Happy Dog Cat

Extra info over Wereldbekerhervorming bekend

Extra info over Wereldbekerhervorming bekend

Wie volgend veldritseizoen een Wereldbekerwedstrijd wil organiseren, is wellicht nu goed aan het tellen. Wielerflits had inzage in de 'Application Guide' en somde een aantal belangrijke zaken op.

Na afloop van de wereldbekermanche in het Zwitserse Bern op 20 oktober noteerde Veldritkrant de bezorgdheid van organisator Rocha over het uitblijven van afdoende info omtrent de hervorming van de Wereldbeker (lees hier). De voorbehouden data voor de manches in het seizoen 2020-2021 kwamen reeds een paar dagen daarvoor (zie hier). Er was nogal wat commotie en vooral ongerustheid in navolging van, waarna Flanders Classics beloofde spoedig in alle openheid te communiceren richting de organisatoren. Wielerflits kon de 'Application Guide', waar de nodige info voor potentiële organisatoren instaat, inkijken.

We bekijken hiernavolgend enkele voorname (gewijzigde) punten:

Het doel qua aantal wedstrijden blijft behouden alsook de voorgestelde data op zondag. Met als principe niet meer dan de helft van de manches in een zelfde land en minstens in 7 verschillende landen indien er bijvoorbeeld in totaal 14 zijn of 8 versus 16.

Een goed punt lijkt dat niet alle manches voor het klassement van juniores en beloften/U23 zullen zijn. De UCI-veldritcommissie zal jaarlijks beslissen dewelke wel. Flanders Classics/UCI neemt voortaan de eerdere organisatiekost hiervan, een bedrag tussen 7000 en 13000 euro, voor zijn rekening.

"De kalender is gecreëerd om een herkenbaar format aan de cyclocrossfans aan te bieden.", klinkt het. Veldritkrant vraagt zich of de fan daar nu een probleem mee heeft? Wat we wel weten, is dat het nog steeds voor veel fans zoeken is op welke zender welke cross wordt uitgezonden en of ze -al of niet 'gratis'-kunnen kijken.

"Dat zal de organisatoren helpen hun event naar een hoger level te brengen", zien we ook staan. Wat alvast naar een next level werd gebracht is het kostenplaatje. Het totale prijzengeld werd eerder al vastgelegd door UCI: dit seizoen € 61415, 20-21 € 71135 en 21-22 € 80.815. Een organisator kan ook opteren om geen WB voor de jeugd te organiseren, prijs zonder: € 69320.

En dan is er nog het vast bedrag om te mogen organiseren, waarbij er twee opties zijn.
(Dat was tot op heden € 17500 + kost jeugd, zie boven, waarbij de lokale organisator 60 % van de sponsorrechten had.)

1. € 35000, lokale organisator beschikt over 25 % van sponsorrechten
2. € 50000,  50 % van sponsorrechten

Er zijn voorts ook een enkele punten voor wat betreft het max aantal commerciële partners dat de lokale organisator mag hebben, welke niet (tabak, alcohol, porno) mogen en welke gereserveerd zijn voor UCI/Flanders Classics.

Flanders Classics en UCI nemen een aantal verantwoordelijkheden, kosten, ... op zich, zoals het overall prijzengeld, tv-productie, een deel van de infrastructuur/logistiek,  ... en lokale organisatoren hebben dan weer naast bovenstaande kost nog wat extra verplichtingen.
Vermits we niet over (alle) cijfermateriaal beschikken, is het moelijk om in te schatten wat dit alles voor wie en in welke zin teweegbrengt.

Wat als ...

Kandidaturen moeten uiterlijk op 6 december binnen. Data en landen (niet stad of gemeente) zouden op 15 december 2019 worden bekendgemaakt voor het seizoen 20-21. Op 31/1/2020 komt er dan goedkeuring (of niet ?) door het UCI Management Comité.

Er wordt ongetwijfeld nu flink gerekend bij de veldritorganisaties en gebrainstormd hoe het verder moet en/of kan. Ook de veldrijders/teams, overal ter wereld, vragen zich wellicht af wat het wordt en of ze de verplaatsingen richting de wereldbekers gaan kunnen of willen bekostigen. En, niet onbelangrijk, de vele veldritliefhebbers, die zich ongetwijfeld de vraag stellen wat dit gaat teweegbrengen met hun vertrouwde volkssport, specifieke veldrit(ten), ... en op welke zender/livestream ze het -al of niet gratis- gaan kunnen bekijken.

Wordt ongetwijfeld vervolgd ...

Fotocredit Veldritkrant / tekst: Bart Desmet

Lees ook: Katerina Nash nodigt collega's uit op vrijdag klik
Zoeken

Sport Vlaanderen 2022

Kalender

mei 2022<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!