Azencross viert 20ste verjaardag vrouwenveldrijden met primeur

Azencross viert 20ste verjaardag vrouwenveldrijden met primeur

De Azencross in Loenhout pakt graag uit met innovaties. Ook dit jaar zal de Azencross, die op vrijdag 28 december de vijfde manche van de DVV Verzekeringen Trofee vormt, uitpakken met een primeur. Daarenboven zal een historische gebeurtenis van twintig jaar geleden gevierd worden in de aanwezigheid van twee protagonisten van toen.

Op en rond de sportvelden aan de Brechtseweg in Loenhout werd in 1998 de allereerste veldrit voor vrouwen elites georganiseerd. De twintigste verjaardag van deze historische dag wordt op 28 december op de Azencross gevierd in het bijzijn van ex-winnaressen Hanka Kupfernagel en Daphny Van den Brand, die onder hun beiden tien van de eerste elf edities verdeelden.

Dames juniores

Om deze verjaardag kracht bij te zetten hebben de organisatoren in samenspraak met de Belgische Wielrijdersbond beslist om de allereerste vrouwenjunioren veldrit te organiseren. Normaal rijden die juniores dames samen met de dames elites, maar nu krijgen deze jonge vrouwen voor het eerst een aparte wedstrijd. De meisjesnieuwelingen, die normaal altijd samen met de jongensnieuwelingen starten, zullen ook in deze nieuwe categorie kunnen starten. De start wordt gegeven om 10u.


Helen 100 Trophy

Het initiatief voor deze wedstrijd komt van Helen Wyman en Sven Nys. De Britse, al jarenlang een vaste waarde in de wereldtop van het vrouwenveldrijden, zette begin dit jaar in Engeland #Helen100 op poten. Met dit project zamelt ze geld in om jonge wielrensters naar de cross te lokken en hen financieel te steunen. Ook Sven Nys wil met zijn recent gelanceerde Sven Nys Academy het vrouwenveldrijden promoten. Zoals Veldritkrant al schreef, organiseert de academie op 10 juni 2019 een ‘Girls Day’ voor meisjes van 7 tot 14 jaar.

Ook de UCI wil het vrouwenveldrijden nadrukkelijker op de kaart zetten. In 2020 zal in Zwitserland voor het eerst een WK voor vrouwenjunioren georganiseerd worden (lees hier het nieuws daaromtrent op Veldritkrant van 4-8-2018).


Foto© TFoto-Wouter Toelen/ bron: Golazo

 
Zoeken

Kalender

april 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!