Loes Sels wint voor het eerst sinds BK 2008 een A-cross

Loes Sels wint voor het eerst sinds BK 2008 een A-cross

De Soudal Classic in Hasselt leverde bij de dames winst op voor Loes Sels. Zowel in 2015 (Steenhuffel) als in 2016 (Vorselaar) vonden we wel een zege in een kleine cross terug, voor winst in een A-cross moeten we terug naar het BK 2008 van Hofstade. Bij de jeugd gingen de overwinningen naar junior Jarno Bellens en nieuweling Thibau Nys.

Net als bij de mannen bleven ook bij de dames wel wat toppers en subtoppers afwezig. Onder meer Sanne Cant, Sophie de Boer, Maud Kaptheijns, Laura Verdonschot, Nikki Brammeier, Helen Wyman, Katherine Compton en Alice Maria Arzuffi kwamen niet aan de start. Het maakte de rekening niet van de wel aanwezige Ellen Van Loy. Zij pakte zoals wel vaker uit met een snelle start, die haar aan het einde van de openingsronde een voorsprong van zes seconden op Sels opleverde. Ceylin del Carmen Alvarado en Karen Verhestraeten volgden nog wat verderop.

Er volgde een mooi duel tussen Van Loy en Sels, waarbij deze laatste in de tweede van zes ronden de kloof overbrugde om vervolgens zelf een kleine voorsprong te nemen. Van Loy liet het verschil niet groter worden dan elf seconden, waardoor het tot de slotronde spannend bleef. Sels verzwakte echter niet en hield al bij al vrij gemakkelijk stand. Van Loy werd tweede, Alvarado toonde zich iets sterker dan Verhestraeten en werd derde.

“Je mag wel zeggen dat ik hier heel lang heb naar uitgekeken”, zei Sels. “In Niel had ik al een kans op een mooie overwinning laten schieten, dit doet dus echt wel veel deugd. Een beloning voor het vele harde werk van de voorbije maanden en jaren. Ik kan het eigenlijk nog altijd nauwelijks geloven, al voelde ik me wel heel goed. In het begin zat ik achter Verhestraeten, maar zij moest een gaatje laten. Ik reed vervolgens echter vrij vlot tot bij Ellen en kon even later ook zelf een kloofje slaan. Het verschil bleef echter beperkt, zodat het afwachten bleef. Ellen kon nog altijd uitpakken met een sterke slotronde, maar ik voelde me wel gewapend om haar op afstand te houden.”

Finishfoto duidt Nys aan als winnaar

Bij de nieuwelingen mocht Thibau Nys opnieuw een zege bijschrijven op zijn dit seizoen al goed gevulde palmares. Zijn makkelijkste was het echter niet. Na een boeiende strijd met verder ook nog Ward Huybs en Steijn Willemsen bleven in de slotfase enkel Nys en Lennert Belmans over vooraan. Het kwam tot een sprint en daarin leek Belmans het lang te zullen halen, maar Nys had nog een ultieme jump in huis. De finishfoto moest er worden bijgehaald en die gaf het voordeel aan Belgisch kampioen Nys. Willemsen veroverde de derde podiumplaats.

“Het was spannend afwachten na de finish”, zei Nys, die ook vertelde dat hij niet zijn beste dag had gekend. “Ik probeerde wel enkele keren te versnellen, maar die inspanning kon ik vervolgens niet lang genoeg doortrekken om het verschil te maken. Ik vatte de sprint eigenlijk met een iets te grote versnelling aan, maar er was net tijd genoeg om Lennert voorbij te gaan.”

Meer duidelijkheid was er bij de junioren, waar Jarno Bellens lopend het verschil maakte op de steile helling. Eerst gooide hij daar Luke Verburg en Maxim Dewulf overboord, in de laatste ronde schudde hij er ook zijn laatste gezel Ryan Cortjens af. “Toen ik mijn ma hoorde roepen dat ik een klein kloofje had geslagen, heb ik nog eens extra doorgetrokken”, zei Bellens. “Daarna was het gewoon kwestie om vol te houden tot de finish.” Cortjens hield de tweede plaats vast, Dewulf werd derde.

Foto's: ©Photopress.be / Tekst: Filip De Greef

Vind uitslagen Soudal GP Hasselt via onze kalenderpagina
Zoeken

Sport Vlaanderen 2022

Kalender

juli 2022<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!