Oorzaak positieve test Denise Betsema: 'vervuild supplement'

Oorzaak positieve test Denise Betsema: 'vervuild supplement'

De oorzaak van Denise Betsema haar positieve test op anabole steroïden, die begin april 2019 werd bekendgemaakt, wordt toegewezen aan vervuilde supplementen, gekocht bij een Belgische apotheek

Begin april 2019 geraakte bekend dat de revelatie van vorig veldritseizoen, Denise Betsema, positief testte op anabole steroïden bij een dopingcontrole na de Wereldbekerwedstrijd in Hoogerheide. De Nederlandse veldrijdster werd meteen op non-actief gezet door het toen genaamde team Marlux-Bingoal (lees hier). Het bleef heel lang stil omtrent dit alles, tot op maandag 20 januari 2020 een persbericht vanuit UCI kwam met de mededeling dat Betsema haar schorsing, van 6 maanden, er op zit en ze dus opnieuw mag deelnemen aan wedstrijden. In navolging van het gegeven en om nader toe te lichten werd een persconferentie aangekondigd door haar team. Deze vond vandaag, dinsdag 21 januari, plaats te Waasmunster. 

Naast Denise Betsema, die na een inleiding van teammanager Mettepenningen het woord kreeg, zaten ook haar partner Sjoerd en raadsman Johnny Maesschalk. 

"Er is zwart op wit bewezen dat een vervuild supplement aan de basis van de afwijkende waarden van mijn test lag. En - vooral - dat ik nooit de intentie heb gehad om doping te gebruiken.", is de rode draad van de persconferentie

Denise Betsema: "Het is niet gemakkelijk, maar ik sta erop mijn verhaal te doen en jullie vragen te beantwoorden. Vooreerst: ik heb na de wereldbekermanche van Hoogerheide en de Superprestigewedstrijd van Middelkerke in eerste instantie negatief getest. Pas na verder onderzoek bleek dat er afwijkende waarden zijn vastgesteld in de analyses. Welke stof het betrof, wisten ze niet. Wel dat het om een anabole steroïde zou gaan. Om mijn onschuld te bewijzen heb ik moeten aantonen dat ik nooit bewust een verboden middel heb gebruikt. In september zijn de (resten van de) supplementen in onderzoek gegaan bij de UCI." 

 "We hebben goedkeuring gekregen om die te laten onderzoeken in een door het WADA gecontroleerd lab in Keulen", vult advocaat Maesschalck aan. "Bewust hebben we daarvoor gekozen. Denise was immers overtuigd van haar onschuld. Dan moet je niet naar een lab in een of ander ontwikkelingsland. In december kregen we de resultaten, waaruit blijkt dat vervuiling zat in het supplement dat Denise in de periode van het testen heeft gebruikt. Er werd een afwijking van 0,37 procent genoteerd."

"Ik weet dat we als sporters moeten uitkijken", gaat Denise voort. "Ik ben mij ervan bewust dat een minuscule vervuiling grote consequenties kan hebben. Op advies van een huisarts heb ik er destijds voor gekozen om mijn voedingssupplementen te kopen bij een apotheek. Dit omdat de kwaliteitseisen en regelgeving bij bereiding ervan zeer streng zijn."

De resultaten van Keulen werden doorgestuurd naar de UCI, dat Denise op 17 januari een voorstel deed. "Het systeem blijft dat je als sporter verantwoordelijk bent voor wat er in je lichaam zit, ook al heeft het onderzoek uitgewezen dat de intentie om doping te gebruiken nooit aanwezig is geweest. Daarom werd mij alsnog een schorsing van 6 maanden (vanaf 5 april 2019) voorgesteld. En mijn uitslagen vanaf de Wereldbeker in Hoogerheide worden geschrapt. Daarmee zijn we akkoord gegaan. Ook omdat de schorsing toch achter de rug is.."

"Dit is géén schuldbekentenis", vult Maesschalck aan. "Maar we willen er ook geen Arrest Bosman van maken."

Imagoschade

Dat het voor Denise Betsema een moeilijke periode is geweest, hoeft weinig betoog "Met de steun van familie, vrienden, fans, het team en zijn sponsors heb ik het overleefd. Ik ben opgelucht dat het achter de rug is. Dat ik zaterdag in Zonnebeke opnieuw kan crossen. Maar ik wil wel nog benadrukken dat dit iets is wat elke topsporter kan overkomen. Laat dit een leerzame les zijn, want deze nachtmerrie wens ik niemand toe."

Betsema kreeg al veel leuke reacties op het feit dat ze opnieuw in competitie kan treden maar lang niet iedereen is overtuigd van de Texelse dame haar onschuld en/of van de strafmaat. Op sociale media zijn daarvan tal van discussies en commentaren terug te vinden, ook van enkele collega's uit het veldrijden.

Jurgen Mettepenningen hekelde dan ook tijdens het inleiden van de persconferentie de aanpak van de instanties "Verniel geen carrières zolang er geen absolute duidelijkheid is, want de aangebrachte schade is niet te overzien."

Fotocredits TFoto / bron reacties: Pauwels Sauzen BingoalZoeken

Sport Vlaanderen 2022

Kalender

augustus 2022<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!