Velofollies 2023

Een WK Cyclocross zonder de Van der Poels

Een WK Cyclocross zonder de Van der Poels

Komend weekend staat het WK veldrijden 2022 op de veldritkalender, zonder de Van der Poels. Noch David, noch Mathieu en ook niet vader Adrie zullen er present tekenen. Rugproblemen ...

Anders dan anders zijn de twee laatste veldritseizoenen, door toedoen van de coronapandemie. Het huidige is bovendien nog atypischer door het mankeren van enkele grote namen op het WK Cyclocross 2022 in het Amerikaanse Fayetteville. Belgisch kampioen veldrijden Wout van Aert is er niet en focust in deze periode vol op het wegseizoen, Quinten Hermans ziet zijn kans gefnuikt door een 'licht'positieve PCR-test, ... en de Van der Poels zullen/kunnen niet present tekenen. Zowel David als Mathieu, de uittredende wereldkampioen veldrijden, kampen met een rugprobleem.

Begin januari kwam het jammerlijke nieuws dat er een kruis werd gemaakt over de rest van Mathieu van der Poel zijn veldritseizoen, omwille van het rugprobleem, rusten was de boodschap (lees hier). Enkele weken later is dat nog steeds het geval. "Hij mag ook niet veel. HIj ligt vooral op de bank, een beetje netflixen, misschien een boekje lezen.", zegt vader Adrie voor de Nederlandse omroep." Niet makkelijk, wetende dat hij mede-topfavoriet was geweest om zichzelf op te volgen komend weekend "Het doet hem zeer dat hij zijn trui niet kan verdedigen."

Niet alleen Mathieu, ook David is out en moet rusten, door een rugprobleem, weliswaar een ander. "Bij David is het een ontsteking. Er is een scan gemaakt in september 2020. Daar hebben ze onlangs naar gekeken, omdat hij last bleef hebben.", legt Adrie uit. Ook bij David kan rusten soelaas brengen.

(lees verder onder de foto)
IMG_4722 Adrie.jpg (626 KB)

Oorzaak

De oorzaak van het probleem bij Mathieu - zwelling in een tussenwervel - herleidt vader Adrie naar de verschillende valpartijen de voorbije jaren van zijn zoon. We zien het in bijna elke koers, dat renners vallen en vaak gehavend terug op de fiets stappen en terug doorrijden. 'Harde jongens', denken we dan. "Maar laten we wel wezen, het is ongezond als je met 60 km per uur tegen de grond kwakt en daarna doorfietst. Op een gegeven moment houdt het op.", benadrukt Adrie van der Poel.

Van der Poel senior kaart nog een probleem aan, waardoor de rug van de veldrijders het zwaarder te verduren krijgt, de tendens van de huidige parcours. Daarbij verwijst hij naar schuine kanten oplopen of rijden, te veel bochten, ook vaak nog eens bergop en bergaf, ... "Soms 25 keer", zegt Adrie, die het ook heeft over 'stille bochten', waarbij renners bijna tot stilstand komen en dan terug moeten optrekken. "Dat is aantrekkelijk voor de sponsoren, om beter in beeld te komen.", weet hij.  Van der Poel en blijkbaar o.a. ook Gerben de Knegt, Sven Vanthourenhout en Steve Chainel vinden dat deze zaken door de commissie veldrijden moeten besproken worden en hopen dat er verandering in komt.

Adrie wijst er overigens op dat het spannender was in de crossen als Besançon en Hoogerheide, ... "Er zaten vlakke stukken van 150 m of langer in, waarop je nog kon inhalen of versnellen ... Tot het laatst wist je niet wie er ging winnen."

Het WK-parcours in Fayetteville wordt door Van der Poel als traditioneel gecatalogeerd.

Veldrijders bij de elite heren die naar voor worden geschoven door Adrie van der Poel, deels op basis van de WB-manche in Hoogerheide: Eli Iserbyt, Lars van der Haar en Tom Pidcock. "Maar wie mij het meest is opgevallen, is Toon Aerts, veruit de sterkste man in koers.", meent Adrie.

Fotocredit TFoto - bron: NOS

De broers anno 2012 - fotocredit SV-Veldritkrant

David en Mathieu bij vliegtuig 2012 Tabor.jpg (476 KB)

Info WK veldrijden 2022 in Fayetteville

zaterdag klik hier
zondag klik hier

Zoeken

Sport Vlaanderen 2022

Kalender

November 2022<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!