Toon Aerts: 'Wil derde plaats in Wereldbeker verdedigen'

Toon Aerts: 'Wil derde plaats in Wereldbeker verdedigen'

"Ik sta derde in de Wereldbeker. Nooit eerder stond ik zo hoog in dat klassement. Die wereldbekermanches leveren ook een pak UCI-punten op. Belangrijk voor mijn loon. Ik wil het zondag in Namen dus goed doen." Aan het woord: Toon Aerts.

Met zijn drieën staan ze in de top zeven van de UCI-ranking: Corné van Kessel, Lars van der Haar en Toon Aerts. En ook Quinten Hermans is maar een aantal puntjes verwijderd van een toptienplek. Sterk in blok dus, de mannen van Sven Nys.

"Weet je, die UCI-ranking is belangrijk", verrast Toon Aerts. "Niet alleen voor onze startpositie, maar ook voor ons loon. Allez, bij mij is dat toch zo. Dat is nog een overblijfsel uit de periode van Hans van Kasteren. Hoe meer UCI-punten, hoe beter je betaald wordt." En waar zijn veel UCI-punten te rapen? Juist, in de Wereldbeker. "Dus zijn die wedstrijden best belangrijk", weet Aerts.

"Met respectievelijk een zevende (Iowa), achtste (Waterloo) en elfde (Koksijde) plaats, viel dat dit seizoen aanvankelijk tegen. Maar dankzij mijn podiumplaatsen in zowel Bogense als Zeven heb ik veel rechtgetrokken. Ik sta in de Wereldbeker nu derde. Nooit eerder stond ik zo hoog in dat klassement. Doel is dan ook de komende weken die positie te verdedigen. Verbeteren wordt moeilijk, maar ik wil heel graag die derde plaats verstevigen. Namen -zondag aanstaande- ligt me. Daarna volgt Heusden-Zolder, waar ik vorig jaar al vierde werd."

Zes klassementscrossen in twee weken

Niet alleen in de Wereldbeker, maar ook in de DVV Trofee en de Superprestige doet Aerts het voorlopig prima. "Omdat Wout van Aert Essen skipte, ben ik opgeschoven naar plaats drie in de DVV Trofee. En in de Superprestige sta ik momenteel op plek vier. Dat betekent concreet dat de tweede helft van december heel belangrijk wordt met maar liefst zes klassementscrossen in goed twee weken."

Om zich op die periode voor te bereiden, trok Aerts met de ploegmaats naar Mallorca. "De stage was perfect ingepland", vindt Aerts. "Twee weken, met tussendoor de wedstrijd in Hasselt als ideale training. Op Mallorca maalden we kilometers, met de focus op duurtraining. Dan kwam Hasselt (waar Aerts tweede werd, red) op het gepaste moment om een uur op intensiteit te werken. Deze week ben ik thuis en is het toch vooral recupereren. Volgende week, na Antwerpen en Namen, volgt opnieuw een zware week in de laatste rechte lijn naar de kerst- en nieuwjaarsperiode."

11 podia op 21 crossen

Aerts is overigens tevreden van zijn seizoen. "Het begon wat minder, maar dat heb ik ondertussen rechtgezet. Ik tel een aantal jongens die in aanmerking komen voor de derde plek, na Van der Poel en Van Aert. Dat zijn onder meer Lars van der Haar, Laurens Sweeck en ikzelf. Was Laurens in het begin van het seizoen de nummer drie, dan denk ik dat die plek in de maand november mezelf toekomt. Dat is ook wat de uitslagen vertellen."

"Het seizoen is halfweg en van de 21 crossen die ik reed, stond ik er 11 op het podium. Daar mag ik best fier op zijn, als je weet hoe Van der Poel en Van Aert domineren. Als ik er daar de komende acht weken nog een aantal kan bijdoen, zal ik meer dan tevreden terugblikken op het seizoen 2017-2018."

Foto's: ©Photopress.be / Tekst: Nico Dick

Meer info over Soudal WB Namen vind je via onze kalenderpagina
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

januari 2023<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!