Herygers over Van der Poel: 'Ik denk niet dat iemand hem dit jaar zal kloppen'

Herygers over Van der Poel: 'Ik denk niet dat iemand hem dit jaar zal kloppen'

3 dagen na de blubber in Baal duiken de veldrijders tijdens de vijfde manche van de X²O Badkamers Trofee in het zand voor de Vlaamse Duinencross in Koksijde. Scoort Mathieu van der Poel 9 op 9 ?

Koksijde, dat is zand, crossen op en rond de luchtmachtbasis en … Paul Herygers. De 61-jarige Kempenaar boekte 30 jaar geleden aan de Belgische kust één van de mooiste overwinningen uit zijn carrière en blikt er met veel trots op terug. Hoewel Sven Nys (7 zeges, 13 keer podium) en Erwin Vervecken (5 zeges, 12 keer podium) vaker wonnen, gaat het toch vaak over Herygers (2 zeges, 4 keer podium) en Niels Albert (3 zeges, 4 keer podium).

“Dat komt door die wereldtitels, hé”, denkt Herygers er zelf over. “Ik heb er één keer geweldig uitgepakt, maar het was wel op het uur van de waarheid. (Lacht) En misschien speelt dat schouderklopje aan Groenendaal ook wel mee. Dertig jaar later is dat verhaal voor mij nog altijd een sprookje. Ik had het veldrijden eigenlijk vaarwel gezegd, maar Gérard Bulens - zeg maar meneer Gérard - heeft mij overtuigd om te blijven crossen.”

(lees verder onder de foto)
HER_3833.jpg (135 KB)

Onklopbare Van der Poel

Een jaar geleden won Wout van Aert de Duinencross na een spannend duel met Mathieu van der Poel, donderdag verwacht Herygers dat de rollen omgedraaid zullen worden. “Ik durf nu al bijna zeggen: Van der Poel gaat dit jaar niet geklopt worden. Toen ik voor zijn crossseizoen zag en hoorde hoe hij getraind had, heb ik dat al met een bang hartje gefluisterd.”

“Het is heel straf en bewonderenswaardig dat hem dat ook nog lukt. Je mag geen enkele keer op een slecht moment plat rijden, een hoestje hebben of last hebben van een zere teen. Dan win je niet. Wees er maar zeker van dat de anderen klaar zitten om toe te slaan. De moeilijkste crossen heeft Mathieu achter de rug en met glans doorstaan. In Baal heeft hij er zelfs nog een schepje bovenop gedaan.”

In de schaduw van Van der Poel looft Herygers ook de prestaties van Van Aert. “Na Baal werd er gekeken naar die kloof van twee minuten, dat vind ik kinderachtig. Als Van Aert deze winter zou crossen alsof zijn leven ervan afhangt en plannen had richting het WK, dan had je een ander verhaal. Ik vermoed dat ook hij deze bui al voelde hangen. En toch heeft Wout het heel goed gedaan. Ik heb heel veel goesting, grinta en een aantal flitsen van hem gezien. In Hulst kende hij veel pech, toch is hij blijven knokken en strijden. Maar het lijkt me straf dat hij in Koksijde de rollen plots kan omdraaien.”

‘Makkelijke’ zandstroken

Door de regen van de afgelopen dagen zal de Duinencross Koksijde een ander gezicht krijgen, voorspelt Herygers. “Het is jammer dat het zoveel heeft geregend. De zandstroken zullen nu omgetoverd worden tot een soort drijfzand. Dat zal ook heel zwaar lopen, maar het is niet zo zwaar of moeilijk als wanneer ze door het losse zand moeten rijden.”

Info Vlaamse Duinencross Koksijde klik hier

Fotocredits TFoto - tekstbron: X20 Badkamers Trofee / Golazo

 




Zoeken

Kalender

april 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!