X²O Badkamers Trofee > Flandriencross Hamme

X²O Badkamers Trofee > Flandriencross Hamme

Op zaterdag 22 januari 2022 staat de Flandriencross in Hamme op de veldritkalender. Met nog drie manches te rijden in de X²O Badkamers Trofee zijn de eindwinnaars van het desbetreffende klassement bij de beloften heren, de dames en elite heren nog niet gekend ...

Eind 2014 prijkte de Flandriencross voor het eerst op de veldritkalender. Greg van Avermaet, die op dat moment al twee keer de Flandrientrofee had gewonnen, werd peter van de veldrit en de eerste winnaar in Hamme, bij de nieuwelingen, was Florian Vermeersch. Hij won ook de volgende editie, bij de junioren. Intussen is Vermeersch prof bij Lotto-Soudal en demonstreerde hij in de laatste editie van Paris-Roubaix hoe een flandrien over de kasseien rijdt.

Wout van Aert won de eerste twee edities van de Flandriencross bij de elite heren, in 2014 en 2015. Hij mocht de voorbije drie jaar telkens de Flandrientrofee in ontvangst nemen. Thibau Nys won in 2017 de wedstrijd bij de nieuwelingen en in 2018 bij de juniores. Eind vorig jaar werd Nys jr verkozen tot jonge Flandrien bij de beloften, voor zijn prestaties op weg. Toeval of niet, de veldrit in Hamme is zijn naam waardig. 

De laatste vijf edities werden bij elite heren gewonnen door Mathieu van der Poel. De uittredende wereldkampioen veldrijden zal er deze keer niet bij zijn, ook Wout van Aert niet. Dan zijn er meerdere kandidaten voor het hoogste schavotje. In de tussenstand voor de X²O Badkamers trofee bij elite heren heeft Toon Aerts, als leider in het klassement, een mooie voorsprong. Op zijn minst consolideren, is wellicht de boodschap voor de Baloise Trek Lion, alsook voor zij die de overige ereplaatsen bezetten.

In de strijd voor eindwinst in de Soudal Ladies Trophy, bij de dames, is het een stuk spannender. Lucinda Brand is tot op 2 seconden genaderd van leidster Denise Betsema. Beide dames hebben de Flandriencross ook nog niet op hun palmares. Annemarie Worst won de cross al twee keer en staat op drie in de tussenstand, weliswaar op meer dan 5 minuten. 

Bij de beloften is het uitkijken hoe sterk Thibau Nys voor de dag zal komen, na zijn tuimelperte op het BK en de daaruitvolgende schouderblessure. Dit niet alleen in aanloop naar het WK maar ook in functie van de Trimetal Rookie Trophy voor de beloften. Nys won de vorige drie manches en is genaderd tot op een dikke minuut van zijn teamgenoot Pim Ronhaar, de huidige leider bij de U23.

Tussenstand Trimetal Rookie Trophy - U23/beloften na Herentals klik

1. Pim Ronhaar
2. Thibay Nys op 1'01"
3. Mason Cameron op 7'19"

Tussenstand Soudal Ladies Trophy - dames -  na Herentals klik

1. Denise Betsema (Ned)
2. Lucinda Brand (Ned) op 2 sec
3. Annemarie Worst op 5'34"

Tussenstand X²O Badkamers Trofee - heren na Herentals klik

1. Toon Aerts
2. Eli Iserbyt op 4'12"
3. Michael Vanthourenhout op 7'32"


Tom Pidcock is terug van zijn trainingstage en wordt zaterdag ook aan de start verwacht in Hamme. Het klassement van de X²O Badkamers Trofee is voor de Brit niet van tel maar hij zal ongetwijfeld de benen eens willen testen met het oog op het WK veldrijden in Fayetteville, ...

Info Flandriencross klik hier

Na Hamme is er nog de Krawatencross in Lille op 6 februari en als slot voor de X²O Badkamers Trofee volgt op 13 februari de Brussels Universities Cyclocross.

Fotocredit Veldritkrant
Zoeken

Kalender

april 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!