders dan dat er iets ernstigs aan de hand moest zijn (Wellens kampt met een ontsteking op de tussenwervelschijf, red.). Afstappen is niet zijn ding. Dat mondstuk? Goh... Ik geloof daar niet echt in. Maar elk zijn mening, hé. Ik zag Bart in Laarne en Neerpelt geen slechte wedstrijden rijden. En in twee weken tijd is hij niet plots versleten. Hopen maar dat hij nu vlot herstelt en weer met zijn niveau kan aanknopen. Want 'de Wellens' heeft al wat meegemaakt de laatste jaren. En willen of niet, mentaal is het niet evident om op de tanden te blijven bijten. En -onbewust- is dat wellicht de reden dat hij het voorbije weekend twee keer vrij snel de camper opzocht. De Wellens van vroeger had misschien iets langer volgehouden."

 

 

Foto's: © Photopress.be (De Bie) en Rudy De Backer (Nys, Albert en Meeusen)

 

 

 




Zoeken

Kalender

april 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!