Toon Aerts juicht, Michael Vanthourenhout baalt

Toon Aerts juicht, Michael Vanthourenhout baalt

Toon Aerts volgt zichzelf op als winnaar van de Jaarmarktcross. Een fraaie wedstrijd overigens, daar in Niel. Leuk parcours, gemotiveerde toppers en een boeiend kijkstuk, zelfs zonder Van der Poel en Van Aert. Met Toon Aerts en Michael Vanthourenhout in de hoofdrol.

Michael Vanthourenhout brak -samen met Tim Merlier- de koers open. Van Aerts ploegmakker kon het hoge tempo van de West-Vlaming echter niet aan, waarna Vanthourenhout begon aan een lange solo. Zijn dichtste belagers in de openingsfase: Toon Aerts, Tim Merlier, Gianni Vermeesch, Kevin Pauwels, Corné van Kessel en Tom Meeusen. Maar Vanthourenhout reed ronde na ronde een paar seconden verder weg van de verzamelde concurrentie.

Jurgen Mettepenningen werd zowaar wat nerveus. "Het is de eerste keer dit seizoen dat we in een tv-cross in deze positie verkeren", aldus de teammanager van Marlux-Napoleon Games rond halfkoers. "Het ziet er niet slecht uit. Al is het nog een eind."

Twintig seconden bedroeg de maximale voorsprong van Vanthourenhout. Waarna zijn bonus stagneerde. Het sein voor Corné van Kessel om als ideale ploegmaat Toon Aerts een tijdlang op sleeptouw te nemen. Wanneer de Nederlandse Kempenaar zich had leeggereden, nam Aerts over en snelde in één rondje tijd tot bij de West-Vlaming. Meer zelfs, een halve ronde later liet hij hem ook ter plaatse.

Medelijden

En dan moest de kelk nog tot op de bodem geledigd worden. Want achter de twee koplopers kwam ook Laurens Sweeck uit de achtergrond terug opduiken, met een herstelde Van Kessel in zijn zog. In de slotronde ging ook dat duo nog op en over een moegestreden Michael Vanthourenhout en pikte de twee overige podiumplaatsen in.

Laurens Sweeck had zelfs medelijden met zijn West-Vlaamse opponent. Vanthourenhout zelf was achteraf zo ontgoocheld dat hij geen zin had in een reactie.

Winnaar Toon Aerts glunderde. De Telenet-Fideaprof volgt zichzelf op in Niel en is ondertussen al even aan een goede periode bezig. "Vandaag dacht ik halfkoers eigenlijk niet meer aan de zege. Ik was aan het kraken. Maar plots kwam ik in een ronde weer veel dichterbij en kon ik toch opnieuw aan winst denken. Dit is leuk. De eerste slijkcross van het jaar is het meteen prijs. Voor dit soort omlopen ben ik crosser geworden."

Brammeier wint, Cant heeft pech

De Britse Nikki Brammeier was voorafgaand de beste bij de dames. In de slotronde maakte ze het verschil door Alice Maria Arzuffi, Ellen Van Loy en Loes Sels af te houden na een spannende cross.

Sanne Cant kende pech in de slotfase van de openingsronde. In een haakse bocht slipte haar voorwiel weg, waardoor ze ten val kwam. Ook Van Loy en Arzuffi -die toen in haar spoor reden- lagen tegen de grond. Het drietal kon zijn weg verderzetten, maar Cant verloor door materiaalpech te veel tijd om nog een rol van betekenis te spelen. Ze beschouwde Niel dan maar als een doorgedreven training en eindigde tiende.

Xander Geysels won de juniorenwedstrijd in een sprintje van Len Dejonghe en Gerben Kuypers. In die sprint was er pech voor Joren Thys (5de). Dante Coremans triomfeerde bij de allerjongsten. Senne Willems en Arne Baers mochten mee op het podium.

Foto's: ©Photopress.be / Tekst: Nico Dick

Bekijk fotoreeks klik

Vind alle uitslagen via onze kalenderpagina
Zoeken

Kalender

juni 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!