2 teams komen wellicht naar voor op het BK elite dames

2 teams komen wellicht naar voor op het BK elite dames

Lukt het Sanne Cant om voor het veertiende jaar op rij met de tricoloretrui terug naar huis te keren? Die vraag wordt dezer dagen meer en meer gesteld. Tot aan haar rustpauze was het immers regelmatig stuivertje wisselen wie er als eerste landgenote bij de elite dames over de finish kwam gereden. Sanne Cant zelf, Marion Norbert-Riberolle, Alicia Franck en Laura Verdonschot passeerden allemaal de revue. Sinds het wederoptreden in Herentals was enkel Verdonschot in Zonhoven nog sneller dan de veelvoudige kampioene...

We namen in de nabijheid van de Kuil uitgebreid de tijd om te praten met Davy De Ceuster, zaakvoerder van De Ceuster Bouwkranen en samen met Dirk Verbeeck, zaakvoerder van Bonache, drijvende kracht achter het De Ceuster-Bonache CX Team dat met Verdonschot en Franck twee outsiders aan de start brengt. "Met een renster op het podium ben ik heel tevreden.", zegt De Ceuster.

Sorry Davy, maar mijns inziens blijft Sanne Cant de grootste kanshebster om met de titel naar huis te gaan. Na haar rustpauze laat ze zien weer op een heel hoog niveau te acteren.

Davy De Ceuster : "Daar ben ik het volledig mee eens. Gezien haar laatste wedstrijden en de tonnen ervaring heeft Sanne ook volgens mij de beste papieren. Al koesteren we wel onze droom. Onze doelstelling is echter met minstens één renster op het podium te staan. Dat dit realistisch is, bewezen we vorig jaar. Laura Verdonschot werd toen achter Cant en Norbert-Riberolle derde."

Over Verdonschot gesproken. Na enkele moeilijkere jaren komt ze weer boven water.

Davy De Ceuster : "Met de juiste entourage en omkadering (waaronder mental coaching) hebben we haar weer op de rails gekregen. Met vooral veel aandacht voor het mentale aspect. Dat onderdeel vind ik ook in mijn bedrijf enorm belangrijk. Wie een fris hoofd heeft en met zin naar het werk gaat kan altijd de best mogelijke prestaties neerzetten. Vandaar dat ik er ook bij het veldritteam veel belang aan hecht. Daarnaast is het natuurlijk ook de verdienste van Laura zelf. Ze heeft meermaals met tranen in de ogen gestaan op momenten dat het niet lukte. Desondanks gaf ze de moed nooit op. Ze mag op haar wederopstanding sowieso nu al fier zijn. Net zoals ik fier ben haar met de steun van verschillende mensen opnieuw op dit niveau te zien fietsen."

De Ceuster-Bonache CX Team heeft er bewust voor gekozen om enkel met Belgische rensters aan te treden. Heb je er nog nooit over nagedacht om ook een buitenlandse toprenster aan te sluiten ? Om mee te doen om de winst in TV-crossen lijkt dat bijna een vereiste.

Davy De Ceuster : "Vandaag de dag is dat niet aan de orde. We willen echt onze schouders zetten onder het Belgische project. Dat heeft ook zijn commerciële reden. Zowel ons eigen klantenbestand als dat van Bonache zijn bedrijven die bijna allemaal in België gevestigd zijn. We gaan dan ook geen topper elders halen. We zouden liever een topper maken. En zo ons steentje bijdragen in de evolutie van het Belgische dames veldrijden. Meermaals hoor je op TV en radio, en lees je in de andere media hoe groot het verschil is tussen de Nederlandse en Belgische toppers. Wel wij willen aan die kloof daadwerkelijk iets doen door onze manier van werken. In dat plan kadert ook de verdere samenwerking met Ellen Van Loy als ze op het einde van het seizoen een punt zet achter haar actieve loopbaan. Samen met haar willen we de meisjes ertoe aanzetten om naar de veldritsport over te stappen. We zijn niet bang om die rol op ons te nemen."

Lees verder onder de foto (credit Davy De Ceuster, rechts op de foto)
WhatsApp Image 2023-01-12 at 21.45.30.jpeg (344 KB)

Hoe is Davy De Ceuster in het veldrijden terechtgekomen ?

Davy De Ceuster : "Via het toenmalige Vastgoedservice team van Geert Vanhoof heb ik als mede-sponsor mijn eerste stappen in de veldritwereld gezet. De anekdote wil dat we met ons bedrijf net op dezelfde datum onze sponsorovereenkomst hebben getekend als Wout Van Aert die daar toen voor ging uitkomen. Ook Rob Peeters kwam toen uit voor dat team en we merkten dat onze klanten genoten van een dagje vlaamse kermis in het veldrijden. Na meerdere jaren als mede-sponsor te hebben gefungeerd voelden we enkele jaren geleden aan dat het tijd was om een eigen team uit de grond te stampen. Het individuele karakter dat de veldritsport naast het teamgebeuren heeft spreekt me ook enorm aan. Voor elke crosser, man of vrouw, elite of jeugd heb ik een grenzeloze bewondering."

Waarom een damesteam ? Je was vooral als mede-sponsor actief bij het wielrennen van de mannen ?

Davy De Ceuster : "Uiteraard omwille van de budgetten. Daar ga ik niet over liegen. En ook omdat we geloven in het project met Belgische veldrijdsters. Akkoord, zoiets gaat niet lukken op één-twee-drie. Maar het is echt wel onze intentie om nog meerdere jaren in de veldritsport actief te zijn. Niet enkel met onze ploeg, maar ook met boardingreclame of enkele bedrijfsevents."

Gezien je verleden als voetballer nooit gedacht om daar met het bedrijf een sponsorship aan te gaan ?

Davy De Ceuster : "Om in het voetbal echt een rol van betekenis te spelen zit je zelfs nog boven de budgetten van het mannen veldrijden. Daarnaast is er een wereld van verschil tussen het VIP-gebeuren in het voetbal of dat van de cross. Onze wereld van de bottinnen en jeansbroeken past beter bij de cross. De evolutie die het veldrijden bij de dames de voorbije jaren heeft gemaakt is ook magnifiek. Zowel in kwaliteit van de rensters als qua spankracht van de races. En nog een extra troef bij de sponsoring van de veldritsport is dat je met de races van de mannen er nog eens extra publiciteit bij krijgt."

De stap van een team dat vooral gebaseerd is op het veldrijden naar een team dat veld en weg combineert lijkt me niet zo ver ?

Davy De Ceuster :
"Vandaag de dag is dat nog niet aan de orde. Op lange termijn zou zoiets misschien wel kunnen. Uiteraard hebben we wegkoersen nodig in de voorbereiding naar het winterseizoen. Vandaar dat we wel al eens aftoetsen waar we onze wagon kunnen aanpikken om de voorbereiding nog optimaler te laten verlopen."

Bedankt voor de babbel Davy. En nog veel succes en plezier met je team.

Davy De Ceuster : "Graag gedaan. Het is eveneens leuk dat diegenen die niet tot de absolute top behoren ook regelmatig in de verf worden gezet. Onze rensters en begeleiders appreciëren dat enorm."

Tekst en interview Lieven Verheyen

 

 
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

februari 2023<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!