Tibor Del Grosso springt van de ene fiets op de andere

Tibor Del Grosso springt van de ene fiets op de andere

Tibor Del Grosso pakte net de nationale titel wegwielrennen bij de juniores op de VAM-berg en start er komend weekend voor het EK veldrijden bij de beloften. De talentvolle Nederlander sprong de voorbije paar weken van de ene fiets op de andere, om zijn doelen te bereiken.

Multitalent Tibor Del Grosso sloot zijn juniorenperiode succesvol af. Hij pakte, na vorig jaar een 2de plaats, half oktober de nationale titel tijdrijden en voegde er het voorbije weekend nog deze op de weg aan toe, notabene op de VAM-berg, waar hij komend weekend aan de start komt bij de U23 voor het EK veldrijden. Del Grosso startte na het WK tijdrijden in de Superpestige Gieten, reed vervolgens de SPIE Internationale Juniorendriedaagse (met een zege en de groene puntentrui), het NK tijdrijden, gevolgd door de wereldbeker Zonhoven, om dan het voorbije weekend het NK wegwielrennen met succes te betwisten. Van de ene fiets op de andere dus.

Tibor Del Grosso komt dus tweemaal binnen een week op dezelfde VAM-berg in een titelstrijd in twee verschillende disciplines en  categorieën. Leuk gegeven: op het NK podium werd hij geflankeerd door Lucas Janssen en Menno Huizing, tevens veldrijders.

IMG_1582 Tibor del Grosso NK weg 2021.jpg (568 KB)credit Florian Schmidt

EK veldrijden

Of hij voldoende frisheid en de juiste feeling op de crossfiets verwacht om een sterke prestatie neer te zetten op het EK veldrijden? "Ik maak technisch de switch naar de crossfiets altijd redelijk snel, dus ik denk het niet te gaan missen op techniek. Wel merk je dat het een andere inspanning is en dat is nog echt wel wennen. En het grootste probleem blijft dat ik in de twee crossen die ik tot nu toe heb gereden heel veel last van mijn rug had. Als dat komende zaterdag meevalt denk ik wel een goeie prestatie te kunnen neerzetten.", weet Tibor en hij ziet de beloftenwereldkampioen als topfavoriet bij de U23.

"Ik denk gezien de laatste koersen dat Pim topfavoriet is. Maar ik zie een hele sterke Cameron Mason de laatste weken, dus ik hoop dat hij wat moois kan laten zien. Ook Thibau (nvdr Nys) zal goed zijn, die is misschien iets frisser dan de rest en op zo’n zwaar rondje kan dat wel eens helpen."


Lang wachten om zich te kunnen tonen

Na zijn 5de stek op het WK Cyclocross in het Zwitserse Dübendorf, als 1ste jaars junior, was het voor Del Grosso heel lang wachten om zich te kunnen meten in het veld. Vorig veldritseizoen werden door corona immers alle wedstrijden afgelast. Na heel hard getraind te hebben, was het sprankeltje hoop om te kunnen strijden op het WK in Oostende ook weg door de afgelasting van de juniorenwedstrjd. Hij werd bovendien zelf getroffen door het beestje, zette de fiets even aan de kant, en concentreerde zich voor 't school. Al in het voorjaar pakte Del Grosso de draad terug op en het succes volgde in de wegkoersen.
Het begon met een vijfde plek in het algemeen klassement van de Internationale Juniorenrundfahrt in Oostenrijk, daarna volgde half augustus winst in de eerste etappe en het eindklassement van La Ronde des Vallées in Frankrijk, waarna de maand augustus werd afgesloten met een zesde plaats in het eindklassement in de Vredeskoers in Tsjechië.

De junior kwalficeerde zich half augustus ook voor de tijdrit van het EK en WK. "De EK tijdrit was een beetje een domper, met een 33ste plaats, we weten nog altijd niet waarom het slecht liep.", klinkt het. Maar in de EK wegrit werd Tibor 14de. Later volgde het WK, waar hij dan niet mocht starten in de wegrit, met alle mogelijke commotie er rond, maar zich dan wel smeet in het tijdrijden, met een verdienstelijke 16de plaats.

ZON_3999 Tibor.jpg (347 KB)

Ambities in het veld

Tibor pakte een aantal veldritzeges en podiumplaatsen bij de nieuwelingen en was ook als junior goed vertrokken, met onder andere de nationale titel. Door corona moet hij nu ineens als belofte aan de slag, wordt hij als het ware ineens tussen de leeuwen gegooid. Hoe ziet hij dit nu verlopen en wat is het doel voor dit seizoen? "Ik hoop dit seizoen vooral een stap te kunnen maken om wat dichter bij die grote mannen te kunnen komen. En zal hopelijk mijn rugproblemen kunnen verhelpen. Het WK lijkt mij ontzettend mooi om naar toe te kunnen maar dat zal dit jaar een lastige opgave worden."

Met wat hier voorafgaand staat geschreven, is al duidelijk dat de jongeman goed uit voeten kan op een paar type fietsen. Een voorkeur spreekt hij nog niet uit. "Ik vind de afwisseling tussen de disciplines het allerleukst en hoop ook in alles nog te kunnen ontwikkelen de komende jaren.", klinkt het, maar hij kijkt wel naar iemand op. "Ik vind het pad dat Tom Pidcock de laatste jaren heeft afgelegd een groot voorbeeld en hoop een soortgelijk iets te kunnen volgen.", luidt het.

Nu gaat de focus volledig naar de cross, om zich de komende maanden verder te ontwikkelen als belofte. Het komend seizoen komt hij uit voor de continentale opleidingsploeg Metec Solarwatt, die een zeer goed wegprogramma hebben. Metec geeft Tibor alvast deze winter alle ruimte en ondersteuning om zich tot aan het WK volledig op de cross te richten.

Fotocredits TFoto

Info EK veldrijden 2021

Zaterdag 6 november 2021 klik
Zondag 7 november 2021 klik

Al logement voor het EK ? 
Col du Vam op 11 km van het park >

Landal banner.jpg (81 KB)

 

 

 

 

 
Zoeken

Sport Vlaanderen 2022

Kalender

augustus 2022<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!