De scherpe blik van Bart Wellens: 'Albert liet zijn kopje hangen'

De scherpe blik van Bart Wellens: 'Albert liet zijn kopje hangen'

Wekelijks kan u hier terecht voor een ‘scherpe blik’ op de veldritactualiteit. Na Paul Herygers en Sven Nys is het vandaag de beurt aan Bart Wellens. Die heeft het onder meer over de 'publiciteitsstunt' van Lars van der Haar, de slechte prestatie van Niels Albert én over de Belgische wereldbekerselectie. Veldritkrant.be schotelde de tweevoudige wereldkampioen een paar stellingen voor.


 

 

Stelling 1: Voor één keertje niet onze stelling, wel die van Lars van der Haar, winnaar van de Wereldbeker in Valkenburg. 'Ik win hier vooral dankzij mijn schijfremmen', glunderde hij op de persbabbel achteraf.

 

"Haha. Fantastische publiciteitsstunt van Van der Haar. Ik denk echter nog altijd dat je een wedstrijd eerder wint door hard te trappen, dan door aan de remmen te trekken, niet? Daartegenover staat dat ik Lars die extra aandacht wel gun. Hij nam als eerste van de absolute toppers het risico met die schijfremmen te starten. En dan wint hij er zowaar een cross mee waarvan we vooraf zegden: hmm, misschien haalt hij er vandaag wel zijn voordeel mee. Al heb ik -ik herbekeek de wedstrijd zondagavond op tv- maar één beeld gezien waarin hij echt voordeel haalde: het bewuste moment dat hij even in de fout leek te gaan, stond hij in een mum van tijd stil. Zeer opmerkelijk hoe snel die dingen reageren. Maar dat hij er de wedstrijd mee gewonnen heeft? Flauwekul."

 

"Eigenlijk druist het idee van die schijfremmen ook een beetje tegen de veldritlogica in. Elke fabrikant, elke renner wil zijn fiets steeds lichter. Terwijl die dingen toch net extra gewicht geven. Daarom zit ook ik een beetje met een dubbel gevoel. Ook Sram, de fietsonderdelenfabrikant waar mijn Telenet-Fideateam mee samenwerkt, is achter de schermen bezig met schijfremmen. Ik ben zeker bereid die dingen uit te testen. Het systeem heeft onder meer in het mountainbiken al zijn degelijkheid bewezen."

 

"Dat het hele crosspeloton binnen de kortste keren met die remmen rijdt, betwijfel ik. In Amerika is dat wel al het geval, merkte ik in Las Vegas. Maar zo een vaart zal het hier wellicht niet lopen. Die switch zou amper te betalen zijn, want de hele fiets moet afgesteld worden op die schijfremmen. Sowieso een kostelijke grap, dat zijn tijd zal nodig hebben."

 

 

 

Stelling 2: Van der Haar maakte zondag dankbaar gebruik van zijn zege om de schijfremmen aan te prijzen, maar laten we vooral zijn sportieve prestatie niet onderschatten. Samen met Philipp Walsleben vormt hij -veel meer dan jongens als Bina en Taramarcaz- het duo buitenlanders dat het de komende maanden en jaren de Belgen blijvend lastig zal maken.

 

"Helemaal mee eens! Martin Bina -tweede in Ronse- lijkt me nog wat wisselvallig. Maar Van der Haar en Walsleben zijn absoluut geen toevalstreffers. Eindelijk voor Walsleben, zou ik zeggen. Ik verwachtte de Duitser al een paar jaar, maar door omstandigheden heeft het langer geduurd. Nu lijkt hij eindelijk rijp voor de top. Zeker op de omlopen met wat hoogteverschil wordt hij een absolute concurrent voor de Belgen, want hij beschikt over ongelooflijke klimcapaciteiten."

 

"Dat Van der Haar er nu al staat, is de logica zelve. Groendendaal heeft zijn uiterste best gedaan om de boot nog wat af te houden, maar ik merkte al eerder dat hij klaar was om de stap hogerop te zetten. Overal waar hij start, is hij podiumkandidaat. Jammer dat hij de Bpost Bank Trofee dit jaar nog links laat liggen. Hij kan dat, omdat hij jong is én geen Belg is. Maar ook hij kan en mag dat niet blijven doen. Ook al is hij pas 22, ik denk dat hij nu al rijp genoeg is om in alle klassementen een rol van betekenis te spelen."

 

 

Stelling 3: Niels Albert heeft in Valkenburg 'het kopje laten hangen' in de finale, wat hem een toptienplaats kostte. Nu zit hij met twijfels opgescheept.

 

"Niels Albert mag zich vooral niet te veel zorgen maken. Ik was zondag bevoorrechte getuige van zijn wedstrijd en na een korte analyse ben ik er zeker van dat hij dat mindere resultaat vooral te danken heeft aan zijn slechte start. De fout die hij heeft gemaakt is om op te korte tijd de zaken te willen rechtzetten. Op twee ronden tijd vanuit pakweg vijfentwintigste positie oprukken naar de kop van de koers, dat doe je op een parcours als dat van Valkenburg niet onbestraft! Niet vergeten dat dit een omloop was met bijzonder weinig recuperatiemogelijkheden. Hoop en al honderdvijftig meter telde ik. Bovendien had Niels de tegenslag dat het voorin nooit is stilgevallen, net omdat Van der Haar en Pauwels waren weggereden."

 

"Maar, dat moet ik wel beamen, in de slotfase liet hij inderdaad het kopje hangen. Hij reed echt met een bedrukt gezicht rond. Toen ik hem in de finale passeerde, deed ik nog even teken om aan te pikken, maar hij schuddebolde. Typisch Niels. Als hij moet rijden voor een zevende plaats, kan hij zich amper nog opladen. Ik zag dat ook in Laarne, waar hij zich druk maakte toen het ploegenspel gespeeld werd. Dan laat hij het hoofd hangen en maakt het hem niet uit waar hij eindigt. Maar Albert is dan ook een man van uitersten. Hij is ook diegene die zich in bepaalde omstandigheden enorm kan focussen en dan wordt hij bijna onklopbaar."

 

 

Stelling 4: Jij kreeg wat kritiek op uw selectie. De twijfel was onterecht, bleek achteraf.

 

"Ach, ik vind het best jammer. Kijk, na Ronse heb ik met de bondscoach gepraat, hem uitgelegd wat mijn probleem was. En wees gerust, ik sta honderd procent recht in mijn schoenen en zal de eerste zijn om De Bie op te bellen als ik niet topfit ben. Conditioneel was ik echter in orde. Dat bewees ik in Neerpelt en Laarne. En dat rugprobleem geraakt -ook met dank aan dat mondstuk- binnen de kortste keren opgelost. Vraag is eerder: waarom kunnen jongens die uit de boot vallen zich niet eens bij de situatie neerleggen en op zijn minst proberen te antwoorden met de pedalen. Tegenwoordig komt de reactie echter vooral via Twitter of andere sociale media."

 

"Maar wat bondscoach De Bie betreft, die handelt echt in eer en geweten. Het negental dat hij voor Valkenburg samenstelde, deed het goed. Acht van de negen renners eindigden in de top vijftien. En Wietse Bosmans reed als benjamin van de selectie meer dan de helft van de wedstrijd net achter het groepje der favorieten. Niet slecht als neoprof, vind ik. Maar het is inderdaad niet gemakkelijk in een crossland als het onze. Het zal er trouwens niet beter op worden, want straks keert ook Jim Aernouts terug. Als die zijn progressie van eind vorig seizoen voortzet, krijgen we er nog een kandidaat bij."

 

 

Foto's: © Patje Cosyn

 

 

 

 
Zoeken

Kalender

september 2021<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930