De scherpe blik van Sven Nys: 'Internationalisering komt er!'

De scherpe blik van Sven Nys: 'Internationalisering komt er!'

Wekelijks kan u hier terecht voor een ‘scherpe blik’ op de actualiteit van het veldrijden. Vorige week beet Paul Herygers de spits af. Vandaag is het de beurt aan Sven Nys, zondag nog grandioos winnaar van de eerste klassementscross van het seizoen. Veldritkrant.be schotelde de wereldkampioen een viertal stellingen voor...

 

Stelling 1: Erbarmelijke weersomstandigheden, vorige zondag in Ronse. Een afgelasting was dichtbij, hoorden we. Onze stelling is echter: een veldrit wordt nooit afgelast.

 

“Laat het me anders formuleren: wij crossers kunnen tegen een stootje. Voor ons hoeft en zal een veldrit nooit afgelast worden. Punt aan de lijn. We zijn profs en worden betaald om te rijden in weer en wind, zelfs in de meest apocalyptische omstandigheden. Maar, en daar wil ik heel duidelijk in zijn, organisatoren moeten ook aan de veiligheid van het publiek denken. En wat dat betreft denk ik dat zondag in Ronse een afgelasting wel heel dichtbij was. Maar ik ben overtuigd dat in Ronse overleg gepleegd is, dat er goed over nagedacht is. Maar ik moet dus wel uw stelling ontkrachten: een cross kan wel degelijk afgelast worden.”

 

“Ik hoop trouwens dat de organisatoren in Ronse een beetje een buffer hebben opgebouwd, want het zou jammer zijn dat de wedstrijd in de toekomst in gevaar komt door financiële problemen door een gebrek aan toeschouwers. Ik ken het fenomeen van bij ons in Baal. Ook daar viel het een paar keer tegen door de weersomstandigheden. Plezant is anders…”

 

Stelling 2: De internationalisering is ingezet… Slechts vijf Belgen eindigden in Ronse in de top vijftien. Een eeuwigheid geleden dat dit nog eens gebeurde in een Superprestige of GvA (Bpost Bank Trofee)-wedstrijd.

 

“Straf, vind ik het. Niet alleen dat tien buitenlanders in de top vijftien eindigen, maar vooral dat dit uitgerekend in Ronse gebeurt, op een toch wel op en top veldritparcours. Dat geeft me het gevoel dat we op de goede weg zijn. En geloof me, het is niet eenmalig en ook niet plots! Het is een trend die zich al even heeft ingezet. Dat merkte ik in Amerika, waar geïnvesteerd wordt in de cross, maar zie ik ook in Europa. Walsleben, Bina, Meisen, Van der Haar, noem maar op. Dit zijn geen eendagsvliegen, hoor.”

 

“Mag ik wat dat betreft overigens een pluimpje richting de broers Roodhooft werpen. Die jongens hebben de voorbije periode niet stilgezeten. Met het Kwadro-Stannahteam verzamelden ze een paar buitenlandse jongens die nu hun talent veel beter kunnen ontplooien. Daarnaast heb ik vernomen dat ze er dankzij een financiële injectie mee voor gezorgd hebben dat de Wereldbekermanche in Rome kan blijven bestaan.”

 

 

 

Stelling 3: Je was de beste in Ronse. Maar we spelen een beetje de advocaat van de duivel: Je hebt je overwinning in hoofdzaak te danken aan je technische vaardigheden.

 

“Goh. Het klopt dat ik zondag –in vergelijking met Laarne bijvoorbeeld- een parcours op mijn maat terugvond. Minder gewring (wat toch een voordeel is voor de jeugdige enthousiastelingen). Ikzelf die op die venijnige hellinkjes en glibberige afdalingen lang op de fiets kon blijven. Maar toch kan ik niet akkoord gaan met de stelling dat ik die zege alleen aan mijn technische vaardigheden dank: ik ben vooral conditioneel dik in orde! Ik heb mijn wedstrijd goed ingedeeld, ik heb op het juiste moment mijn versnelling geplaatst en op de asfaltstroken kon ik een hoog tempo aanhouden. Zoals eerder door kenners voorspeld: in Ronse zouden alle maskers afvallen. Wel, dat is gebeurd. Mijn hoge vormpeil heeft me meer dan gerustgesteld. En de manier waarop ik maandagochtend wakker werd, gaf me een nog beter gevoel. Ik had zo weer op de crossfiets kunnen springen voor een nieuwe wedstrijd. De recuperatie verliep snel en perfect.”

 

Stelling 4: Sven Nys is top, maar dat betekent daarom niet dat hij alle komende crossen gaat domineren…

 

“Honderd procent terecht. Een Kevin Pauwels bijvoorbeeld, die had in Ronse alle omstandigheden tegen. Hij kende ook wat pech. En oké, hij liet de voorbije weken nog niets flitsend zien. Maar voor hetzelfde geld rijdt hij ons binnen tien dagen in Tabor allemaal in de vernieling. Niels was in Ronse helemaal niet slecht, Van der Haar deed lang mee, in voor hem als jongere toch wel zware omstandigheden, Philipp Walsleben was zonder die val in de slotfase zeker in de top vijf geëindigd, Martin Bina verraste vriend en vijand. We gaan ongetwijfeld een boeiend veldritseizoen tegemoet…

 

 




Zoeken

Kalender

april 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!