Arne Baers en Nathan Smith vervoegen Tormans CX team

Arne Baers en Nathan Smith vervoegen Tormans CX team

Arne Baers en de Brit Nathan Smith zullen vanaf september de kleuren van het Tormans Cyclo Cross Team en Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux verdedigen. De jonge beloften tekenden een contract tot eind februari 2024 , waardoor ze ten minste twee winters het veld kunnen induiken en een wegprogramma bij het nieuwe Continentaal Development team in de zomer mogen afwerken.

De 18-jarige Brit Nathan Smith pakte in januari de bronzen medaille op het WK veldrijden 2022 bij de junioren in Fayetteville. Smith was ook goed voor zes zeges op eigen bodem en een paar podiumplaatsen in de Wereldbeker, in Dendermonde werd hij 2de en in Tabor 3de. Deze zomer behaalde hij voor de tweede keer op rij het brons in het Brits kampioenschap Cross Country.

DEN_4130 Smith.jpg (499 KB)

"Met mijn bronzen plak op het wereldkampioenschap hoopte ik om een contract bij een Belgisch team te versieren, want volgens mij is dat de beste omgeving om progressie te maken.", vertelt Smith. "Ik kijk ernaar uit om de overstap naar de beloften te maken in de kleuren van het Tormans Cyclo Cross Team, al ben ik me ervan bewust dat het een grote uitdaging zal zijn. Het leerproces motiveert me, ik wil zo vaak mogelijk in België verblijven om te koersen en te trainen. Ik kijk ernaar uit om de mythische parcoursen te ontdekken en zoveel mogelijk ervaring op te doen. De technische omlopen plezieren me voorlopig het meest vanwege mijn achtergrond op de mountainbike. Ik ben op jonge leeftijd met wielrennen begonnen, maar de veldritwereld en vooral ook het wegwielrennen zijn vrij nieuw voor mij. Vanwege deze verschillende redenen kijk ik er dus echt naar uit om met het UCI CX team en Continentaal Development team van het grote werk te proeven. Dit is een eerste stap in de richting van het verwezenlijken van mijn droom om profwielrenner te worden!", aldus de jonge Brit.

BKM_0285 Baers.jpg (162 KB)

Ook Arne Baers uit Paal-Beringen kon zich in de juniorencategorie al onderscheiden, met zeges op de Koppenberg, in Beringen, Niel, Wachtebeke en Leudelange. Bij zijn overstap naar de beloften eind 2020 moest hij in elke wedstrijd tegen de profs opboksen, een categorie in dewelke hij een seizoen later zes keer top twintig reed. In de beloftenwedstrijden eindigde hij vorige winter nagenoeg telkens bij de beste vijftien.

"Na twee seizoenen met ondersteuning van Bart en Geert Wellens ben ik blij dat ik de kans krijg om vanaf september de kleuren van het Tormans Cyclo Cross Team te verdedigen!", klinkt het bij Baers. "Tijdens mijn eerste jaar als belofte heb ik dankzij de trainingen onder leiding van Bart namelijk grote stappen voorwaarts gezet. Dankzij de trainingen onder leiding van Bart en samen met de profs heb ik mijn limieten kunnen verleggen. De voorbije winter liep het wat moeizamer voor mij door een polsbreuk aan het begin van het seizoen, maar dankzij het advies van Geert heb ik geleerd om met mentale tegenslagen om te gaan. Hun onvoorwaardelijke steun maakte het mogelijk voor mij om oplossingen te vinden in deze moeilijke periode. Dat toont aan hoeveel geloof de omkadering in de capaciteiten van hun renners heeft. Ik ben ervan overtuigd dat ik mijn progressie verder zal kunnen zetten in deze professionele en tegelijkertijd ook familiale omgeving. Ook het zomerprogramma met het Continentale Development team op de weg zal een belangrijke bijdrage aan mijn ontwikkeling leveren, vooral met het oog op de daaropvolgende veldritcampagne. Maar eerst en vooral kijk ik vol ongeduld uit naar het veldritseizoen, te beginnen met onze stage eind deze maand in Spanje en de eerste wedstrijden in Vorselaar en Beringen!", aldus de 20-jarige belofte.

Met deze twee nieuwe aanwinsten zal het Tormans Cyclo Cross Team seizoen 2022-2023 aanvatten met een kern van zes renners: Quinten Hermans (België), Kevin Kuhn (kampioen van Zwitserland) en Corné van Kessel (Nederland) bij de Elite en Arne Baers (België), Marie Schreiber (kampioene van Luxemburg U23) en Nathan Smith (Groot-Brittanië) bij de beloften.

Professionele omkadering

"De uitbreiding van onze structuur met een Continentaal Development team en damesteam zal ervoor zorgen dat onze renners het hele jaar rond in verschillende disciplines en op verschillende niveau’s in een professionele omkadering kunnen werken.", laat sportief directeur Bart Wellens noteren. "De expertise van de verschillende teams wordt uitgewisseld en voor elke renner werken we een jaarplanning op maat uit om hen de beste groeimogelijkheden aan te bieden. Wat de veldrittak betreft, zullen we ook jeugdrenners blijven ondersteunen om hen op een eventuele overstap naar het Tormans Cyclo Cross Team voor te bereiden."

"De voorbije jaren heeft ons werk met jonge talenten zoals Zoë Backstedt, Marie Schreiber of Emiel Verstrynge vruchten opgeleverd en daarom was het aanbieden van een contract aan de 18-jarige Nathan Smith een logische keuze. Zijn bronzen medaille op het wereldkampioenschap was een buitengewone prestatie, rekening houdend met de omstandigheden die het onmogelijk maakten om de wedstrijd op zijn eigen fietsen af te werken. Hij gaat bij ons zijn eerste stappen in het Belgische veldritmilieu zetten en bij de grote overstap naar de beloften voor het eerst een volledige winter crossen. Dat zal een bepaalde aanpassingstijd vergen, maar misschien slaagt hij erin om ons te verrassen. Nathan is al sterk op technisch vlak en ik ben ervan overtuigd dat we hem vanaf de stage eind deze maand nog heel wat veldritspecifieke techniek als de combinatie lopen-fietsen zullen kunnen aanleren. "

"Onze visie is om alle jonge renners de tijd te geven om rustig en zonder druk te laten groeien. Daarom hebben zowel Nathan als Arne Baers een contract van twee seizoenen aangeboden. In de jeugdreeksen heeft Arne onder andere goede kwaliteiten bergop getoond en we zullen er de komende twee seizoenen alles aan doen om deze in goede resultaten in zowel de beloften als elite categorie te vertalen. We geloven in zijn capaciteiten en willen hem met een betere begeleiding en goed uitgekiend wegprogramma in de zomer verder laten doorgroeien. Net als Joran Wyseure vorig seizoen krijgt hij de kans om te tonen wat hij in zijn mars heeft. Het zou formidabel zijn mocht hij in zijn voetsporen kunnen treden.", aldus Wellens

Fotocredits TFoto - bron: Tormans CX Team




Zoeken

Kalender

mei 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!