Jaarmarktcross Niel 2022

Jaarmarktcross Niel 2022

Op 11 november 2022 is er de 60ste Jaarmarktcross in Niel, de tweede manche van de Superprestige van dit veldritseizoen. De kersverse Europese kampioen kan er zijn trui showen. Bij de dames is Lorena Wiebes een opvallende naam op de deelnemerslijst.

De Jaarmarktcross in Niel stond na de make-over van het parcours de voorbije jaren garant voor spektakel en houdt vast aan het succesvolle recept van spectaculaire afdalingen, een klim waar de renners naar boven moeten klauteren, een pittige modderzone en de traditionele zandbak op de terreinen van betonfabriek Coeck.

"De enige wijziging in het parcours is een extra lus na de start waardoor we in de eerste ronde de eerste steile afdaling en de modderzone links laten liggen", zegt Erwin Vervecken van organisator Golazo. "Op die manier krijgen de renners in de openingsronde meer ruimte om op een veilige manier het veld in te duiken."

Kersvers Europees kampioen Michael Vanthourenhout zal in Niel voor het eerst zijn kampioenentrui aan het publiek tonen. Pauwels Sauzen-Bingoal heeft voor de 28-jarige Oost-Vlaming bovendien twee nieuwe Ridley-fietsen in de EK-kleuren voorzien.

Topsprinster Wiebes

Bij de dames wordt topsprintser Lorena Wiebes aan de start verwacht. De Nederlandse heeft een verleden in het veld. "Bij de jeugd ben ik zelfs in het veld begonnen", vertelt de Nederlandse spurtbom. "Tijdens de winter reed ik iedere zondagochtend met mijn club, de Uithoornse WTC, een wedstrijd en tot de nieuwelingen heb ik ook nog het NK gereden. Ik was helemaal niet zo goed, maar ik vond het veel leuker dan koersen op de weg."

Bij de nieuwelingen maakte Wiebes de overstap van het veld naar de weg. Met succes, maar de liefde voor de cross is altijd gebleven. "Iedere woensdag werk ik met mijn oude club nog een veldrittraining af. Vorig jaar reed ik al twee wedstrijden in Kortrijk en Boom, dit seizoen wil ik opnieuw een aantal crossen in mijn programma inplannen. Of ik er een toekomst in zie? Voorlopig is het nog geen specifiek doel, maar ik wil mijn opties wel openhouden. Kijk maar naar Lucinda Brand. Zij laat zien dat er mogelijkheden zijn om het veld en de weg te combineren." Met Kata Blanka Vas heeft Wiebes, die in 2023 de overstap maakt naar Team SD Worx, er straks alvast een ploeggenote bij die haar wat tips kan geven. "Ik heb haar nog geen raad gevraagd, maar het zou zeker leuk zijn om in de toekomst af en toe samen een crosstraining af te werken."

De Jaarmarktcross in Niel vat Wiebes, die eind oktober nog derde werd op het NK gravel, met open vizier aan. "Het zou mooi zijn om wat UCI-punten te verzamelen, maar dat wordt op dit parcours niet eenvoudig. Mijn eerste doel is om me te amuseren en niet uit wedstrijd gehaald te worden. Angst voor die steile afdalingen heb ik niet. Als sprintster ben je niet snel bang, hé. Laten we vooral hopen dat de remmen het blijven doen. Dan kijk ik veel meer op tegen de looppassages. Hopelijk moeten we vrijdag dus niet te veel van de fiets springen.", aldus Lorena Wiebes

Denise Betsema topt na haar zege in Ruddervoorde de Superprestige bij de dames. Haar teamgenoot Eli Iserbyt doet dat bij de heren.

Info (programma, uitslagen, erelijst onderaan, ...) SP Niel klik hier

 

Fotocredit TFoto - tekstbron : Golazo




Zoeken

Kalender

april 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!