Lucinda Brand wint Wereldbeker in eigen land

Lucinda Brand wint Wereldbeker in eigen land

Lucinda Brand heeft de wereldbekerwedstrijd in Hoogerheide gewonnen. Annemarie Worst werd tweede in de slotmanche en pakt de eindzege. Sanne Cant reed een goede wedstrijd en mocht als derde mee op het podium

Het parcours lag er droog bij in Hoogerheide en net als bij de jeugdcategorieën in de voormiddag werd het bij de dames een snelle en lang gesloten wedstrijd. De Nederlandse meisjes namen, met Inge van der Heijden op kop, een snelle start en trokken alles op een lint. Bij de passage aan de meet na één ronde ging Katie Compton in de aanval, maar al snel namen Annemarie Worst en Ceylin del Carmen Alvarado, de kanshebbers op de eindzege in de Wereldbeker, de leiding over van de Amerikaanse. Intussen schoof Lucinda Brand, in zwart en gele outfit van de Telenet Baloise Lions, op naar voor en niet veel later deed ook Yara Kastelijn dat. De Europese kampioene ging in de derde ronde vol door en er vormde zich een groep van zeven, met ook Evie Richards, Worst, Alvarado, Brand, Van der Heijden en Sanne Cant. Vervolgens waagde de Britse Richards haar kans en kwam Brand ten val op de moeilijke schuine kant. Alvarado reed het kloofje dicht en Lucinda Brand wist terug naar de kopgroep te rijden. Zeven leidsters werden er zes in de voorlaatste ronde, want de vele tempoversnellingen waren er te veel aan voor de jonge Inge van der Heijden, die de rol had moeten lossen. Dit terwijl de 17-jarige Shirin van Anrooij nog heel dicht naderde op de kop van de wedstrijd, maar niet zou kunnen aansluiten omdat de dames vooraan aan hun finale begonnen waren. 

Lucinda Brand zette een splijtende aanval in en in eerste instantie konden enkel Worst en Alvarado counteren. Cant sloot ook terug aan en Brand versnelde nog eens. Wat volgde was weer hetzelfde scenario. Na de trappenpartij, kort bij de finish, nam Alvarado dan resoluut de kop maar kwam ten val op de schuine kant en zag haar winstkansen tenietgedaan. Lucinda Brand werkte zich los van de rest en won. Annemarie Worst werd kort achter haar landgenote tweede en pakt zo ook eindwinst in de Wereldbeker bij elite dames. Sanne Cant, die een goede wedstrijd reed, mocht als derde mee op het podium. Alvarado, die in Hoogerheide een contractverlenging tot 2024 bij team Alpecin-Fenix ondertekende, wint de Wereldbeker 2019-2020 bij de dames beloften.

HOG_5668 podium dames.jpg (451 KB)

Jeugd

De wedstrijden bij de jeugd bleven tot de slotrondes gesloten. Bij de juniores zag Thibau Nys zijn kans om alle wereldbekerwedstrijden van het seizoen te winnen verloren gaan door enerzijds een val in de slotronde en anderzijds schoot hij nog uit zijn klikpedaal in de sprint, die hem alsnog de zege had kunnen opleveren. De Zwitser Dario Lillo mocht op het hoogste schavotje en Lennert Belmans werd tweede. Nys junior werd toch nog derde en was al zeker van de eindzege in de Wereldbeker 2019-2020 bij de juniores. Toch was de jongeman ontgoocheld. Kijk en luister naar zijn reactie na de wedstrijd

 Bij de beloften toonde Ryan Kamp zich de beste richting de finish. Antoine Benoist en Niels Vandeputte flankeerden de Nederlander op het podium als respectievelijk tweede en derde.

HOG_5454 podium beloften.jpg (382 KB)

Ook in deze categorie was de eindwinnaar voor de Wereldbeker al gekend, met name de Zwitser Kevin Kuhn. In het eindklassement bij de beloften op twee Ryan Kamp en op drie Antoine Benoist (Fra).

Volledige uitslag en eindstand Wereldbeker 2019-2020 klik

Fotocredits TFoto - Vimeo Julien Gielen
Zoeken

Kalender

april 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!