Op naar een lange stage voor Florian Vermeersch

Op naar een lange stage voor Florian Vermeersch

Daar waar voor de echte crossers de belangrijkste kampioenschappen nog voor de deur staan, begint voor Florian Vermeersch stilaan opnieuw het wegseizoen. We zullen hem dan ook niet meer in het veld zien. Integendeel, de renner van Lotto Dstny ruilt deze week de modder in voor de Spaanse zon.

"Deelnemen aan enkele veldritwedstrijden was vooral een goede trainingsprikkel voor mij" kijkt Vermeersch terug op zijn passage in het veld dit seizoen. "Ik stond zonder echte ambities, en tussen twee trainingstages, aan de start van enkele races. Ook gezien het mindere weer was dit een goed alternatief. Zowel mijn trainer als de ploeg gaven er trouwens hun fiat voor. En voor ik de focus op het wegwielrennen legde, was ik ook te zien in het veld. Het plezier voor dat wieleronderdeel is altijd al gebleven."

Het valt op dat meer en meer wegrenners hun motor al eens echt op toerental laten draaien. Wout Van Aert, Mathieu van der Poel en Thomas Pidcock gaven de boodschap dat het zeker niet nadelig is om vroegtijdig in de trainingsopbouw al eens echt zeer diep te gaan. "Vandaar misschien ook de populariteit van de strandraces voor iets minder technisch begaafde renners. Maar het is vooral ook dat wij echte competitiebeesten zijn. En dus ook al eens graag dat bloedsmaakje in de mond hebben in de winter. En of het nu een strandrace bettreft of de cyclocross, een goede trainingsprikkel is het vast en zeker. En ja, de grote drie hebben inderdaad het voorbeeld gegeven met de nodige resultaten. Follow the Leader is dus zeker ook wel waar."

Ondanks de zeer beperkte ambities kwam vooral in Mol de sporter Vermeersch boven drijven. Omwille van de 80% regel werd hij net als enkele anderen vlak voor het ingaan van de laatste ronde aan de kant gezet. Iets waar de 23-jarige renner niet echt vrolijk van werd. "We vormden absoluut geen probleem voor de leiders en hadden zonder enig hinderen van andere renners makkelijk kunnen uitrijden. Mijn grootste doel is vooral wedstrijden uitrijden en het uur volmaken. Dat men dan besloot om ons te laten stoppen kon ik niet vatten en maakte me pissed."

Op stage en in de wegwedstrijden is Vermeersch omringd door ploegmaats en een volledige begeleiding. Het moet dan ook raar aanvoelen om als einzelganger zo'n cross voor te bereiden zouden we denken. "Daar vergis je u dan toch in. Ik ervaar dit net zoals in mijn beginjaren van jonge wielrenner. Back to the basics met vader, moeder en zus die mee naar de koers gaan. Ook de ploeg geeft me wel ondersteuning door me voldoende fietsen ter beschikking te stellen. Mij hoor je dus zeker niet klagen. Al is de sfeer op stage anderzijds natuurlijk ook best leuk als er met de ploegmaats de nodige grappen en grollen worden gemaakt naast de zware trainingsarbeid die we ook moeten doorstaan."

(lees verder onder de foto)
ZOL_1737 Florian Vermeersch.jpg (650 KB)Fotocredit TFoto

De Oostvlaming zal lange tijd niet meer op Vlaamse wegen te zien zijn. "Maandag vertrek ik met het team naar Spanje. Na afloop van die stage zal ik samen met enkele ploegmaten nog daar blijven tot het laatste weekend van februari om verder te werken aan de opbouw en het finetunen van de conditie. Tegen het Belgische openingsweekend keer ik dan hopelijk met de goede vorm terug."

Aan de voorbereiding zal het zeker niet liggen. "Ik sta momenteel waar ik moet staan. Ik ben al een maand in Spanje gaan trainen en ben steeds gezond kunnen blijven. Met deze crosswedstrijden erbij is de fundering al gelegd. Nu begint de volgende voorbereidingsfase. Hopelijk blijf ik ook verder gespaard van blessures, ziektes en andere tegenslagen."

Dat het dit jaar in vergelijking met het voorbije voor Vermeersch en zijn ploegmaats bij Lotto-Dstny buiten de WorldTour valt, is al meermaals in de pers verschenen. "Het doet wel deugd om nu even zonder de stress van de punten rond te rijden. En wat het komende wielerseizoen betreft, denk ik dat we nu al ervaren dat we met een andere mindset de wedstrijden zullen aanpakken. Ik heb er alvast het nodige vertrouwen in."

Tekst Lieven Verheyen

Uitslagen Zonhoven en tussenstanden klik hier

 

 

 




Zoeken

Kalender

april 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!