Toon Aerts wil ook cyclocross Namen op zijn palmares

Toon Aerts wil ook cyclocross Namen op zijn palmares

De knappe zege van Toon Aerts in de Hotondcross zindert nog na. De Belgische kampioen veldrijden droomt er alvast van om ook in Namen te schitteren. “Die wedstrijd wil ik ooit op mijn palmares.”

“Die overwinning heeft toch veel losgemaakt”, blikt de Belgische kampioen terug op zijn straffe stoot op de Hotondberg. “Persoonlijk was het één van de beste dagen uit mijn crosscarrière. Zondag werd ik er in Overijse enorm vaak op aangesproken. Tegen Mathieu winnen, dat is toch iets uniek. Dat ik de enige renner ben die hem toch af en toe eens kan kloppen, daar ben ik best wel fier op.”

Zondag krijgt Aerts in Namen misschien al een nieuwe kans op een spraakmakende overwinning. De kopman van Telenet Baloise Lions stond er de voorbije twee jaar telkens op het podium en vindt zondag aan de Citadel van Namen opnieuw een parcours dat op zijn lijf is geschreven.

“Ik ben niet de crosser die heel veel wedstrijden wint”, beseft Aerts. “Maar wie naar mijn palmares kijkt, ziet dat ik altijd wel hele mooie crossen win. De Koppenberg, Zonhoven, Ronse, … Dat zijn wedstrijden die allemaal tot de verbeelding spreken. Namen is een wedstrijd die in dat rijtje past. Die wil ik absoluut ook op mijn erelijst zetten. Hoe sneller, hoe liever.”

De introductie van de nieuwe kasseistrook spreekt Aerts wel aan. De veldrijders zullen de kinderkopjes bereiken na een steile afdaling en vanuit stilstand de strook van 350 meter kasseien aansnijden (lees en kijk hier). “Het is leuk om af en toe over een aangepast parcours te rijden en die kasseien geven de omloop ook iets heroïsch. Dat ik er zelf graag en goed over rij, is mooi meegenomen. Op een crossfiets is er voor mij geen verschil tussen kasseien of een strook asfalt. Door de bandenspanning bolt het bijna even goed.”

De aanvang van de kasseien vanuit stilstand ziet Aerts als een persoonlijk voordeel. “De aanzet is op die manier niet zo explosief, je kan toch niet op je pedalen gaan staan. Vanuit het zadel kan ik mijn vermogen aanspreken, dat ligt mij veel beter.”

'Eindzege in minstens één klassement'

In de tussenstand van de Telenet UCI World Cup staat Toon Aerts na vijf manches tweede, op 18 punten van leider Eli Iserbyt. Nummer drie, Michael Vanthourenhout, heeft al een achterstand van 64 punten op zijn ploegmaat. De strijd om de eindzege lijkt dus af te stevenen op een duel Aerts-Iserbyt. “Er staan nog vier wedstrijden op het programma”, rekent Aerts uit. “Op Zolder na moeten die mij allemaal wel liggen. Lukt het zondag in Namen nog niet om voldoende punten te pakken, dan zie ik in de andere wedstrijden nog wel een kans.”

Aerts staat momenteel ook tweede in de DVV Verzekeringen Trofee en eerste in de Superprestige. “Op het einde van het seizoen wil ik minstens één klassement winnen en als het kan twee of drie. De komende weken zijn daarom heel belangrijk. Met alle klassementscrossen zal er weinig tijd zijn voor recuperatie tijdens de kerstperiode. Elke wedstrijd die ik rijd, moet ik het beste van mezelf geven.”

Fotocredits TFoto-Wouter Toelen / tekstbron: Golazo

Info WB Namen klik

 




Zoeken

Kalender

april 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!