De U23 heren-selectie statistisch afgewogen: we missen één naam

De U23 heren-selectie statistisch afgewogen: we missen één naam

Een selectie voor een wereldkampioenschap brengt elk jaar verrassingen of onbegrip teweeg. Iedereen ziet uiteraard zijn of haar favoriet graag aan de start. Wij wogen de belofteselectie af aan de cijfertjes. Onder het motto: wat als de bondscoach een statisticus was.

De beloftecategorie is de enige die tijdens de strenge Covid-maatregelen door een grijs gebied wel nog aan competitie kon doen. Volgens de regels is competitie vanaf 12 jaar verboden, met uitzondering van professionele sporten.

België zou België niet zijn moesten we daar geen ruime interpretatie voor gevonden hebben. Daardoor mogen de beloften mét UCI-punten sinds november aan de slag tijdens de wedstrijden voor de profs. De bondscoach moest de jonge Belgen dus afwegen tegen elkaar op basis van hun prestaties tussen de elite.

We goten alle resultaten van de Belgische UCI-crossen en klassementscrossen in een rekenblad. De vijftien beste beloften (Belgen én buitenlanders) van iedere wedstrijd kregen een punt toegekend. Van 150 voor de eerste, tot 10 voor de vijftiende. Omwille van het beperkte startrecht sloten we de wereldbekerwedstrijden uit. Deed Sven Vanthourenhout zijn rekenhuiswerk goed?

De verwachte namen

Timo Kielich, Toon Vandebosch en Niels Vandeputte waren de certitude in deze selectie. Al staat die laatste wel al sinds midden december aan de kant na een val tijdens de verkenning in Antwerpen. Vandeputte zakte door zijn afwezigheid net uit onze top zes.

Joran Wyseure zal voor sommigen dan weer een verrassing zijn. De tweedejaarsbelofte reed zich al enkele keren in de kijker en kan met een zesde plek in onze ranking ook prima cijfers voorleggen. Hetzelfde kan gezegd worden over Anton Ferdinande.

Tweede plek

Eén naam missen we en dat is die van Yentl Bekaert. De West-Vlaming scoort in onze ranking zeer goed, met een tweede stek. Die heeft de vierdejaarsbelofte deels te danken aan de hoeveelheid wedstrijden die hij reed. De renner van de Baloise Trek Lions staat samen met Jelle Camps (1ste belofte in Mol lees hier) en Thibau Nys op de reservelijst voor Oostende.

Vanthourenhout trok de kaart van de jeugd door eerstejaars Emiel Verstrynge, de man op plek vijf in onze ranking, toe te voegen aan de selectie. Ook bij onze statistische benadering viel Thibau Nys nét uit de top zes, hoewel hij bijvoorbeeld in tal van wedstrijden voor Bekaert was. Een acht en een half op tien dus voor het rekenhuiswerk van de Belgische bondscoach. Al zeggen cijfers uiteraard niet alles …

tabel.png (64 KB)

Lees: Belgische selecties voor het WK veldrijden 2021 in Oostende klik

Tekst: Toelen - Fotocredit TFoto

 

 
Zoeken

Kalender

juni 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!