Van der Poel: 'De benen geven altijd de doorslag'

Van der Poel: 'De benen geven altijd de doorslag'

Welk scenario er zich ook zal afspelen in de hertekende Milaan-Sanremo "Je moet vooral de benen hebben'", klinkt het bij Mathieu van der Poel

In de Strade Bianche reed Mathieu van der Poel op een slecht moment lek (lees hier), moest uiteindelijk de kopgroep laten rijden maar reed wel de wedstrijd uit en werd 15de. Dat deed hij niet alleen omdat het een mooie koers is maar ook een beetje richting Milaan Sanremo, koerskilometers. In Milaan-Turijn zou het team voor Sacha Modolo rijden maar die verloor het wiel in de hectiek van de finale door onder andere een valpartij. Van der Poel keek dan maar om zelf te spurten maar geraakte een beetje ingesloten. "Dat hoort erbij", klinkt het berust bij Mathieu.

Morgen, zaterdag 8 augustus 2020, staat de wereldkampioen veldrijden voor het eerst aan de start van het monument Milaan-Sanremo. Maar wat weet hij over deze koers? “Zoveel als de rest", denkt hij. "Het is nu wel een aparte editie, omdat we niet langs de kust naar de laatste twee beklimmingen rijden natuurlijk. Dus, ik denk dat het voor veel renners wel ietsje anders zal zijn. De laatste twee beklimmingen zijn natuurlijk wel bekende klimmen. Maar ja, ik denk dat het op zich niet heel veel verschil maakt of je de koers nu goed kent of niet. Het zijn toch altijd de benen die de doorslag geven"

Mathieu benen 2.jpg (376 KB)

Van der Poel heeft ook nog niet expliciet iemand om raad gevraagd. "Neen, eigenlijk niet. Allez, toch niet gevraagd. Maar de twee Italianen in de ploeg hebben hem al een paar keer gedaan en die hebben al wel hier en daar verteld hoe dat ’t een beetje in zijn werk gaat. Maar als je op tv kijkt, zie je dat ook eigenlijk. Ik denk dat het een koers is met weinig geheimen, de originele wedstrijd dan. Nu zal ’t misschien iets anders zijn."

Milaan-Sanremo is de eerste van de 5 monumenten in het wegwielrennen, die Mathieu van der Poel ook allen zal rijden. Hoe speciaal is dit? "Toch wel speciaal. Zeker als procontinentale ploeg, denk ik, dat ’t wel een eer is om ze allemaal te mogen doen", luidt het

De renners krijgen op zaterdag 8 augustus een stevig hertekend parcours onder de wielen geschoven. 2700 ipv 2000 hoogtemeters, een klim van om en bij de 20 km tamelijk vroeg in de wedstrijd ... Zal dit een impact hebben op de koers? "Het ligt er een beetje aan wat dat de teams willen.", denkt Van der Poel. "Misschien dat sommige teams het wel gaan gebruiken om de wedstrijd hard te maken, om de sprinters toch al een beetje op hun adem te doen trappen. Het ligt er allemaal aan hoe dat de koers verloopt"

Milaan Sanremo profile.jpg (145 KB)
afb credit RCS Sport

Sommige zeggen dat het parcours minder selectief is en dat renners wel eens frisser aan de finale zouden kunnen beginnen. Stijgen dan de kansen op een massasprint? "Massasprint zal het nooit worden hier, denk ik. Daarvoor zijn de laatste twee beklimmingen, euh, niet te lastig op zich, eigenlijk stellen ze niet zo heel veel voor, maar er wordt zo hard omhoog gereden dat er altijd wel breukjes komen. Een massasprint zou voor mij onwaarschijnlijk zijn"

Vroeger, zeker in het begin, waren het allemaal lange brede wegen naast de kust, dat zal dit jaar ook weer anders zijn, op 70 km ligt de Colle Di Nava en vooral de afdaling zal blijkbaar best technisch en lastig zijn. Zou dat voor extra nervositeit kunnen zorgen? "Ja, dat denk ik wel. Dat is toch een heikel punt. In een afdaling wordt een peloton altijd wel helemaal uitgerekt. Daarna zou het wel eens snel kunnen gaan naar de 2 laatste beklimmingen", schat Mathieu in.

De Italiaanse wielerexperten zeggen ‘er gaat niks veranderen dit jaar, alles gaat op de Poggio gebeuren. Daar je kans wagen ? "Je moet vooral de benen hebben, denk ik. Het is een beetje afwachten. Er zijn veel scenario’s mogelijk. Maar de renners die alleen op de Poggio zijn weggereden en dan solo zijn binnengekomen, die zijn op één hand te tellen, volgens mij. Dus, dat is zeker geen makkelijke onderneming. Maar alles ligt er aan hoe dat de benen zijn die dag"

Mathieu van der Poel reed nog nooit een wedstrijd van 300 km. Zal hij zich, met zijn temperament, kunnen intomen, is hij daar mee bezig, .. geen schrik dat 't te saai wordt? "Neen, ik denk het niet. Het zal sowieso wel een lange koers worden. Maar, voorlopig is ’t vooral blij zijn dat we terug aan ’t koersen zijn. En hopen, inderdaad, dat het morgen een beetje vooruit gaat en dat de finale wat meevalt."

Van der Poel ziet het type topsprinter als Ewan meegaan tot het einde "die kan goed bergop, dus die zie ik wel overleven". In de Strade Bianche was Mathieu één van de favorieten maar Milaan-Sanremo is een totaal andere wedstrijd. Of hij zich na vorig weekend minder als favoriet ziet en dat een voordeel kan zijn? "Misschien wel, ik heb nog niet echt het topgevoel te pakken gehad. Ik was zeker niet slecht maar ’t was niet zoals ik gehoopt had. Maar ik denk inderdaad dat er andere renners zijn die misschien meer kans maken , ja.", aldus Mathieu van der Poel

Line-up Team Alpecin-Fenix voor Milaan-Sanremo op zaterdag 8 augustus 2020 - Live uitzending op vtm vanaf 15u50

line up Alpecin-Fenix MSR.jpeg (115 KB)

Fotocredits en bron: Team Alpecin-Fenix

Startlijst klik
Zoeken

Sport Vlaanderen 2022

Kalender

augustus 2022<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!