Mathieu van der Poel over de Tour de France 2021

Mathieu van der Poel over de Tour de France 2021

Een dag na de bekendmaking van het parcours van de Tour de France 2021 heeft ook Mathieu van der Poel een en ander geanalyseerd. “Vooral in de eerste weken liggen er kansen, maar vergeet niet dat dit een ontdekkingstocht moet worden”, vertelt Van der Poel.

Mathieu van der Poel, die sinds zijn team Alpecin-Fenix eindwinnaar is van de UCI Europe Tour zeker is te mogen deelnemen aan de Ronde van Frankrijk 2021 (lees hier), heeft na de presentatie ervan al eventjes iets bekeken maar niet in detail.

“Ik heb sinds gisterenavond al wat gelezen, voornamelijk over de kansen in de eerste week en de waaieretappes die worden voorspeld, maar het volledig Tour-parcours moet ik nog eens goed in detail bekijken. Daar is het nu nog wat te vroeg voor”, dixit Van der Poel die nog even geniet van zijn rustperiode. “Wat ik wel al heb geleerd? Dat er in de eerste week inderdaad kansen zijn. De eerste en tweede rit zijn qua profiel iets op de maat van punchers. Maar zo’n openingsrit winnen is volgens mij allesbehalve een sinecure. Bijna het hele peloton wil scoren in die openingsrit.”

Afwachten

“Met het aantal winstkansen ben ik op dit moment ook niet echt bezig. Met onze ploeg moeten we mikken op één ritzege. Als je ziet hoeveel ploegen na drie weken met lege handen huiswaarts keren, dan zou onze Tour na één etappezege al geslaagd zijn. Hoe dan ook hebben we als team bijzonder hard gewerkt om hier te staan. Daar mogen we fier op zijn.”

Tourbaas Christian Prudhomme voorspelt in de eerste tien dagen maar liefst vier à vijf potentiële waaieretappes. Spek naar de bek van Mathieu van der Poel? “In theorie zou mij dat zeker moeten liggen, maar waaiers in de Tour zijn toch vaak anders lijkt me. Het gaat er véél zenuwachtiger en hectischer aan toe door de klassementsmannen die geen tijd mogen verliezen of net tijd willen winnen. Even afwachten dus.”

Groene, gele trui, ...

En wat dan met de groene trui of zelfs gele trui in de openingsweek? “Met geel ben ik zeker niet bezig. Op papier zijn die eerste twee ritten iets voor renners zoals ik, maar het zal afwachten zijn hoe het in de praktijk allemaal voelt. Groen? Als er een optie is, wil ik er zeker voor gaan, maar ik denk dat het bovenal afhankelijk is van het verloop van de eerste Tour-week. Hoe realistisch die ambities mogen zijn, zal duidelijk worden na die eerste week.”

Spelen

Tot slot is er ook de moeilijke puzzel met de Olympische Spelen (voor Van der Poel op 27 juli) die gelegd moet worden. Is Van der Poel daar al mee bezig? “Ik vind het te voorbarig om daar nu al uitspraken over te doen. We hebben de afgelopen maanden gezien hoe vluchtig alles is. Zo stonden we in maart voor de start van een volledig wegseizoen, en werd op drie dagen tijd alles geschrapt.” “We zijn op dit moment dan ook nog niet bezig met een specifiek plan voor juli 2021, omdat dat simpelweg te vroeg is en te afhankelijk van een heleboel andere factoren. Wel staat vast dat ik – als er niets verandert qua data – zowel aan de start van de Tour sta, als aan de start van de Olympische Spelen mountainbiken. Hoe we die puzzel op de beste manier kunnen leggen, zullen we later bekijken.”

Fotocredits en bron: Team Alpecin-Fenix




Zoeken

Kalender

maart 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!