Wout van Aert: 'Mentale rust gevonden toen ik weer kon veldrijden'

Wout van Aert: 'Mentale rust gevonden toen ik weer kon veldrijden'

Na een indrukwekkende zegereeks de voorbije maand staat Wout van Aert klaar om in de dienst te rijden van de kopmannen van Team Jumbo-Visma in de Ronde van Frankrijk. Na zijn kwalijke val vorig jaar, komt Wout van ver terug. De revalidatie liep in drie fases. "Mentale rust heb ik eigenlijk pas gevonden toen ik in januari weer kon veldrijden en stilaan het gevoel kreeg dat ik helemaal terug zou komen", vertelde Van Aert aan RedBull

De Strade Bianche, Milaan-San Remo, een rit in het Criterium du Dauphiné, het BK Tijdrijden... Wat doet dat met een mens?

"Het voelt natuurlijk fantastisch! Maar ook een beetje als een rollercoaster die niet wil stoppen. Er is nog weinig tijd geweest om even afstand te nemen en na te genieten. Tot nu was het elke keer gelijk door naar het volgende doel. Dat houdt me wel scherp en maakt het makkelijker om gefocust te blijven. De reacties verschillen wel. Mensen die dicht bij mij staan hadden dit wel een beetje zien aankomen, of hadden het toch zeker gehoopt. Ze bekijken het als een bekroning van al mijn harde werk. Mensen die er wat verder vanaf staan, beschouwen het meer als een grote verrassing, denk ik."

Alles verloopt volgens plan dus?

"Ik ben fysiek sterk en mentaal heel hongerig uit de lockdown gekomen. Door mijn blessure van vorig jaar en de huidige omstandigheden was het bijna een jaar geleden dat ik echt op topniveau had gekoerst. Dat zorgde voor veel motivatie en focus. Twee maanden lang, sinds juni, heb ik echt alles juist gedaan. Ik ben in totaal zes weken op hoogtestage geweest en heb eigenlijk alles qua voorbereiding nog serieuzer aangepakt dan voordien."

Je komt van ver na die val in de Tour de France van vorig jaar. Hoe draaide je de knop om?

"Voor mij was dit hoofdstuk al afgesloten bij de start van de Omloop Het Nieuwsblad. Ik was op dat moment op topniveau en klaar om een sterk voorjaar te rijden. Door de lockdown kreeg alles wat vertraging. Van augustus vorig jaar tot februari dit jaar heb ik natuurlijk wel een lange weg afgelegd, en die ging zeker niet altijd even vlot.

De revalidatie liep in drie fases. De eerste was weer normaal functioneren als mens: leren stappen, spieren gebruiken, enzovoort. De tweede was weer wielrenner worden en dus kracht winnen. De derde was langzaam switchen van revaliderende sporter naar topsporter, met focus op de uren kine afbouwen en de uren fietsen opbouwen. Die laatste fase was echt een processie van Echternach, drie stappen vooruit en twee achteruit. Mentale rust heb ik eigenlijk pas gevonden toen ik in januari weer kon veldrijden en stilaan het gevoel kreeg dat ik helemaal terug zou komen. Daarvoor probeerde ik van alles om te ontspannen, maar dat lukte me eigenlijk niet. Ik vond pas rust toen ik in Lille mijn laatste cross van het seizoen won. Het was mentaal de laatste stap die ik moest zetten om mezelf te overtuigen dat alles goed zou komen

LIL_8253 Wout wint.jpg (394 KB)Fotocredit TFoto

Wat zijn je doelen in de Tour de France?

"De nieuwe timing verandert eigenlijk niets voor ons. De Tour de France was sowieso het hoofddoel voor de ploeg dit jaar. We zijn al sinds de winter bezig met deze wedstrijd. Met Primoz Roglic en Tom Dumoulin, jammer genoeg zonder de geblesseerde Steven Kruijswijk, hebben we twee kandidaat-winnaars. Mijn rol zal dienend zijn. Ik ben goed genoeg bergop om lang mee te gaan en zo in de finales de kopmannen te helpen. In de sprintetappes zal ik de kopmannen uit de gevarenzone moeten houden tijdens de hectische finales. De Tour de France is zo lang en zo zwaar dat je spaarzaam moet zijn met je krachten. Focus dus, maar we hebben genoeg ervaring in de ploeg om daarbij te helpen. Ik kijk enorm uit naar deze uitdaging. Het is helemaal iets anders dan zelf een klassieker winnen, maar daarom niet minder prestigieus. Ik geloof in onze leiders en ga mezelf voor 100 procent geven.

Hoeveel zin heb je in onze Vlaamse klassiekers daarna?

"Uiteraard heel veel zin. Al voelt het wel een beetje raar omdat ze nu op het einde van het seizoen komen. Door de onzekerheden dit jaar hebben we ook bewust geprobeerd om heel sterk aan de herstart te beginnen en nog niet te ver vooruit te kijken naar wat na de Tour de France komt. Dat heb ik dus voorlopig ook nog niet gedaan. Ik denk dat ik na drie weken Frankrijk zal proberen goed te herstellen en me op te laden in de maand voor de start van de klassiekers."

Waar haal je al die vleugels vandaan?

"Mijn vrouw Sarah en ik verwachten deze winter ons eerste kindje. Ik ben dolgelukkig en vlieg vooruit. Verder moet je natuurlijk nog steeds heel hard trainen en veel opofferingen maken. Maar dat gaat allemaal net iets makkelijker als je gelukkig bent!", aldus Wout van Aert

Fotocredit Veldritkrant - Bron: website Red Bull Belgium

Lees: Wout van Aert verlengt Belgische titel tijdrijden klik
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

februari 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829   
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!