Sanne Cant lovend over extra jeugdwedstrijd meisjes in Loenhout

Sanne Cant lovend over extra jeugdwedstrijd meisjes in Loenhout

Morgen staat de vijfde manche van de DVV Verzekeringen Trofee op het programma, in Loenhout. De Azencross eert twintig jaar vrouwencross in België met een extra jeugdwedstrijd voor meisjes.

De Azencross in Loenhout is er altijd een van primeurs geweest: de eerste wereldbeker in België, het wasbord, de invoering van de F1-start met groene en rode lichten, … Het gebeurde allemaal in de kleine Antwerpse grensgemeente. De primeur met het meeste invloed kwam er allicht in 1998: de eerste internationale veldrit voor vrouwen in België.

Tot dan moesten de dames die het veld wilden induiken zich nog mengen met de junioren bij de mannen. Op 30 december 1998 kregen ze hun eigen cross en stonden er maar liefst 28 dames aan de start. De zege was voor Daphny van den Brand. De Nederlandse zou elf van de eerste twaalf edities winnen en is vrijdag eregaste, samen met de Duitse Hanka Kupfernagel.

Sanne Cant juicht initiatief toe

Twintig jaar later mag de Azencross een nieuwe primeur aan het indrukwekkende lijstje toevoegen: de eerste wedstrijd voor juniores bij de dames. Wereldkampioene Sanne Cant juicht het initiatief stevig toe. “Dit is een hele belangrijke stap in de ontwikkeling van de vrouwencross”, onderstreept Cant. “Ik herinner me nog dat ik als kleine snotter mee naar Loenhout trok om voor mijn nichtjes te supporteren. Een paar jaar later stond ik als eerstejaars zelf in het veld.”

Als 17-jarige werd Cant in 2007 achtste. Een knap resultaat, maar als tienermeisje het veld induiken aan de zijde van de vrouwelijke profs is geen sinecure, weet Cant. “Ik heb voor mijn plaats moeten vechten. Rijden tegen rensters als Kupfernagel en Van den Brand was heel leuk. Als je in het spoor van Daphny kon rijden, dan steek je heel veel op. Technisch was ze heel sterk.”

Kan motiveren

“Aan de andere kant had je veel karakter nodig om het vol te houden. Het is niet makkelijk om iedere keer in de achtergrond rond te rijden. Daar haken nu misschien veel meisjes op af. Of ze schakelen over naar de weg. Zo’n cross voor de juniores bij de meisjes kan hen motiveren om in het veld te blijven.”

“Als ze zelf kunnen strijden om de overwinning krijgen ze de smaak misschien helemaal te pakken”, meent Cant. “Zeker op die leeftijd is dat heel belangrijk. De stap naar het uitgaansleven is immers niet zo groot. Onze wedstrijden zijn nu heel populair, maar bij de jeugd zijn er weinig meisjes die crossen. We moeten nu opstaan voor de jeugd en ervoor zorgen dat de opvolging verzekerd is.”

Cant kan vrijdag voor de vijfde keer de Azencross winnen, voor de vierde keer op rij. “Dat toont alleen maar aan hoe lang ik al meedraai aan de top. Het zou mooi zijn om die reeks verder te zetten, maar ik hou met niet bezig met die lijstjes.” Met een nieuwe zege kan Cant haar voorsprong in de Sack Zelfbouw Ladies Trophy verder uitbouwen. Haar eerste concurrente, Loes Sels, volgt al op meer dan een minuut.

Vind info (programma, klassement, ...) Azencross Loenhout via onze kalenderpagina


foto© Veldritkrant / bron: Golazo - DVV-Trofee
Zoeken

Kalender

april 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!