Peter Hespel: 'Top 3 is mogelijk voor Kevin Pauwels'

Peter Hespel: 'Top 3 is mogelijk voor Kevin Pauwels'

Kevin Pauwels traint sinds april terug onder de supervisie van professor en inspanningsfysioloog Peter Hespel van de Bakala Academy/KULeuven. Wat is er nu echt nog mogelijk, wilde Veldritkrant wel eens weten?

Een eerste samenwerking tussen Professor Hespel en Kevin Pauwels startte eind februari 2014 .

“Ik heb Kevin getraind tot en met het veldritseizoen 2016-2017. Dat kon hij afsluiten met toch heel wat podiumplaatsen, inclusief een bronzen medaille op het WK in Luxemburg. Kevin wou het dan een jaartje alleen proberen maar ik merkte dat zijn terugval vorig seizoen te groot was voor zijn kunnen. Let wel, die mindere resultaten vond ik in de eerste plaats niet plezant voor Kevin zelf”, begint Peter Hespel ons gesprek.

“Op het einde van vorig seizoen heeft Jurgen Mettepenningen mij dan gecontacteerd met als doel Kevin terug op het oude spoor krijgen.”

Top 3

Peter Hespel benadrukt de aanwezigheid van twee grote kanonnen (nvdr. Mathieu Van der Poel en Wout van Aert) in het veldrijden. Met daarnaast de jongeren, die zich manifesteren. "De voor ogen competitieve zone is dus een 3de of 2de plaats. Hetzelfde niveau als 2 jaar geleden is mogelijk voor Kevin.", klinkt het overtuigd.

Wanneer wordt opgemerkt dat Jurgen Mettepenningen het over top 5 had (lees hier) tijdens de ploegvoorstelling, beaamt professor Hespel. “Wanneer je top 5 bent, kan je ook top 3 rijden.”

‘je mag niet knippen in je trainingsprogramma’

De testen die werden afgenomen op de Bakala Academy wijzen er in elk geval op dat het uithoudingsvermogen van Pauwels in orde is. “Met het ouder worden is het meestal zo dat de basisuithouding bij de topcrossers beter is dan op jongere leeftijd. Dat is belangrijk om op terug te kunnen vallen. De explosiviteit vlakt wel wat af met de leeftijd maar dat steken we dan als werkpuntje in de training.” , legt inspanningsfysioloog Hespel uit. "Ik overleg samen met Jens Van Beylen de trainingsopbouw. Jens, een jonge medewerker aan de Bakala Academy, doet de dagelijkse opvolging en dus het meeste werk van ons beide."

Op de vraag wat Peter Hespel als oorzaak ziet van het minder presteren van Pauwels vorig seizoen, antwoordt hij “Ja, Kevin had enkele zaken geschrapt, die hij misschien niet zo graag doet (lacht even). Je mag niet knippen in je trainingsprogramma hé, want dan creëer je ergens een tekort … “, luidt het.

Uitbouwen

Kevin Pauwels finishte zondag in de Brico Cross in Geraardsbergen als vijfde. Dat vindt Hespel een mooi resultaat. “Het is ook niet onze bedoeling om in september al top te zijn. We zijn nu bezig met de algemene voorbereiding en de specifieke crosstraining om vanaf half oktober, begin november goed te zijn. Belangrijk is ook om de eindejaarsperiode, met heel wat crossen, zeer goed door te komen. Om dan de piek naar de kampioenschappen uit te bouwen. Want als je versleten uit die periode komt, kan je een kruis over je seizoen maken.”

“En het zijn de truien (nvdr. van de kampioenschappen), die je in je carrière hebt behaald, die de mensen zich later het best herinneren!”, besluit Peter Hespel


(archief)foto's©Veldritkrant.be / Tekst: Bart D


Tip: op tekst in 't rood kan je klikken voor meer info, is een link
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

februari 2023<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!