AGB 24/24
Isolteam Warm aanbevolen door Wout

Ben Tulett volgt zichzelf op als wereldkampioen bij de juniores

Ben Tulett volgt zichzelf op als wereldkampioen bij de juniores

Ben Tulett heeft het wereldkampioenschap bij de juniores gedomineerd en pakt voor het tweede jaar, op rij, de regenboogtrui in de categorie. Enkel Mathieu van der Poel deed hem dat voor. Witse Meeussen en Ryan Cortjens pakken respectievelijk zilver en brons. Thibau Nys vierde.

In de eerste ronde bij de juniores pakte Europees kampioen Pim Ronhaar de kop en trok stevig door. Thibau Nys was uitstekend gestart en volgde als eerste Belg in de top drie. Op dat moment waren favorieten Ryan Cortjens en Witse Meeussen wat op achtervolgen aangewezen. Bij het ingaan van de tweede ronde troepte het weer wat samen en nam Ryan Cortjens de leiding, met in zijn spoor oa Meeussen, Tulett, Thomas, ... Nys kent pech en moet met een lekke band de pits binnen. Net op een moment dat de forcing vooraan werd gevoerd en Cortjens, Ronhaar (Ned) en Meeussen zich loswerkten van de rest. Ben Tulett (GBr) sloot ook aan en we kregen een kopgroep van vier.

Toen de Nederlander een slippertje maakte in de derde ronde, trok Cortjens stevig door met WItse Meeussen in het wiel, twee Belgen alleen op de kop van de wedstrijd. Maar Pim Ronhaar plooide zich dubbel en reed samen met Tulett er terug naartoe; Een inspanning te veel misschien want kort er na kreeg hij het moeilijk en moest lossen. Op hetzelfde moment voerde de Brit het tempo op en enkel de twee Belgen volgden. Tulett maakte op de moeilijke schuine kant de beste passage en zette zijn metgezellen op meters. Op korte tijd bouwde hij die voorsprong uit en bij het ingaan van de vierde van zeven rondes was dat zes seconden. Wat volgde was het verder uitbouwen en het schijnbaar ontspannen soleren naar de wereldtitel. Bij het ingaan van ronde 5: 15 sec voor, ronde 6: 25 sec en slotronde: 33 sec.

Achter de latere winnaar bleven Cortjens en Meeussen samenwerken. Wanneer Cortjens het in de laatste ronde moeilijker had op alweer die schuine kant, kon Witse wegrijden richting zilver. Cortjens werd derde en Thibau Nys finishte na een inhaalbeweging, tot bij en over Thomas (Fra) en Ronhaar (Ned), op vier. Belmans, die lange tijd met Nys op pad was, reed nog lek en werd achtste. Met drie Belgen in de top vijf winnen ze het landenklassement.

Reacties:

Ben Tulett, die dit veldritseizoen een paar maand sukkelde met zijn knie, was uiteraard zeer blij: "Content hoe ik na een hard seizoen ben teruggekomen. Ik ben fier op mezelf.", zei hij met een grote glimlach. Of hij vooraf de Belgen niet vreesde:"Het speelde misschien in mijn voordeel dat ze naar elkaar zouden kijken.", dacht hij hardop. "De klimmetjes op de kracht kunnen nemen, ligt mij.", was zijn reactie over het parcours. "Ik heb mijn moment goed gekozen in de 2de ronde. Niet moeten wisselen van fiets ... Toont aan hoe verschillend een wedstrijd kan zijn in cyclocross.", aldus de wereldkampioen 2019 bij de juniores.

Witse Meeussen was tevreden met het zilver. "Ik denk niet dat er meer inzat. Tulett was zeer sterk. Ik heb hem nooit zo zien rijden. Ik denk niet dat hij dit seizoen voor mij is geweest. Maar het is zijn verdienste om zo te kunnen pieken. Een verdiende winnaar.", was de eerlijke reactie van Witse. Over de taktiek: "We (hij en Ryan Cortjens) zijn altijd blijven doorrijden, nooit stilgevallen. We hebben samen gereden om op het podium te staan. In de laatste ronde reed ik dan weg omdat je toch zo hoog mogelijk wil staan hé. Ik dacht vooraf dat het tactisch zou zijn maar het ging gewoon heel snel.", aldus Meeussen. "Met het materiaal was alles ok.", gaf hij nog mee omdat daar iets van werd geopperd wat betreft bandenkeuze.

Ryan Cortjens was zeer geëmotioneerd omwille van nieuws dat hij voor de wedstrijd kreeg dat een goede supportster van hem kankervrij was verklaard. "Dat heeft me een extra gegeven in de wedstrijd.", zei hij.

Thibau Nys startte zeer goed maar viel door een lekke band enkele plaatsen terug, op een slecht moment. "Misschien zat er wel podium in zonder lekke band. Maar ik heb me goed herpakt om toch nog vierde te worden. Ik denk wel dat ik op mijn plaats zit op 4.", gaf Nys junior eerlijk mee. Over de winnaar: "Ben rijdt een fantastische koers."

Foto © Bart Hazen / Sportfoto.nl - Tekst; Bart D

Vind volledige uitslag via onze kalenderpagina
Zoeken

Kalender

augustus 2019<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031