Heidi Van De Vijver is nu hoofdploegleidster van het damesteam Ciclismo Mundial

Heidi Van De Vijver is nu hoofdploegleidster van het damesteam Ciclismo Mundial

De broers Roodhooft hebben Heidi Van De Vijver aangesteld als hoofdploegleidster voor hun damesteam Ciclismo Mundial. De voormalig Belgisch kampioene en winnares van de Ronde van Frankrijk gaat onmiddellijk aan de slag bij het UCI Women's Continental Team

Van De Vijver werd in haar carrière als wegrensters meermaals Belgisch kampioene op de weg en in het tijdrijden. In 1993 won ze de Ronde van Frankrijk voor vrouwen. Na haar carrière als renster werd ze ploegleider. Intussen kan ze terugblikken op 15 jaar ervaring in die functie. "Ik ben erg gelukkig met deze uitdaging", vertelt ze. "Het is ook echt een uitdaging. Ik heb al teams van verschillende niveaus gehad en ben er echt wel van overtuigd dat de kwaliteit hier aanwezig is. Bovendien zijn we hier goed omringd door veel mensen waar we op kunnen terugvallen. We gaan proberen zo ver mogelijk te komen met de groep en met de rensters. Het wordt zaak om ieders kwaliteiten samen te brengen en dan gaan we als team ver kunnen geraken."

Duidelijkheid over doelen

De broers Roodhooft startten het continentaal damesteam Ciclismo Mundial vorig jaar opdat hun veldrijdsters toekomstgericht ook een volwaardig wegprogramma zouden kunnen rijden (lees hier). "Maar qua doelen en verwachtingen moeten we ons geen druk opleggen", aldus Van De Vijver. "Er zijn bij de mannen een aantal veldrijders die het goed doen op de weg, maar die intussen misschien ook al meer wegrenner zijn. Natuurlijk moeten en zullen ze hun best doen op de weg. Maar er is toch een verschil tegenover de beste wegrensters in het peloton, waarbij het wel echt moet. Ik verwacht duidelijkheid van de rensters over hun doelen. Die moeten uitgesproken worden. Duidelijkheid naar elkaar toe is belangrijk om een ploeg te smeden. Het zijn allemaal topveldrijsters en zullen het ook zeker op de weg kunnen. Maar het seizoen is lang en er moeten keuzes worden gemaakt. Ik hoop dat Mathieu van der Poel ergens een motivatie kan zijn om moraal en plezier uit te halen."

"Voor het komende wegseizoen zou ik hen graag in team doen rijden. We zitten met rensters die al veel op de weg gekoerst hebben, anderen heel weinig, zoals onze jongere rensters. In de winter als veldrijdster is de aanpak toch individueler. Op de weg kan je niet alleen winnen en heb je elkaar nodig. Dat is het eerste wat ik van hen verwacht. Fysiek zijn ze sterk genoeg, en een eventueel gebrek aan parcourskennis zal worden opgevangen met verkenningen."

Het damesteam deed het begin september 2020 al goed in de rittenkoers Tour Cycliste Féminin International de l'Ardèche (lees hier).

Specifieke aard

Teammanager Philip Roodhooft licht de keuze voor Heidi Van De Vijver toe. "We hebben bewust gezocht naar iemand met ervaring in het peloton, specifiek in het vrouwenwielrennen. Met het uitgebreider wegprogramma dat we met Ciclismo Mundial rijden dit jaar, was er nood aan zo'n profiel binnen de ploeg. Of die persoon een vrouw of een man was deed er voor ons niet toe, het ging om de juiste persoon. Heidi kan terugblikken op heel wat ervaring als renster en ploegleidster. Zij weet hoe de wielerwereld werkt en kent de specifieke aard van het vrouwenwielrennen. Die is toch net iets anders dan bij de mannen. Met haar halen we heel wat kennis in huis."

Nieuwkomer Marthe Truyen 

De dames die momenteel bij UCI genoteerd staan voor Ciclismo Mundial zijn: Manon Bakker (Ned), Sanne Cant, Kiona Crabbé, Julie De Wilde, Yara Kastelijn  (Ned), Jinse Peeters, Laura Sübemilch (Dui), Marthe Truyen, Inge van der Heijden (Ned) en Karen Verhestraeten. Ook Ceylin del Carmen Alvarado (Ned), Aniek van Alphen (Ned) en Annemarie Worst (Ned), als 'specialists'. 

OVE_4872.jpg (789 KB)Fotocredit TFoto

Marthe Truyen kondigde op het einde van het voorbije veldritseizoen haar afscheid bij de Baloise Trek Lions aan. De Belgische beloftenkampioene veldrijden komt voortaan dus in actie voor de broers Roodhooft. De komst van Marthe werd ons ook bevestigd.

Fotocredits TCFIA - bron: Team Ciclismo Mundial

 
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

oktober 2023<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!