Happy Dog Cat

De mythische kuil van de superprestigewedstrijd in Zonhoven

De mythische kuil van de superprestigewedstrijd in Zonhoven

Volgende week zondag staat de superprestigewedstrijd in Zonhoven op het programma. De cross staat al sinds 2005 op de kalender maar ‘de kuil’ deed pas zijn intrede anno 2010.

Op zondag 16 december 2018 vindt al de vijfde manche van de Superprestige van dit veldritseizoen plaats, in Zonhoven. 2010 is een memorabel jaar voor de organisatie, want toen trad de wedstrijd niet alleen toe tot de superprestige maar werd bovendien voor het eerst de mythische kuil geïntroduceerd in het parcours

Sportfunctionaris Lode Welkenhuysen herinnert het zich nog alsof het gisteren was: "De gemeente Zonhoven had de eerste twee edities van de cross zelf georganiseerd. In 2007 kwam Hans Van Kasteren het team vervoegen en als manager van het Fidea team nodigde hij het jaar erna een hele reeks makelaars uit die onder begeleiding van de profs enkele rondjes op het parcours konden testen."

Vervecken en Meeusen

"Bij het diner na de training kwamen Erwin Vervecken en Tom Meeusen ons opzoeken met de vraag waarom we die kuil niet in het parcours integreerden. Die lag immers maar 20 meter voorbij het keerpunt op het circuit dat toen gebruikt werd en zou perfect passen in de zandomloop van Zonhoven. En zo geschiedde want op 7 februari 2010 werd er voor het eerst in de cross naar beneden gedoken. Bij de nieuwelingen won ene Mathieu Van der Poel en zijn broer David was de beste bij de junioren. De vrouwen zouden pas in 2011 aantreden in Zonhoven maar bij de elite heren was het spannend tot op de streep met een zestal dat streed voor de overwinning.” Sven Nys haalde het toen van kersvers wereldkampioen Zdenek Stybar.

Schrik

Bart Wellens was er die dag ook bij en herinnert zich nog de schrik van de renners bij de start voor de eerste passage naar beneden:" Ik had bij de jeugd al enkele valpartijen gezien en wilde geen risico's nemen. Voor de start had ik al beslist dat ik bovenaan zou afspringen en naar beneden zou lopen. Dat zat zo in mijn hoofd en dan zou ik het ook zo doen tijdens de wedstrijd zelf. Indien er valpartijen zouden zijn, kon ik ze ook beter ontwijken. Uiteindelijk is er in die start niks gebeurd, maar ik ben ook geen plaatsen verloren met naar beneden te lopen. De jaren erna ben ik uiteraard wel naar beneden gereden..."

Vind info van de SP Zonhoven via onze kalenderpagina 

Foto©Veldritkrant /Tekst Bart D / bron: GolazoOnze acties waarbij we inkomtickets weggeven worden op geen enkele manier gesponsord, ondersteund, ... door en/of zijn geassocieerd met facebook. Facebook is op geen enkele manier verantwoordelijk voor deze acties en uitvoering . Ook twitter niet
Zoeken

Kalender

oktober 2021<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031