Happy Dog Cat

Thibau Nys pakt titel bij de eerstejaarsnieuwelingen

Thibau Nys pakt titel bij de eerstejaarsnieuwelingen

Knappe Belgische titel voor Thibau Nys bij de eerstejaarsnieuwelingen in Oostende. De 'zoon van' reed de perfecte wedstrijd en profiteerde optimaal van een foutje van topfavoriet Dante Coremans. Lennert Belmans en Ward Huybs mochten op het podium met zilver en brons.

Met zijn vieren kleurden ze het BK voor eerstejaarsnieuwelingen: Dante Coremans, Lennert Belmans, Ward Huybs en Thibau Nys. Het werd al snel duidelijk dat de nieuwe kampioen uit dat kwartet zou komen. Coremans en Nys gaven de betere indruk, maar Huybs en Belmans lieten nooit begaan.

Tot bij het ingaan van de slotronde topfavoriet Coremans zich verslikte in de balkjes. "Ik had het gezien", vertelde Nys junior na afloop. "Het zou wel heel dom geweest zijn om toen nog te wachten. Zo viel alles in de slotfase in zijn plooi. Ik had het nochtans knap lastig met Dante hoor. Maar tezelfdertijd had ik het gevoel dat ik alles onder controle had."

Lennert Belmans kon leven met zijn tweede plaats. "In de slotfase pakte Thibau tien meter en die kreeg ik niet meer dicht. Hij leek me ook iets meer risico te nemen."

Ook de nummer drie, Ward Huybs, was een tevreden jongeman. "Met Thibau Nys wint een ploegmaat, dus daar ben ik blij mee. Zelf heb ik een half uur lang mijn eigen tempo aangehouden. Dat leverde brons op. Al verdiende Dante Coremans ook op het podium te staan. Maar vallen hoort bij de cross, zeker?"

B-circuit

Opvallend, Thibau Nys reed dit jaar bijzonder weinig A-crossen. Een bewuste keuze. "Mijn papa laat mij daar redelijk vrij in. Soms geeft hij wel aan dat die A-crossen toch nog wat zwaar zijn. Om niet te vermoeid aan het kampioenschap te beginnen, bleef ik daar dan weg. En kijk, het rendeert toch."

Sven Nys was trouwens behoorlijk emotioneel. "Zenuwachtiger dan mezelf", grijnsde Thibau. "Ook mama pinkte een traantje weg, merkte ik." Het leverde in elk geval mooie familietaferelen op. Met oma Vera en opa François die traditiegetrouw van op een afstand meegenoten. Sommige mensen blijven altijd bescheiden...

Foto: ©Photopress.be / Tekst: Nico Dick

Vind volledige uitslag via onze kalenderpagina
Zoeken

Sport Vlaanderen 2022

Kalender

juni 2022<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!