Winnaars van het brons op EK bij elites willen bevestigen in Niel

Winnaars van het brons op EK bij elites willen bevestigen in Niel

De winnaars van de bronzen medaille bij de elites, Denise Betsema en Laurens Sweeck, willen bevestigen in Soudal Jaarmarktcross in Niel.

Toon Aerts omschreef de Koppenbergcross als 'de klassieker der klassiekers. Met de Soudal Jaarmarktcross in Niel, die na enkele jaren afwezigheid terugkomt als klassementscross, nu de DVV Verzekeringen Trofee, staat er zaterdag nog zo’n klassieker op het menu. De wedstrijd aan de boorden van de Rupel is al aan haar 58ste editie toe en is daarmee een van de oudste crossen van het land. Het palmares is dan ook indrukwekkend. Erik De Vlaeminck, Bert Vermeire, Roland Liboton en Bart Wellens (4 + tijdrit 2005) schreven de wedstrijd vijf keer op hun naam. Sven Nys is recordhouder met zes overwinningen. Bij de dames steekt Sanne Cant er bovenuit, met zeges in 2013, 2014, 2015 en 2016. In 2012 en 2017 won Nikki Harris/Brammeier (GBr).

Triple voor Toon?

Toon Aerts kan in Niel een triple scoren. De leider in de DVV Verzekeringen Trofee won de Jaarmarktcross al in 2016 en 2017, maar moet dan wel afrekenen met Europees kampioen Mathieu van der Poel. De Nederlander staat overigens nog niet op de erelijst en is niet van plan om ook maar iets te laten liggen.

Veldritkrant gaf deze week al mee dat Laurens Sweeck uitkijkt naar de wereldbekerwedstrijd in Koksijde. Zaterdag wil hij zich ook al mengen in de debatten. “De eerste maand waren de resultaten nog niet zoals verwacht”, geeft de renner van Pauwels Sauzen-Vastgoedservice toe. “Het niveau ligt zo dicht bij elkaar dat de minste pech je een pak plaatsen kost. Daarom deed die bronzen medaille op het EK ook wel deugd.” Voor Sweeck was het de eerste medaille op een EK of WK bij de profs.

Hoop op modder

Of die prestatie een kantelpunt kan zijn? “Dat zullen de komende weken uitwijzen”, blijft Sweeck voorzichtig. “De laatste weken voel ik me wel steeds beter en rij ik ook goed in wedstrijden die me minder liggen, zoals op de Koppenberg. Als ik een goede start neem, dan moet ik nu altijd meedoen voor het podium. De Soudal Jaarmarktcross is een wedstrijd die mij wel goed moet liggen”, gaat Sweeck verder. “Hopelijk valt er de komende dagen wat regen uit de lucht en krijgen we modder op het parcours. Dat hebben we dit jaar nog veel te weinig gezien.

Voor Denise Betsema gaat het sneller dan verwacht

Bij de vrouwen is het zaterdag in de Sack Zelfbouw Ladies Trophy in Niel uitkijken naar o.a. Denise Betsema, met haar bronzen medaille op het EK in Rosmalen misschien wel dé revelatie van het seizoen. De 25-jarige Nederlandse, die in Niel haar debuut maakt voor haar nieuwe ploeg Marlux-Bingoal, was in tien crossen goed voor zeven podiumplaatsen, waarvan vier overwinningen. “Zo’n goede seizoensstart had ik nooit verwacht”, geeft Betsema toe. “Het eerste doel was de top vijftig halen, het gaat allemaal net iets sneller.”

Het succes vloeit voort uit een volledig nieuwe aanpak. “De voorbereiding was voor mij helemaal nieuw. Voor het eerst heb ik met mijn coach (Tom De Kort, nvdr) specifieke crosstraining afgewerkt. Op technisch vlak is er dan nog heel veel progressie. Bovendien hebben we in de zomer het mountainbikeseizoen geschrapt. Zo begon ik minder vermoeid aan het seizoen en kon ik intensiever trainen. Dankzij die duurtrainingen is mijn basis nu veel breder geworden.”

Het resultaat: een gewichtsverlies van acht kilo in zeven maanden. “Heel zwaar was dat niet”, lacht Betsema, die de cross nog combineert met een job in de fietsenwinkel van haar ouders en studies psychologie. “Mijn vriend, Sjoerd Malschaert, doet aan fitness en is sowieso al heel lang met voeding bezig. Hij heeft me heel goed begeleid. Hoe ik zoveel kilo’s ben kwijt geraakt? We hebben gewoon het aantal calorieën naar beneden geschroefd. Gecombineerd met die duurtrainingen ging het dan vrij makkelijk. Dankzij dat gewichtsverlies ben ik veel sterker geworden in het klimmen en voel ik me op het einde van de wedstrijd veel frisser.”

In Niel hoopt Betsema haar bronzen medaille van het EK te bevestigen. “De komende maanden hoop ik vaker op het podium te staan”, stelt de Nederlandse haar ambities bij. “Ook in de klassementscrossen. De wedstrijd in Niel is voor mij al een mooie kans. Op de lange powerstukken op het parcours moet ik mijn snelheid zeker kwijt kunnen.”

Foto ©TFoto-Wouter Toelen / bron: Golazo

Vind info Soudal Jaarmarktcross Niel via onze kalenderpagina




Zoeken

Kalender

maart 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!