Velofollies 2023

Toon Aerts wil ooit de Azencross winnen

Toon Aerts wil ooit de Azencross winnen

Op 30 december 2021 staat met de Azencross in Loenhout de laatste afspraak voor een regelmatigheidscriterium van dit jaar op de veldritkalender. Toon Aerts wil er ooit op het hoogste schavotje "Nu komt het er op aan om een goede zaak te doen in de X²O Badkamers Trofee.", klinkt het.

Loenhout, waar wereldkampioenen zich thuis voelen. Het is een jasje dat de Azencross perfect zou passen. Slechts twee veldrijders die bij de elite (nog) nooit in de regenboogtrui reden, konden de eindejaarscross in de Antwerpse Noorderkempen op hun naam zetten: Marc Janssens in 1993 en 1998 en Tom Meeusen in 2015. "Ik heb Tom nog een berichtje gestuurd om hem te feliciteren", herinnert Toon Aerts, die zes jaar geleden dertiende werd. "Voor crossers uit de Noorderkempen is dat een van de belangrijkste wedstrijden, het is het hoogtepunt tijdens de eindejaarsperiode."

Aerts stond in 2017 en 2018 al twee keer op het podium in Loenhout en hoopt de wedstrijd op een dag zelf te winnen. Het vertrouwen bij Aerts is groot, zeker na zijn sterke wedstrijd en derde plaats in de wereldbeker in Dendermonde. "In het eerste deel van de wedstrijd kon ik er de strijd aangaan met Van Aert en Van der Poel. Wout was uiteindelijk een pak sterker, maar Mathieu heb ik lang in het vizier kunnen houden. Ik had niet het gevoel dat het verschil die dag zo groot was."

"In Heusden-Zolder heb ik mezelf een beetje vergalopeerd door Wout te volgen. Zijn versnelling kwam voor mij te vroeg en daarna kwam ik moeilijk in mijn ritme." Aerts maakt zich echter geen zorgen. "Ik was nog niet volledig hersteld van de inspanning in Dendermonde. In aanloop naar Loenhout hebben we twee dagen om te recupereren. De wedstrijd in Dendermonde heeft voor mij bevestigd dat de vorm goed is. De voorbije jaren kende ik tijdens de kerstperiode steeds pech (in 2019 liep Aerts een ribbreuk op, vorig jaar was hij betrokken bij een verkeersongeval, nvdr.), nu heb ik het gevoel dat mijn niveau dat van de beste Toon Aerts benadert."

In het klassement van de X²O Badkamers Trofee heeft Toon een voorsprong van 43 seconden op Eli Iserbyt. Met naast Loenhout ook nog de GP Sven Nys (1 januari) en Herentals Crosst (5 januari) op het menu, wachten er belangrijke dagen.

"Het zijn drie crossen die me goed liggen en waarin ik in staat moet zijn om mijn voorsprong te vergroten", beseft Aerts. "Of ik tactisch ga koersen? Als het parcours in Loenhout zwaar ligt, dan draai ik een uur lang de gashendel open en hoop ik zo lang mogelijk te volgen. Krijgen we een snelle wedstrijd, dan zal ik het anders moeten aanpakken. Hopelijk valt er de komende dagen nog veel regen uit de lucht."

Fotocredit TFoto - bron: Golazo

Info Azencross Loenhout klik hier

 
Zoeken

Sport Vlaanderen 2022

Kalender

December 2022<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!