Behalve bij de dames juniores > Nederland op 't hoogste schavotje in Tabor

Behalve bij de dames juniores > Nederland op 't hoogste schavotje in Tabor

Nederland opende in Tabor met de zege met David Haverdings bij de junioren heren en sloot ermee af met Lars van der Haar bij de elite. Tussendoor ook oranje boven bij de beloften heren met Mees Hendrikx, bij elite dames zegevierde Lucinda Brand en was Puck Pieterse (2de) de beste U23-dame. De Britse Zoe Bäckstedt domineerde dan weer bij de dames junioren.

De junioren heren mochten de spits afbijten in Tabor op zondag 14 november 2021, voor hun eerste wereldbekerwedstrijd van dit veldritseizoen. Aaron Dockx was een topfavoriet maar kende al meteen bij de start problemen met de ketting. De kersverse Europese kampioen verloor al een minuut en moest achtervolgen. Halfcross viel hij dan nog eens over de balkjes, opnieuw ketting er af ... kortom, een wedstrijd om snel te vergeten voor de jongeman uit Rijkevorsel. Wie wel goed vertrokken was en ook de zege binnenhaalde, was David Haverdings. De 17-jarige Nederlander pakte dit seizoen al 6 overwinningen en een zilveren medaille op het EK, sterk bezig dus.

De volgende wedstrijd in Tsjechië was deze voor de dames juniores. Zoe Bäckstedt werd vooraf gezien als topfavoriete en stelde ook niet teleur. De Britse lijkt in haar categorie moeilijk te kloppen en ze soleerde dan ook in haar Europese kampioenentrui naar een eerste wereldbekerzege én, net als Haverdings, de leidersplaats in het klassement. 

(lees verder onder de foto)

Mees H wint U23 credit Balint.jpg (917 KB)

Bij de beloften heren was het iets spannender. Het droge parcours zorgde ervoor dat er heel snel werd gereden en een vrij omvangrijke groep lang samenbleef. Finaal was Anton Ferdinande de man die voor België een eerste zege kon binnenhalen, ware het niet dat hij in de sprint er naartoe ten val kwam en teleurgesteld vierde werd. Mees Hendrikx, die op het EK al vrij vroeg pech kende, in Niel uit koers moest, .... toonde dat de vorm ok zit en tekende ook present op de kop van de wedstrijd. Hij haalde de tweede zege van de dag voor Nederland binnen in Tabor, voor zijn landgenoot Ryan Kamp en de Brit Cameron Mason.

Ook bij de elite dames werd het een snelheidsrace. In deze categorie wordt de Nederlandse armada sowieso altijd verwacht. Puck Pieterse startte heel goed en maakte keer op keer een verschil door als enige van de kopgroep over de balkjes te springen. Toch bleef de het groepje met ook Lucinda Brand, Blanka Vas, Annemarie Worst, Ceylin del Carmen Alvarado, Denise Betsema en Shirin van Anrooij nagenoeg samen. Deze laatste leek iets meer moeite te moeten doen om te volgen. Hét verschil werd alsnog gemaakt in de slotronde, door de wereldkampioene veldrijden, aan de balkjes notabene. Brand zette haar slotoffensief in en enkel Pieterse leek te kunnen volgen, maar slaagde er net niet in om in het spoor te blijven. Brand won en topt na Tabor als enige het wereldbekerklassement. Pieterse finishte knap als tweede en blijft leidster bij de U23. Annemarie Worst, die richting het slot nog ferm kwam opzetten, vervolledigde het 'oranje' podium.

Voor de Belgen lag de hoop op een zege in Tabor nog bij elite heren, de laatste race van de dag. Eli Iserbyt, enkele dagen ervoor nog winnaar in Niel (lees hier), startte snel, dook als eerste het veld in en bepaalde gedurende driekwart van de eerste ronde het tempo. Pas in de derde ronde, toen Lars van der Haar er de pees op legde, kwam er een uitdunning. Acht veldrijders kwamen de volgende ronden nog vooraan de wedstrijd in beeld: Van der Haar, Michael Vanthourenhout, Eli Iserbyt, Toon Aerts, Corné van Kessel, Laurens Sweeck, Vincent Baestaens en Quinten Hermans, die na een lekke band terrein verloor maar terug wist aan te sluiten. Er kwamen nog pogingen van Vanthourenhout, Iserbyt, ... om weg te rijden, maar zonder succes. Het zorgde er wel voor dat het groepje uit elkaar viel. In de voorlaatste ronde plaatste Van der Haar een stevige versnelling, waarbij enkel Iserbyt leek te kunnen volgen en Hermans net niet. De rest verloor terrein en de kersverse Europese kampioen was dusdanig sterk dat hij wist te soleren naar de wereldbekerzege, de vierde van de dag voor Nederland in Tabor.


Lees en kijk: Wereldbekermanche Tabor 2021 - Podia  klik

Fotocredits Cyclephotos




Zoeken

Kalender

april 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!