Extra's op de Citadel voor het EK Cyclocross 2022

Extra's op de Citadel voor het EK Cyclocross 2022

Op vrijdag 4, zaterdag 5 en zondag 6 november is Namen de gaststad voor de twintigste editie van de UEC cyclocross European Championships. Het spectaculaire en selectieve parcours van deze Europese veldritkampioenschappen slingert op en rond de Citadel van Namen. "De hoofdstad van Wallonië verwacht in het EK-weekend tot 20.000 wielerfans van over heel Europa te mogen verwelkomen.", klinkt het.

De cross van de elite mannen, op zondag 6 november om 15u, wordt de apotheose van een driedaags topveldritweekend in Namen. Ook de junioren mannen (11u) en de beloften vrouwen (13u15) rijden op zondag hun EK. Zaterdag om 15u staat de Europese titelstrijd bij de elite vrouwen op het programma, voorafgegaan door de cross van de beloften mannen (13u15) en de junioren vrouwen (11u). De masters mogen vrijdag – verspreid over diverse leeftijdscategorieën - de spits afbijten in de EK-driedaagse.

"Namen is verheugd al deze topsporters te mogen verwelkomen", aldus de Naamse burgemeester Maxime Prévot en schepen van Sport Charlotte Bazelaire. "Op een natuurlijk parcours dat even selectief als spectaculair genoemd mag worden, zullen zij een groot spektakel uit hun kuiten schudden voor een publiek dat uit alle uithoeken van het land en zelfs uit heel Europa komt. Meer dan ooit wil onze mooie Waalse hoofdstad ook de hoofdstad van de fiets zijn."

Extra lus en brug

Drievoudig wereldkampioen veldrijden Erwin Vervecken is de parcoursbouwer in Namen. "Het parcours is voor een groot stuk dat van de voorbije Wereldbekercrossen", vertelt Vervecken. "Namen is sowieso altijd al één van de zwaardere crossen van het seizoen, het moet niet nog selectiever worden. We hebben twee veranderingen aangebracht, omdat het voor een EK toch net ietsje anders mag zijn en om het publiek wat extra spektakel te kunnen bieden. Boven aan het kasteel ligt er een nieuwe brug en extra lus met een pittige klim. Vlak voor de aankomst keert de helling terug die er een jaar of zes geleden ook in het parcours zat. Als de beslissing nog niet eerder gevallen is, kan het zeker daar nog!"

Extra-sportief

De toeschouwers mogen zich begin volgende maand in Namen niet alleen verheugen op de strijd om de medailles, maar ook op een boeiend extra-sportief programma. Tussen de crossen door kunnen de toeschouwers genieten van de adembenemende Pedal to the Medal-show van Kenny Belaey en Barre Neirynck. Belaey – bijgenaamd The Magician – is negenvoudig wereldkampioen biketrial. Neirynck is drievoudig Belgisch kampioen BMX Flatland, een freestyle BMX-discipline die je het best kan vergelijken met breakdance op een fiets. Daarnaast zorgen nog tal van andere activaties en animaties, waaronder een Kids Village, ervoor dat het EK cyclocross in Namen een ideale en gevarieerde uitstap is voor het hele gezin!

Fotocredit TFoto - tekstbron: Golazo

EK 22 Parcours.jpg (174 KB)

Info via onze kalenderpagina klik

 

 
Zoeken

Kalender

juni 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!